Η κλιματική κρίση απειλεί τις αρκούδες στην Ιαπωνία

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι αρχές στην Ιαπωνία καθώς ολοένα και μειώνεται ο πληθυσμός των καφέ αρκούδων στη χώρα λόγω ασιτίας.

Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με τον Guardian, 8 στις 10 μικρές αρκούδες που γεννήθηκαν φέτος σε μία απομακρυσμένη περιοχή της βόρειας Ιαπωνίας, πέθαναν λόγω έλλειψης σολομού, με τους ειδικούς να αποδίδουν τους θανάτους στην άνοδο που έχει σημειώσει η θερμοκρασία της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Οι θάνατοι σημειώθηκαν στη χερσόνησο Shiretoko του Hokkaido, μία τοποθεσία που αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, με τους ειδικούς να αναφέρουν πως οι περίπου 500 καφέ αρκούδες που ζουν στην περιοχή, στερούνται μίας σημαντικής πηγής τροφής, τον ροζ σολομό, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους με το άκουσμα της είδησης πως ένας οδηγός τουριστικού σκάφους εντόπισε μία καφέ αρκούδα, που λιμοκτονούσε, να ψάχνει απεγνωσμένα για τροφή στην ανατολική ακτή της χερσονήσου αυτόν τον μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο Guardian, η αρκούδα γύριζε πάνω από βράχους και έψαχνε σε σωρούς από φύκια στην παραλία αναζητώντας τροφή.

«Ορισμένες αρκούδες έχουν αδυνατίσει πραγματικά», ανέφερε ο Katsuya Noda, ο οδηγός του τουριστικού σκάφους, στην Asahi Shimbun. «Περνούν δύσκολα, γιατί δεν υπάρχουν ψάρια στα ποτάμια, όπως πέρυσι».

Ο ροζ σολομός που ζει σε ποτάμια στο Χοκάιντο περνά τον χειμώνα στη θάλασσα, πριν επιστρέψει στα ρυάκια στο Shiretoko μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου για να γεννήσει τα αυγά του. Οι καφέ αρκούδες συνήθως περιμένουν τον σολομό να περάσει από την περιοχή τους έτσι ώστε να τραφούν, αλλά πλέον αναγκάζονται να κολυμπήσουν στη θάλασσα λόγω της έλλειψης ψαριών στα ποτάμια.

Προβληματίζονται οι ειδικοί για τις αρκούδες
Οι ειδικοί, από την πλευρά τους, αναφέρουν ότι η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας ανοιχτά του Χοκάιντο, εξακολουθεί να είναι πάνω από 20 βαθμούς Κελσίου από τα μέσα Ιουλίου έως τις αρχές Αυγούστου, 5 βαθμούς παραπάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Χοκάιντο έχουν προειδοποιήσει ότι εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχιστεί με αυτό τον ρυθμό, η θερμοκρασία του θαλασσινού νερού γύρω από το νησί θα αυξηθεί έως και 10 βαθμούς Κελσίου τη δεκαετία του 2090 σε σύγκριση με τα επίπεδα της δεκαετίας του 1980.

Σύμφωνα με τον Masami Yamanaka, ερευνητή στο ίδρυμα Shiretoko Nature, η έλλειψη σολομού, σε συνδυασμό με την κακή συγκομιδή βελανιδιών, έχει καταστροφικές συνέπειες για τα μικρά της καφέ αρκούδας. «Υπολογίζεται ότι το 70% έως 80% των μικρών που γεννήθηκαν φέτος είναι νεκρά», επισήμανε ο Yamanaka. «Είναι μια πραγματικά πολύ σοβαρή κατάσταση».

Οι αρκούδες δεν βρίσκουν σολομό και επιτίθενται σε ανθρώπους
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή είναι πως ενώ το 2020 οι ψαράδες της περιοχής είχαν πιάσει 482.775 ροζ σολομούς σε ποτάμια στο Χοκάιντο, το βορειότερο κύριο νησί της Ιαπωνίας, μεταξύ 25 Ιουλίου και 5 Σεπτεμβρίου 2020, πέρσι έπιασαν μόλις 23.298.

Παράλληλα, η έλλειψη σε βελανίδια έχει αναγκάσει τις αρκούδες να φτάνουν πλέον σε κατοικημένες περιοχές για να βρουν τροφή, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις σε ανθρώπους.

Συνολικά 1.056 καφέ αρκούδες πιάστηκαν και θανατώθηκαν στο Χοκάιντο το 2022, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί και η πρώτη φορά που ο αριθμός ξεπέρασε τις 1.000, σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση. Από τις 1.056, οι 999 αρκούδες θανατώθηκαν για να αποφευχθούν ζημιές στις καλλιέργειες ή επειδή θεωρήθηκαν κίνδυνος για τους κατοίκους της περιοχής.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ανθρώπων που τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν σε επεισόδια που σχετίζονται με αρκούδες ήταν 14 για την ίδια περίοδο, με τις ζημιές στις καλλιέργειες να υπολογίζονται σε πάνω από 1.600.000 ευρώ.

 

 

Με πληροφορίες από Guardian

Πηγή:lifo.gr