Ιστορική συμφωνία Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων & Ένωσης Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ) για την ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων
Ρυθμίσεις με μειώσεις μέχρι και 40% των οφειλών των επιχειρήσεων
Σημαντική πρωτοβουλία, η οποία φέρνει ένα βήμα πιο κοντά τους Χρήστες Δημόσιας Εκτέλεσης Μουσικής και τους Δημιουργούς/Δικαιούχους πνευματικών δικαιωμάτων, αποτελεί η συμφωνία που υπογράφηκε, τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020, μεταξύ της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων «Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ)». Με αυτή τη σύμβαση οι δυο φορείς αποδεικνύουν έμπρακτα την πρόθεση τους να στηρίξουν τα πνευματικά δικαιώματα και να προστατεύσουν τους δημιουργούς, σε μια περίοδο κατά την οποία τόσο οι χρήστες όσο και οι δημιουργοί, πλήττονται από την υγειονομική και οικονομική κρίση.
Η σύμβαση υπογράφηκε από τον κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο, Πρόεδρο του Κ.Ε.Ε.Ε και την κ. Λούκα Κατσέλη, Γενική Διευθύντρια της ΕΔΕΜ, παρουσία του κ. Φοίβου Δεληβοριά, δημιουργού και Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕΜ, της κ. Λίνας Νικολακοπούλου, στιχουργού και μέλους της ΕΔΕΜ, της κ. Βίκυς Γεροθόδωρου, στιχουργού και μέλους της ΕΔΕΜ και της κ. Κατερίνας Ζαμπέτα, κληρονόμου του Γιώργου Ζαμπέτα και μέλους του εποπτικού συμβουλίου της ΕΔΕΜ. Περιλαμβάνει πλάνο ειδικής τιμολογιακής πολιτικής και μέριμνας με απαλλαγή χρεώσεων για την περίοδο εφαρμογής του lockdown στις επιχειρήσεις, σημαντικές μειώσεις ως προς τις συνολικές οφειλές για το 2020, ρυθμίσεις αμοιβών που αφορούν τα παρελθόντα έτη καθώς και περαιτέρω κίνητρα για την έγκαιρη καταβολή των αμοιβών.
Η συμφωνία μεταξύ των δύο μερών έρχεται να επισφραγίσει τη θετική έκβαση των επαφών που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα από τις διοικήσεις των δύο οργανισμών, με γνώμονα την διευκόλυνση των επιχειρήσεων και την ομαλοποίηση της αγοράς Πνευματικών Δικαιωμάτων ως προς την νομιμότητα λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Επιγραμματικά η ιστορική συμφωνία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων «Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ)» η οποία ισχύει μέχρι και τις 31/12/2020, για τις επιχειρήσεις που θα επωφεληθούν προβλέπει τα εξής:
- Αφαίρεση των δικαιωμάτων των 3ων μηνών (Μάρτιος-Απρίλιος-Μάιος 2020) που οι επιχειρήσεις ήταν κλειστές λόγω lockdown.
- Μείωση 40% στην καταβολή δικαιωμάτων των υπόλοιπων μηνών έτους 2020, εφόσον η καταβολή πραγματοποιηθεί εντός 30 ημερών από την ενημέρωση της επιχείρησης, έως και 31/12/2020.
- Μείωση 25% στην καταβολή δικαιωμάτων των υπόλοιπων μηνών έτους 2020, εφόσον η καταβολή ΔΕΝ πραγματοποιηθεί εντός 30 ημερών από την ενημέρωση της επιχείρησης, έως και 31/12/2020.
- Μείωση 15% στην καταβολή δικαιωμάτων παρελθόντων οφειλών (πριν τις 31/12/2019) με δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών, για όσες καταβολές πραγματοποιηθούν έως 31/12/2020.
- Μείωση 40% στην προκαταβολή δικαιωμάτων έτους 2021, ως κίνητρο προεξόφλησης, εφόσον η καταβολή πραγματοποιηθεί έως και 31/12/2020.
*Σύμφωνα με όσα ορίζει η συμφωνία για όσες επιχειρήσεις δεν ενταχθούν στο πλαίσιο της παρούσας συμφωνίας, ο ΟΣΔ “Ένωση Δικαιούχων ΕΔΕΜ” θα αξιώσει την αμοιβή για την Άδεια Δημόσιας Εκτέλεσης Μουσικής στο ακέραιο με κάθε νόμιμο τρόπο, σύμφωνα με τις οικείες νομοθετικές διατάξεις και το νόμιμα δημοσιευμένο ισχύον αμοιβολόγιο του χωρίς καμία δέσμευση από την παρούσα συμφωνία.
