Άγνωστο αν η εν λόγω ασθένεια που εντοπίζεται σε σκύλους στις ΗΠΑ, μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους ή τις γάτες.
Μια μυστηριώδης αναπνευστική ασθένεια έχει πλήξει σκύλους σε τουλάχιστον 14 Πολιτείες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Αμερικανική Κτηνιατρική Ένωση, η οποία ζητά από τους κτηνιάτρους να αναφέρουν τα κρούσματα, ενώ τα εργαστήρια αγωνίζονται να απομονώσουν το παθογόνο.

Οι ερευνητές εξακολουθούν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, να προσπαθούν να προσδιορίσουν αν η ασθένεια – η οποία μπορεί να αποβεί θανατηφόρα – είναι ιογενής ή βακτηριακή και αν θα μπορούσε να είναι μια παραλλαγή άλλης ασθένειας των σκύλων.

 

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν βήχα που μπορεί να διαρκέσει από τέσσερις έως έξι εβδομάδες, ο οποίος θα μπορούσε να είναι ήπια βρογχίτιδα ή θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε πνευμονία. Ορισμένες οξείες περιπτώσεις έχουν μετατραπεί γρήγορα σε πνευμονία μέσα σε 24 με 36 ώρες, δήλωσε η Αμερικανική Κτηνιατρική Ένωση.

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο, αλλά οι κτηνίατροι προειδοποιούν τους ιδιοκτήτες σκύλων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την περίοδο των χριστουγεννιάτικων διακοπών, αφού τα κατοικίδια ταξιδεύουν με τις οικογένειές του ή τοποθετούνται σε κυνοκομεία. Πάντως, αν και έχουν αναφερθεί κρούσματα εδώ και μήνες, η Αμερικανική Κτηνιατρική Ένωση έχει εντείνει τις δημόσιες συμβουλές της πρόσφατα για την περίοδο των χριστουγεννιάτικων διακοπών.

«Δεν γνωρίζουμε αν η ασθένεια μπορεί να μεταπηδήσει σε ανθρώπους»
Το Όρεγκον έχει αναφέρει περίπου 200 κρούσματα, ενώ άγνωστος αριθμός κρουσμάτων έχει καταγραφεί στην Καλιφόρνια, στο Κολοράντο, στη Φλόριντα, στην Τζόρτζια, στο Αϊντάχο, στο Ιλινόις, στην Ιντιάνα, στο Μέριλαντ, στη Μασαχουσέτη, στο Νιου Χάμσαϊρ, στο Ρόουντ Άιλαντ, στο Βερμόντ και στην Ουάσινγκτον.

Το Υπουργείο Γεωργίας του Όρεγκον συνεργάζεται με τα διαγνωστικά εργαστήρια της Πολιτείας και της χώρας για τον εντοπισμό της αιτίας, ενώ το Κολέγιο Κτηνιατρικής και Βιολογικών Επιστημών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κολοράντο έχει συνδέσει την ασθένεια με περιπτώσεις σοβαρής πνευμονίας και κάποιους θανάτους, ανέφερε η Αμερικανική Κτηνιατρική Ένωση στην τελευταία συμβουλή της που επικαιροποιήθηκε την Τετάρτη (06/12).

Από την πλευρά της, η κτηνίατρος Ρένα Κάρλσον, πρόεδρος της Αμερικανικής Κτηνιατρικής Ένωσης, δήλωσε ότι παραμένουν τόσα πολλά άγνωστα σχετικά με το ξέσπασμα της επιδημίας που απλώς αναφέρεται ως άτυπη ασθένεια. «Απλώς δεν γνωρίζουμε αν μπορεί να μεταπηδήσει σε άλλους οργανισμούς, είτε πρόκειται για ανθρώπους είτε για γάτες. Το παρακολουθούμε πολύ στενά», δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια.

Οι ειδικοί στο Νιου Χάμσαϊρ έχουν επικεντρώσει την έρευνά τους σε ένα νέο βακτήριο, αλλά μέχρι στιγμής τα αντιβιοτικά είναι σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικά ως θεραπεία, επεσήμανε η Ρένα Κάρλσον. Τέλος, η ίδια συνέστησε στους ιδιοκτήτες σκύλων να κάνουν στα κατοικίδιά τους τους τρέχοντες εμβολιασμούς και να αναζητούν κτηνιατρική βοήθεια μόλις τα σκυλιά παρουσιάσουν συμπτώματα.

 

Πηγή:dnews.gr