ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗ ΙΝΤΖΕ

«ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΝΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΜΑΡΩ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Ενημέρωση & Αγγελίες» παραχώρησε ο κ. Ιωάννης Ιντζές, υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη ΝΙΚΗ.

Λίγες ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές, ο κ. Ιντζές αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του κόμματός του στην Ευρωβουλή, καθώς και στους λόγους για τους οποίους οι πολίτες οφείλουν να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Επίσης, ο κ. Ιντζές μίλησε για τα κριτήρια βάσει των οποίων οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν τα πρόσωπα που θα τους εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και για τους λόγους για τους οποίους ο ίδιος θα πρέπει να στηριχθεί από τους συμπολίτες μας.

Κύριε Ιντζέ, κατ’ αρχάς σας ευχαριστώ για αυτή τη συνέντευξη. Δεδομένου ότι διαχρονικά καταγράφεται υψηλή αποχή στις Ευρωεκλογές, για ποιους λόγους οι πολίτες οφείλουν να προσέλθουν και να συμμετάσχουν στις 9 Ιουνίου;

Επειδή είναι το ύψιστο δημοκρατικό δικαίωμα, αλλά και υποχρέωσήμας. Η Ελλάδα έδωσε στον κόσμο την πρώτη Δημοκρατία, δηλαδή το πολίτευμα στο οποία οι εξουσίες ασκούνται από τον λαό (εκκλησία του Δήμου) και για τον λαό. Συνεπώς κάθε ελεύθερος άνθρωπος που ενδιαφέρεται για τα κοινά θα πρέπει να συμμετέχει σε αυτήν την διαδικασία.

Το κάλεσμα αυτό αφορά κυρίως τους νέους ψηφοφόρους, οι οποίοι με την καθαρότητα του νου τους μπορούν να διακρίνουν το ψεύτικό και το υποκριτικό στην πολιτική και οι επιλογές τους είναι πραγματικά εύστοχες.

Αφορά και τους μεγαλύτερους, που παρόλες τις εξαρτήσεις που μπορούν να έχουν, μπορούν με τη γνώση και την εμπειρία τους να διακρίνουν ποιοι είναι οι πολιτικοί που ήρθαν για να υπηρετήσουν την Ελλάδα και ποιοι για να κερδίσουν από την πολιτική. Το ψέμα και η υποκρισία φαίνεται εύκολα στην πολιτική.

Επίσης δεν ισχύει αυτό που λένε κάποιοι δήθεν διανοούμενοι, ότι δηλαδή η αποχή στις εκλογές είναι η καλύτερη στάση σε ένα διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα. Λάθος μεγάλο.

Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει μαζική συμμετοχή στις εκλογές για να μπορέσουν νέες υγιείς πολιτικές δυνάμεις να εκπροσωπήσουν τον λαό.

Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες του κόμματός σας στην επόμενη θητεία στην Ευρωβουλή;

Στην Ευρώπη πρωτίστως θα πρέπει να υπερασπισθούμε και να προωθήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα.

Θέματα όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η ισχυροποίηση του κράτους δικαίου και κοινωνικής μέριμνας και η ελευθερία λόγου και έκφρασης θα αποτελέσουν το αντικείμενο ενασχόλησής μας.

Παράλληλα θα πρέπει μέσω των ευρωπαϊκών θεσμών και οργάνων να εξασφαλίζουμε την υποστήριξη στα εθνικά μας θέματα, κυρίως σε ότι αφορά την επεκτατική και αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας αλλά και στην υποστήριξη του αναφαίρετου δικαιώματός μας στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων και στην ανακήρυξη της ΑΟΖ.

Η εκμετάλλευση της θάλασσας και όλων των θησαυρών που κρύβει μπορεί να μας προσδώσει σημαντικά οικονομικά πλεονεκτήματα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη εάν η Ευρώπη δεν μας υποστηρίξει σε αυτά τα τόσα σοβαρά θέματα που επηρεάζουν την οικονομία, την ανεξαρτησία αλλά και το μέλλον της Ελλάδος.

Και φυσικά θα πρέπει στις διάφορες αποφάσεις και νομοθετήματα της Ευρώπης να απαιτούμε τη διατήρηση και ισχυροποίηση της μοναδικής ελληνορθόδοξης ταυτότητάς μας, η οποία αποτελεί σημαντικό στοιχείο εθνικής ενότητας αλλά και άμυνας, σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία που προσπαθεί να ομογενοποιήσει τους λαούς, ακόμα και ως προς την ύπαρξη των φύλων που όρισε ο Θεός μέσω της δημιουργίας του.

Αυτό είναι σοβαρή εκτροπή που πρέπει να μας αφυπνίσει.

Με ποια κριτήρια πιστεύετε ότι πρέπει να επιλέξουν οι πολίτες και το κόμμα που θα ψηφίσουν, αλλά και τα πρόσωπα που θα τους εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Ένα κόμμα στην Ευρωβουλή θα πρέπει να είναι αδέσμευτο και ανεξάρτητο για να μπορεί να προτάσσει πρωτίστως τα Εθνικά συμφέροντα.

Η ένταξη σε διάφορες Ευρωομάδες δημιουργεί το φαινόμενο της κομματοκρατίας που συμβαίνει και στην Ελλάδα, το οποίο όμως δεν ευνοεί τη Δημοκρατία και την ελευθερία έκφρασης λόγου.

