Σε μια κοινωνία που έπαψε να καλλιεργείται το κοινό αίσθημα ευθύνης, εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης, δεν υπάρχει μέλλον για τους πολίτες της!

Τέσσερα σχολεία, το Athené Luxemburg από το Λουξεμβούργο, το Campus Max College από το Βέλγιο, το Hilda-Gymnasium από την Γερμανία και το 5ο Γυμνάσιο Κατερίνης συμμετέχουν σε διετές πρόγραμμα Erasmus+ το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Αντικείμενο του προγράμματος αποτελούν οι δράσεις του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης, οι οποίες διδάσκονται εδώ 5 χρόνια στο σχολείο του Λουξεμβούργου.

Παραδείγματα αλληλεγγύης, εθελοντισμού, προστασίας του Περιβάλλοντος, ευαισθητοποίησης της κοινωνίας των πολιτών, προστασίας δημόσιας περιουσίας, όπως και  πρακτικές κυκλικής οικονομίας, διδάσκονται στις/στους 80 μαθήτριες/μαθητές των 4 σχολείων μέσα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Η πολυετής συνεργασία των σχολείων με τον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης και οι επισκέψεις του διδακτικού προσωπικού τους στην πόλη μας, οδήγησαν σε μία συνεργασία, η οποία βασίζεται στην αλληλοεκτίμηση και στην εμπιστοσύνη των συμμετεχόντων σε αυτό το όμορφο εγχείρημα.

Πριν λίγα χρόνια στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχε το Λύκειο της Κάτω Μηλιάς, σήμερα συμμετέχει στο 5ο Γυμνάσιο Κατερίνης, ενώ για την περίοδο 2023 – 2025 θα συμμετέχει το 3ο Λύκειο Κατερίνης. Στις κοινές δράσεις προγραμματίζεται μάλιστα συνεργασία με το Μουσικό Γυμνάσιο Κατερίνης εντός του έτους 2023, με επίσκεψη μαθητών στο Λουξεμβούργο.

Η όμορφη αυτή γωνιά της πόλης μας, ο Καπνικός Σταθμός Κατερίνης, με τις αξίες που καλλιεργεί τα τελευταία χρόνια, έχει καταστεί διεθνής πόλος έλξης, αποκτώντας συνεχώς νέους συμμάχους και υποστηρικτές. Για τους ανθρώπους αυτούς, η πόλη μας, την οποία δεν γνώριζαν μέχρι πρόσφατα, αποτελεί πλέον πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση.

Οι 36 νέες και νέοι του Χριστουγεννιάτικου Χωριού του Κόσμου, μετά από έναν μήνα διαμονής τους στην πόλη μας, επέστρεψαν στις χώρες τους και κάποιες/οι προγραμματίζουν ήδη τη συμμετοχή τους στις επόμενες δράσεις της ομάδας.

Πριν 8 χρόνια, ο δημοσιογράφος της γερμανικής εφημερίδας «Süddeutsche Zeitung», κ. Hans Hagen είχε επισκεφθεί τον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης και διεξάγοντας εκτενές ρεπορτάζ για την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας «Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ». Φέτος, στέλνει την κόρη του να συμμετέχει στις δράσεις του Καπνικού για 3 μήνες.

Τον επόμενο μήνα, 4 νέοι, απεσταλμένοι από την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς του Λουξεμβούργου, έρχονται στην πόλη μας για 6 μήνες, επιλέγοντας τον Καπνικό Σταθμό ως πρώτη ενασχόληση μετά την αποφοίτηση τους από το Λύκειο και πριν την έναρξη των σπουδών τους. Μεταξύ τους και ένα μέλος της γνωστής οικογένειας Lacoste.

Κι όλα αυτά, διότι όλοι τους αντιλαμβάνονται πως σε αυτή την απόμερη γωνιά της πόλης μας παράγεται κάτι πολύ σημαντικό: Πολίτες που επιδιώκουν μια συναδελφική και συνεργατική συμπεριφορά, μέσα από μία διαφορετική στάση ζωής, παράγουν ένα σημαντικό δημόσιο αγαθό! Παράγουν «Κοινωνικό Κεφάλαιο», απαραίτητη προϋπόθεση για την κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη μια χώρας. Διότι η ανάπτυξη δεν εξαρτάται μονάχα από κλασικούς παράγοντες, όπως το απόθεμα φυσικού και ανθρωπίνου κεφαλαίου, τη γνώση και την τεχνολογική πρόοδο. Είναι πλέον γνωστό και γίνεται αποδεκτό σε όλη την υφήλιο, πως σε μια κοινωνία που έπαψε να καλλιεργείται το κοινό αίσθημα ευθύνης, εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης, δεν υπάρχει μέλλον για τους πολίτες της!

ΥΓ: Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας το σχολείο Campus Max College από το Βέλγιο απέστειλε 50 Desktop Computers τα οποία διανεμήθηκαν σε σχολικές μονάδες του Δήμου Κατερίνης. Τα 4 σχολεία του προγράμματος Erasmus+ θα φιλοξενηθούν από 27.02 έως 03.03 στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης.

 

 

(Δελτίο τύπου)