Την προσοχή των ακτινιδιοπαραγών επισημαίνει ο γνωστός συντοπίτης μας Βασίλης Έξαρχος, Γεωπόνος – Msc – Υποψήφιος Διδάκτωρ Εδαφολογίας, για τους μύκητες ξύλου με πιο γνωστό την Ίσκα. Το μεγαλύτερο και το πιο δυσκολοεξόντωτο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει το ακτινίδιο τα επόμενα χρόνια θα είναι ο μύκητας αυτός ο οποίος επεκτάθηκε ύπουλα και μυστικά σε πολλά παραγωγικά κτήματα.

Η μετάδοση έγινε αρκετά χρόνια πριν την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων μέσω της λανθασμένης τακτικής των παραγωγών να κλαδεύουν με βροχή ή υψηλή σχετική υγρασία τον χειμώνα, χρησιμοποιώντας τα ίδια κλαδευτήρια από κτήμα σε κτήμα, χωρίς να τα απολυμαίνουν και χωρίς να βάζουν απολυμαντική πάστα στις μεγάλες τομές κλαδέματος.

Στη φωτογραφία φαίνεται καθαρά πως ο μύκητας προσβάλει το αγγειακό σύστημα του φυτού μην αφήνοντας τη σωστή τροφοδοσία με νερό και θρεπτικά συστατικά του υπέργειου συστήματος του φυτού από τη ρίζα. Το πρόβλημα εντείνεται τους καλοκαιρινούς μήνες τότε που οι θερμοκρασίες είναι ακόμη πιο υψηλές και το φυτό καταπονείται σε μόνιμη βάση. Το αποτέλεσμα είναι μειωμένη ετήσια παραγωγή, χαμηλής ποιότητας καρποί και μείωση της παραγωγικής ζωής του φυτού από 45!!! χρόνια που ήταν, στα 25!!!

Η αντιμετώπιση είναι μόνο σε προληπτικό στάδιο δηλαδή δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο να την καταπολεμά…

Ένα νέο πρωτόκολλο της προληπτικής αντιμετώπισης του τόσο σοβαρού αυτού φυτοπαθολογικού προβλήματος θα παρουσιάσει για πρώτη φορά ο κ. Έξαρχος στην ομιλία που θα γίνει στις 11/12/2023 στο Δημαρχείο της Κονταριώτισσας του Δήμου Δίου – Ολύμπου…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΜΠΟΝΙΔΗΣ