Μια από τις πιο συνηθισμένες εικόνες στη μετά Covid εποχή, είναι αυτή της κρεμασμένης μάσκας στον καθρέπτη του αυτοκινήτου. Τις περισσότερες φορές την βλέπουμε σε παρκαρισμένα, ωστόσο και εν κινήσει πολλοί οδηγοί που δεν χρειάζεται να τη φοράνε ή δεν αντέχουν να το κάνουν όλη την ώρα, την κρεμάνε στον κεντρικό καθρέπτη. Κατά πόσο είναι ασφαλές κάτι τέτοιο; Σύμφωνα με τους ειδικούς, καθόλου!

Το CDC (Centers for Disease Control and Prevention – Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) επισημαίνει πως η κρεμασμένη μάσκα εντός της καμπίνας, αποτελεί όχι μόνο πηγή κινδύνων, αλλά και εστία μετάδοσης! Οτιδήποτε συγκεντρώνεται στο εξωτερικό της μάσκας, αυτομάτως γίνεται εν δυνάμει εισβολέας του αναπνευστικού όταν αυτή μείνει κρεμάμενη στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Ειδικά τώρα, που το κρύο αποτρέπει από το άνοιγμα των παραθύρων και προκαλεί άναμμα της θέρμανσης, ουσιαστικά βρισκόμαστε να αναπνέουμε μέσα σε κλειστό χώρο αυτό που αρχικά κρατήσαμε εκτός, φορώντας τη μάσκα.

 

 

Υπάρχουν μάλιστα και ειδικές υποδοχές, που προσαρμόζονται στους αεραγωγούς για να τοποθετείται εκεί η μάσκα. Κοινώς, ακόμα χειρότερα καθότι η εστία μικροβίων είναι μπροστά από την έξοδο του κλιματισμού. Με τον παραμικρό αέρα που θα βγάλει, ό,τι υπάρχει στη μάσκα έφυγε στην καμπίνα.

Σύμφωνα με τον Michael Knight (καταπληκτικό ονοματέπωνυμο, δεν ξέρουμε αν είναι λάτρης του Ιππότη της Ασφάλτου), βοηθό καθηγητή ιατρικής στο πανεπιστήμιο «George Washington», η καλύτερη επιλογή όταν θέλουμε να βγάλουμε τη μάσκα στο αυτοκίνητο είναι να την αποθηκεύουμε σε μια σακούλα. Αν δεν υπάρχει ούτε αυτή η δυνατότητα, τότε διπλώνουμε προσεκτικά ώστε το εσωτερικό της μάσκας να εφάπτεται και την βάζουμε στο ντουλαπάκι του συνοδηγού. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ατάκτως ερριμμένη/κρεμασμένη μάσκα εντός του αυτοκίνητου θα πρέπει να αποφεύγεται πάση θυσία.

 

 

Πηγή: autogreeknews.gr