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, μεταξύ άλλων, τόνισε:
«Με γνώμονα το κοινό συμφέρον, την λογική και τα διεθνώς ισχύοντα, έχουμε συνεργασθεί με τον μεγάλο φορέα συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, την ΕΔΕΜ, του Διοικητικού Συμβουλίου της οποίας προεδρεύει ο κ. Δεληβοριάς και την Γενική Διεύθυνση αυτής έχει αναλάβει η κυρία Λούκα Κατσέλη, και μετά από πολλές εποικοδομητικές και με αμοιβαία κατανόηση συναντήσεις, καταλήξαμε στην θέσπιση ενός κοινού συμφώνου, που διευκολύνει τις οικονομικές υποχρεώσεις των παραγωγικών φορέων της χώρας, που εκτελούν δημόσια εκτέλεση των μουσικών έργων, τους δημιουργούς των οποίων εκπροσωπεί η ΕΔΕΜ. Παράλληλα διασφαλίζει και τα δικαιώματα των πνευματικών δημιουργών, τα οποία είναι απαράγραπτα και αναλλοίωτα, αφού με την δική τους πνευματική δημιουργία η επιβίωση του επιχειρηματία γίνεται σαφώς καλύτερη. Το κείμενο που θα υπογραφεί σήμερα έχει προορισμό να αποτελέσει ένα οδηγό για όλα τα Επιμελητήρια της χώρας, που καλούνται να το συμβουλευθούν σοβαρά και να το αποδεχθούν, ώστε άφοβα και απερίσπαστα να κάνουν χρήση ή «δημόσια εκτέλεση» όπως λέγεται, της παραγωγής των πνευματικών μας δημιουργών. Τέλος, εύχομαι και ευελπιστώ ότι η συμφωνία αυτή θα αποτελέσει την απαρχή μιας συνεχούς και απερίσπαστης συνεργασίας των παραγωγικών τάξεων με τους πνευματικούς δημιουργούς της χώρας μας στους οποίους εύχομαι κάθε επιτυχία».
Από την πλευρά της, η κ. Λούκα Κατσέλη, Γενική Διευθύντρια της ΕΔΕΜ δήλωσε:
«Η σημερινή συμφωνία μεταξύ του Κεντρικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της Ένωσης Δικαιούχων Έργων Μουσικής -ΕΔΕΜ αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της βούλησής μας :
Να συνεργαστούμε στενά προς αμοιβαίο όφελος τόσο των δημιουργών μουσικής όσο και των επιχειρήσεων-χρηστών που εξακολουθούν να πλήττονται από την παρατεταμένη οικονομική κρίση και τα μέτρα αναχαίτισης της πανδημίας.
Να στηρίξουμε τη μουσική δημιουργία προστατεύοντας τα πνευματικά δικαιώματα των ίδιων των δημιουργών που αποτελούν για τους περισσότερους και την κύρια πηγή εισοδήματός τους .
Να λάβουμε για το 2020 έκτακτα μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων, όπως ειδικών τιμών επί του αμοιβολογίου, κινήτρων για την εξόφληση και προεξόφληση οφειλών και δυνατότητας διακανονισμού οφειλών προηγουμένων ετών ώστε, την δύσκολη αυτή περίοδο, η χρήση μουσικής να είναι προσιτή, αποδοτική και επιθυμητή υπηρεσία για τις περισσότερες επιχειρήσεις .
Να εξετάσουμε όλες τις δυνατότητες και να εξεύρουμε εποικοδομητικές λύσεις ώστε και μετά το 2020 να ρυθμιστεί αποτελεσματικά και εξομαλυνθεί η αγορά των πνευματικών δικαιωμάτων προς όφελος των μελών μας».
Μεταξύ άλλων, οι δημιουργοί και δικαιούχοι δικαιωμάτων που παρευρέθηκαν σήμερα, δήλωσαν:
Φοίβος Δεληβοριάς, Δημιοουργός και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕΜ:
“Αισθάνομαι μεγάλη αισιοδοξία και εμπιστοσύνη καθώς και οι δύο είστε προσωπικότητες που εμπνέετε εμπιστοσύνη στα μέλη σας -στα μέλη μας- και πιστεύω οτι θα συνεργαστείτε πολύ δημιουργικά και θα παραχθούν πολλές καινούργιες ιδέες για να επικοινωνήσουμε τα δικαιώματα και την αξία τους στον κόσμο”.
Λίνα Νικολακοπούλου, Στιχουργός :
“Όταν θεσμικά ενισχύονται οι ανάγκες μεταξύ των κλάδων και οι ανάγκες αλλά και τα πρόσωπα φανερώνονται, οι άνθρωποι λαμβάνουν το σήμα πολύ πιο εύκολα. Πιστεύω οτι είναι ώρα να γίνει αποκρυστάλλωση μεταξύ των πλευρών: Τι κάνουμε εμείς, τι μας προσφέρουν, τι διαμοίβεται και στις δύο πλευρές και αυτό είναι ουσιαστικά μια εικόνα 1000 λέξεις, ανεβαίνει το επίπεδο παρα τη κρίση. Πιστεύω οτι αυτή η συμφωνία θα βοηθήσει πάρα πολύ ώστε να δημιουργηθεί ένας θετικός κραδασμός γύρω από το χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων, που είναι και το ζητούμενο”.