Αποτελεί απόφαση της ΝΙΚΗΣ να μην ενταχθεί σε καμία από τις υπάρχουσες Ευρωομάδες προκειμένου να παραμείνει αδέσμευτη και ανεξάρτητη στις αποφάσεις της.

Σε μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε σχετικά με τις επιδόσεις των Ευρωβουλευτών, διαπιστώσαμε την πολύ κακή απόδοση των δικών μας Ελλήνων αντιπροσώπων, ενώ με λύπη είδαμε να εξελίσσονται και σκάνδαλα χρηματισμού τα οποία προκάλεσαν βαθιά απογοήτευση στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι αναρωτιούνται «ποιος θα υπερασπισθεί την Ελλάδα στην Ευρώπη».

Συνεπώς τα κριτήρια που πρέπει να λάβουμε υπόψη για την επιλογή των αντιπροσώπων μας στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι η ακεραιότητα του χαρακτήρα, η εντιμότητα, η ανιδιοτέλεια, αλλά και η αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση της αλήθειας μαζί με ικανότητες για συνεργασία και επικοινωνία με τους θεσμούς, αλλά και τους άλλους Ευρωβουλευτές.

Είναι νομίζω απαράδεκτο να επιλέγονται πρόσωπα από τον χώρο της τηλεόρασης ή του αθλητισμού, τα οποία πέρα μίας λαμπρής παρουσίας, δεν μπορούν ούτε να συνομιλήσουν στα αγγλικά σε ένα απαιτητικό περιβάλλον εργασίας.

Οι Έλληνες ψηφοφόροι θα πρέπει να επιλέξουν αυτούς που εμπιστεύονται ότι θα υπερασπισθούν τα συμφέροντά τους στην Ευρώπη. Η ψήφος πρέπει να είναι ένδειξη εμπιστοσύνης.

Τέλος, για ποιο λόγο πιστεύετε ότι οι πολίτες πρέπει να στηρίξουν εσάς προσωπικά; Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους Πιεριείς;

Επί 38 έτη υπηρέτησα ως Αξιωματικός Πυροβολικού τον Ελληνικό Στρατό και την Ελλάδα, σε διάφορες διοικητικές και επιτελικές θέσεις ευθύνης.

Επίσης είχα την ευκαιρία να υπηρετήσω και να εκπαιδευθώ στο εξωτερικό (ΗΠΑ, Γερμανία, Ισπανία και Σκόπια) και να αποκομίσω πολύτιμες εμπειρίες αλλά και την ικανότητα συνεργασίας και επικοινωνίας σε πολυεθνικό περιβάλλον.

Επίσης πέρα της στρατιωτικής εκπαίδευσης (ΑΣΠ, ΣΕΘΑ) είχα την ευκαιρία να ολοκληρώσω μεταπτυχιακές σπουδές στην Στρατηγική και Διεθνή Ασφάλεια από το Βρετανικό Πανεπιστήμιο του Plymouth, οι οποίες αποτελούν πολύτιμο βοήθημα για την κατανόηση του γεωπολιτικού ανταγωνισμού που βλέπουμε να εξελίσσεται στις μέρες μας και τις προκλήσεις στην άμυνα και ασφάλεια μας.

Μετά την αποστρατεία μου το 2022 και την ένταξή μου στην ΝΙΚΗ, είχα την τιμή και χαρά να είμαι επικεφαλής της Ομάδος Εθνικής Άμυνας του Κινήματος και από τον Αύγουστο το 2023 να είμαι Επιστημονικός Συνεργάτης του Προέδρου της ΝΙΚΗΣ Δημητρίου Νατσιού, σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας.

Με βάση αυτήν την ιδιότητα είχα ενεργό συμμετοχή στον Κοινοβουλευτικό έλεγχο και στο έργο της ΝΙΚΗΣ, τόσο σε αμιγώς εθνικά θέματα, όσο και σε κοινωνικά, πολιτιστικά, οικονομικά και θέματα δικαιοσύνης.

Η ενασχόληση αυτή μου έδωσε τη δυνατότητα να διαπιστώσω τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αλλά και τις σοβαρές ευθύνες που φέρουν οι μνημονιακές κυβερνήσεις για τη ζοφερή κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Θα έλεγα, στη ΝΙΚΗ γνωρίζουμε πολύ καλά «τι και τις πταίει».

Στην Πιερία ήρθα για πρώτη φορά το 1992, λόγω μετάθεσης μου στον Σβορώνο. Εδώ παντρεύτηκα και έκανα το σπίτι μου, εδώ γεννήθηκαν τα παιδιά μου και εδώ φύτευσα τις ελιές μου και το αμπέλι μου στο μικρό χωράφι που καλλιεργώ. Εδώ γνώρισα πολλούς αξιόλογους ανθρώπους, και εδώ έχω τους περισσοτέρους φίλους μου.

Η Πιερία, ο Έβρος από όπου κατάγομαι αλλά και όλη η Ελλάδα, είναι ο τόπος για τον οποίον είμαστε περήφανοι και θα αγωνισθούμε να τον κάνουμε καλύτερο.

Θα εργασθούμε να προωθήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και στην Ευρώπη, από την οποία έχουμε πολλά να περιμένουμε.

 

Στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 περιμένω την υποστήριξη της Πιερίας.

Χριστός Ανέστη.