Ο 27χρονος κρατούμενος αποφυλακίστηκε μόλις στις 21 Σεπτεμβρίου, ενώ θα έπρεπε να είναι ελεύθερος από το 2020

Για τρία επιπλέον χρόνια σε φυλακή της Ινδίας κρατήθηκε ένας άνδρας καθώς οι αρχές δεν είχαν ανοίξει μια εντολή καταβολής εγγύησης για αποφυλάκιση που ήταν συνημμένη σε e-mail.

Ο κρατούμενος, εξέτιε ισόβια κάθειρξη σε ινδική φυλακή για υπόθεση δολοφονίας. Ωστόσο, το ανώτατο δικαστήριο του Γκουτζαράτ, εξέδωσε διαταγή αποφυλάκισης αφού χορηγηθεί εγγύηση.

Η έκδοση της διαταγής έγινε τον Σεπτέμβριο του 2020 δηλαδή λίγο μετά το πρώτο lockdown λόγω της πανδημίας. Έτσι, η διαταγή στάλθηκε από τη γραμματεία του δικαστηρίου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι αρχές της φυλακής όμως δεν είδαν τη συνημμένη εντολή αποφυλάκισης ούτε την πρώτη φορά ούτε όταν το δικαστήριο προσπάθησε και πάλι να επικοινωνήσει την απόφαση μέσω e-mail τον Δεκέμβριο του 2020, ενημερώνοντας μάλιστα ότι ο κρατούμενος κατέβαλε την εγγύηση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Γκουτζαράτ επέπληξε τις αρχές της φυλακής για «σοβαρό ολίσθημα» όσον αφορά τήρηση της δικαστικής εντολής και επέβαλε την καταβολή 1.140 ευρώ ως αποζημίωση στον κρατούμενο.

«Ο προσφεύγων, παρόλο που [διατάχθηκε] η αποφυλάκισή του και θα μπορούσε να απολαύσει την ελευθερία του, αναγκάστηκε να παραμείνει στη φυλακή μόνο και μόνο επειδή οι αρχές της φυλακής δεν έδωσαν καμία προσοχή στην επικοινωνία. Συνεπώς, υπάρχει σοβαρή παράλειψη εκ μέρους των αρχών της φυλακής», ανέφερε το δικαστήριο.

Σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο της Ινδίας, ένας κατηγορούμενος θα πρέπει να αποφυλακίζεται εντός επτά ημερών από την ημερομηνία καταβολής της εγγύησης. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, το δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο δικηγόρος του δεν ενημερώθηκε ότι πελάτης του είχε δικαίωμα αποφυλάκισης.

Ο 27χρονος κρατούμενος αποφυλακίστηκε τελικά την περασμένη εβδομάδα, στις 21 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα πριν το δικαστήριο εκδικάσει τη νέα αίτησή του για αποφυλάκιση με εγγύηση.

 

 

Με πληροφορίες από Independent

Πηγή:lifo.gr