Κατερίνα Ζαμπέτα, Κληρονόμος Γιώργου Ζαμπέτα και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΔΕΜ:
“Πιστεύω οτι με αυτή την κίνηση, το πνευματικό δικαίωμα θα βρει τη θέση που του αξίζει, καθώς υπέστη έναν εξευτελισμό κατά τα προηγούμενα χρόνια και ελπίζω να βρει το σπίτι του και να τη θέση που του ανήκει γιατί ο κόσμος δεν έχει κατανοήσει απόλυτα τη σημασία του. Ένα παραδειγμα, θυμάμαι μου έλεγε ο συγχωρεμένος ο πατέρας μου, “Ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης ή η Λίνα Νικολακοπούλου μπορεί να κάνει κάποια άλλη δουλειά, πως θα ζήσει αυτός ο ανθρωπος, έχει μια έμπνευση, είναι στιχουργός, δουλεύει, παράγει έργο το οποίο το ακους εσυ, “ξεχαρμανιάζεις” αλλα πως αυτός ο ανθρωπος θα ζήσει, εσύ το ακούς, διασκεδάζεις!”.
Βίκυ Γεροθόδωρου, Στιχουργός:
“Εύχομαι να ενωθούν ολοι οι δημιουργοί συνολικά για να μπορέσουμε να πάμε ακόμα καλύτερα”.
Δείτε εδω την συμφωνία ανάμεσα σε ΕΔΕΜ και ΚΕΕΕ
Για περισσότερες πληροφορίες, οι επιχειρήσεις που θέλουν να επωφεληθούν από την συμφωνία της Ένωσης Δικαιούχων ΕΔΕΜ με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και να εκδώσουν την νόμιμη Άδεια Δημόσιας Εκτέλεσης Μουσικής για τις επιχειρήσεις τους, μπορούν να επικοινωνήσουν με τους εξουσιοδοτημένους συνεργάτες της περιοχής τους:
Παπαδόπουλος Νίκος – Καρακιόλη Μαρία
Εξουσιοδοτημένοι Συνεργάτες Ένωσης Δικαιούχων ΕΔΕΜ
Νομών Λάρισας – Καρδίτσας – Πιερίας – Σερρών
Κιν. 6936 097785
e-mail. [email protected]
Facebook. https://www.facebook.com/edem.papadopoulos/
www.edemrights.gr
Σχετικά με την Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ):
Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης «ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ – ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ – ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» με το διακριτικό τίτλο «ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΕΔΕΜ», είναι Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας επί Μουσικών Έργων, κατά την έννοια του άρθρου 3 παρ. 1 περ. α’ του Ν. 4481/2017. Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ διέπεται από το καταστατικό του και τις διατάξεις του Ν. 1667/1986 και των Ν. 4481/2017 και 2121/1993.
Είναι νόμιμα αδειοδοτημένος, δυνάμει της υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΡΥΠ/66892/1385 Υπουργικής Απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΦΕΚ: 561/21.02.2020), σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν. 4481/2017.
Σύμφωνα με τους Ν.2121/1993 και 4481/2017, έχει ως σκοπό την προστασία και διαχείριση των δικαιωμάτων των δικαιούχων-μελών του, λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2121/1993 και του Ν. 4481/2017 και ασκεί συλλογική διαχείριση των δικαιωμάτων των δικαιούχων-μελών του, Ελλήνων & Ξένων. Εισπράττει τις πάσης φύσεως αξιώσεις της ΕΥΕΔ του ΟΠΙ έναντι των χρηστών μουσικής που σχετίζονται με τη μεταφερόμενη δραστηριότητα από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ [Κ.Υ.Α. υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΡΥΠ/237529/6053 (ΦΕΚ: 2025/26.05.2020)]
Σύμφωνα με τη ανακοίνωση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας https://opi.gr/epikairotita1/nea/9722-anakoinosi-paysis-leitourgeias-eved στις 10/06/20 «…Με την υπ’ αριθ. ΥΠΠΟΑ/ΓΡΥΠ/237529/6053/12.05.2020 (ΦΕΚ Β’/2025/26.05.2020) Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού ρυθμίστηκε, σύμφωνα με την παρ. 9 του α. 51A του ν. 4481/2017, το ζήτημα της μεταφοράς της δραστηριότητας της ΕΥΕΔ στον διάδοχο οργανισμό συλλογικής διαχείρισης με την επωνυμία ‘Ένωση Δικαιούχων ΕΔΕΜ’, καθώς και άλλα ειδικώς οριζόμενα θέματα κατά την ανωτέρω νομοθετική πρόβλεψη».
Χορηγεί την άδεια που απαιτείται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας (Ν.2121/1993, Ν.4481/2017), σχετικά με τη δημόσια εκτέλεση μουσικών έργων του προστατευόμενου από αυτόν μουσικού ρεπερτορίου.
(Δελτίο τύπου)