Κάθε άλλο παρά τρομακτικό το λες

Παρά το φοβερό όνομα, το καλαμάρι βρικόλακας δεν είναι αρπακτικό.

Τρέφεται με υπολείμματα από ανώτερα επίπεδα της θάλασσας.

Οι ταινίες με βρικόλακες μας έχουν εκπαιδεύσει να φοβόμαστε κάθε πλάσμα που έχει τη λέξη “βρικόλακας” στο όνομά του.

Όμως, οι πραγματικοί βρικόλακες δεν υπάρχουν και συχνά δίνουμε αυτή την ονομασία σε αθώα πλάσματα. Ένα τέτοιο πλάσμα είναι το καλαμάρι βρικόλακας, που ακούγεται τρομακτικό, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο είδος καλαμαριού, το Vampyroteuthis pseudoinfernalis, το οποίο είναι το δεύτερο γνωστό είδος που δικαιούται το όνομα “βρικόλακας”.

Όπως και το πρώτο είδος, το V. infernalis, το νέο καλαμάρι δεν ρουφά αίμα για να επιβιώσει, αν και αποφεύγει το φως, όπως οι βρικόλακες.

Παρά το διαφορετικό όνομα, το νέο είδος έχει παρόμοια εμφάνιση με το πρώτο, με σκούρο χρώμα και ιστούς μεταξύ των “χεριών” που θυμίζουν κάπες βρικόλακα.

Όταν βγαίνει από το νερό, το καλαμάρι βρικόλακας μοιάζει με μια σκοτεινή ζελατινώδη μάζα που δεν προκαλεί θαυμασμό.

Το V. infernalis ανακαλύφθηκε το 1903, αλλά οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ωκεανολογίας της Νότιας Θάλασσας της Κίνας εντόπισαν το V. pseudoinfernalis το 2016 σε βάθη μεταξύ 2.600 και 3.300 ποδιών, όπου το φως μόλις φτάνει.

Σε αυτά τα βάθη, οι βρικόλακες καλαμάρια ζουν με σχετική ασφάλεια από αρπακτικά λόγω έλλειψης οξυγόνου.

Παρά το φοβερό όνομα, το καλαμάρι βρικόλακας δεν είναι αρπακτικό. Τρέφεται με υπολείμματα από ανώτερα επίπεδα της θάλασσας, όπως νεκρά ζώα, περιττώματα και πλαγκτόν. Μπορεί επίσης να παράγει φως για να φωτίζει το περιβάλλον τος ή να αποπροσανατολίζει τους θηρευτές.

Η τοποθέτηση των φωτεινών οργάνων στα καλαμάρια βοήθησε τους επιστήμονες να αναγνωρίσουν το νέο είδος. Το V. pseudoinfernalis έχει τα φωτοφόρα του οργάνων τοποθετημένα μεταξύ των πτερυγίων και της ουράς, ενώ το V. infernalis τα έχει πιο κοντά στο σώμα.

Επιπλέον, το νέο είδος έχει μυτερή ουρά και διαφορετικό ράμφος.

Γενετικές δοκιμές επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του νέου είδους, και η ερευνητική ομάδα σκοπεύει να αναλύσει περισσότερα δείγματα για να επιβεβαιώσει τις διαφορές.

 

 

Πηγή:techmaniacs