Ιδρύθηκε το ινστιτούτο Παιδιατρικής Ιολογίας – Με έδρα στην Εύβοια
Σε μια καίρια χρονική στιγμή λόγω της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός
Ένα νέο επιστημονικό ινστιτούτο αφιερωμένο στο γνωστικό πεδίο της Παιδιατρικής Ιολογίας, η οποία στο άμεσο μέλλον αναμένεται να γνωρίσει αλματώδη ανάπτυξη, ιδρύθηκε στην Ελλάδα, σε μια καίρια χρονική στιγμή λόγω της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός.
Η δημιουργία του ινστιτούτου προέκυψε από τη συνεργασία επιστημόνων από δύο ελληνικά Πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), που για ακόμα μια φορά πρωτοπορούν, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους επιστήμονες να ασχοληθούν με την έρευνα στην ιατρική εκπαίδευση.
Σκοπός του ινστιτούτου είναι η προαγωγή της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης των νέων παιδιάτρων και επαγγελματιών υγείας τόσο σε κλινικά θέματα όσο και σε θέματα βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας στον τομέα της Παιδιατρικής Ιολογίας.
To ινστιτούτο, το οποίο αφιερώθηκε σε τρία παιδιά από τη νότια Εύβοια, τα οποία το 1918 κατάφεραν να επιβιώσουν από την Ισπανική γρίπη παρά το γεγονός πως έχασαν τους γονείς τους και τα αδέρφια τους εξαιτίας της φονικής εκείνης πανδημίας, αποτελεί το πρώτο εξειδικευμένο φορέα στον χώρο της ιατρικής εκπαίδευσης στις ιογενείς παιδιατρικές λοιμώξεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η ίδρυση του ινστιτούτου επισφραγίζει τις επιστημονικές προσπάθειες της Ομάδας Μελέτης Παιδιατρικής Ιολογίας, η οποία δημιουργήθηκε προ 12ετίας στη Βρετανία με στόχο τη μελέτη της διάγνωσης, της θεραπείας και της πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων στα νεογνά και τα παιδιά.
Η επίσημη έναρξή του ινστιτούτου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020 με τις διαδικτυακές διαλέξεις τριών κορυφαίων επιστημόνων στη Νεογνολογία, την Παιδιατρική και την Ιολογία.
Η καθηγήτρια Νεογνολογίας του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου Άννυ Γκρίνοφ μίλησε για τις προκλήσεις και τις προοπτικές της παιδιατρικής εκπαίδευσης σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Χρούσος ανέλυσε τον ρόλο των γλυκοκορτικοειδών στην καταπολέμηση του ιού SARS-CoV-2, ενώ ο Νομπελίστας ομότιμος καθηγητής Ιολογίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης Χάραλντ ζουρ Χάουζεν παρουσίασε τις νεότερες εξελίξεις στα ιογενή αίτια των πιο συχνών καρκίνων στον άνθρωπο.
«Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για την Ελληνική Παιδιατρική, η οποία για μια ακόμα φορά τολμά σε δύσκολους καιρούς και δίνει ελπίδα για το μέλλον», τόνισε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία συνέχισε ευχόμενη «το Ινστιτούτο Παιδιατρικής Ιολογίας να διασφαλίσει έναν υψηλού επιπέδου επιστημονικό λόγο και να συμβάλλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση, καθιέρωση και επίσημη αναγνώριση του νέου γνωστικού αντικειμένου της Παιδιατρικής Ιολογίας στο άμεσο μέλλον».
«Η ίδρυση του ινστιτούτου είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας νέων επιστημόνων με διάθεση για καινοτομία, έμπνευση και αγάπη για την επιστήμη και τον τόπο μας» δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Δημήτριος Σπαντίδος, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Επιστημών, υπό την αιγίδα της οποίας τέθηκε η λειτουργία του ινστιτούτου.
Στην Εύβοια η έδρα του ινστιτούτου Παιδιατρικής Ιολογίας
Στη συμβολική επιλογή της έδρας του ινστιτούτου στην Εύβοια, τόπο καταγωγής των τριών παιδιών, τα όποια επέζησαν πριν από 100 σχεδόν χρόνια από την Ισπανική γρίπη, αναφέρθηκε ο παιδίατρος Ιωάννης Μαμμάς, Διδάκτορας Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και Συντονιστής της Ομάδας Μελέτης Παιδιατρικής Ιολογίας.
Πριν από την επίσημη έναρξη του ινστιτούτου, πραγματοποιήθηκε το «6ο Συνέδριο Παιδιατρικής Ιολογίας», το οποίο φέτος για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω της παγκόσμιας πανδημίας του νέου κορωνοϊού COVID-19.
Στο συνέδριο μίλησαν η καθηγήτρια Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γουιτγουότερραντ της Νότιας Αφρικής Άννα Κράμβις, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Βάνα Παπαευαγγέλου, ο μεταδιδακτορικός ερευνητής του Πανεπιστημίου Γέιλ των ΗΠΑ Σωτήριος Δούκας, o Διευθυντής Νεογνολογίας και Παιδιατρικής στο Νοσοκομείο Ντάγκλας των Βρετανικών Νήσων Πρακάς Θιαγκαρατζάν, ο Λέκτορας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αγίου Γεωργίου του Λονδίνου Σάιμον Ντραϊσντέιλ, ο ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημοσθένης Μπούρος, η καθηγήτρια Ιολογίας του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας Τίνα Νταλιάνη, η διευθύντρια Παιδιατρικής Ακτινολογίας του Νοσοκομείου «Μητέρα» Γεωργία Παπαϊωάννου και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο των ΗΠΑ Δήμητρα Σκόνδρα.
Στο συνέδριο φιλοξενήθηκε η Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και συμμετείχε τιμητικά ο ομότιμος καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Θεόδωρος Παπαγιάννης.
Πηγή:protothema.gr