Οι νέοι αγρότες στην Ελλάδα, δηλαδή μέχρι 39 ετών, παράγουν το 11,9% της ακαθάριστης αξίας παραγωγής, καλλιεργούν το 10,8% της καλλιεργήσιμης γης, έχουν παραγωγικότητα γης 283,3 Ευρώ/στρέμμα και παραγωγικότητα εργασίας 10,4 Ευρώ/ώρα.

Το μέλλον και η ζωντάνια των αγροτικών περιοχών στηρίζεται στους νέους γεωργούς, ιδιοκτήτες ή διαχειριστές γεωργικών εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων, οι οποίοι με την οικονομική δραστηριότητά τους συμβάλλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, στη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή.

Οι νεότεροι γεωργοί είναι σαφέστατα πολύ καλύτερα ενημερωμένοι από τους μεγαλύτερης ηλικίας γεωργούς στις βασικές αρχές και λειτουργίες του μάνατζμεντ των επιχειρήσεων, στις νέες τεχνολογίες, στη ψηφιακή μετάβαση και στην εφαρμογή νέων μεθόδων παραγωγής. Οι νέοι αγρότες μπορούν να αξιοποιήσουν καλύτερα τα μέσα της ΚΑΠ για τη βελτίωση της παραγωγικής τους δραστηριότητας. Τέτοια μέσα είναι οι επιδοτήσεις για πρώτη εγκατάσταση, τα δάνεια με ευνοϊκούς όρους ή εγγυήσεις, οι γεωργικές συμβουλές, το 2% των άμεσων ενισχύσεων, η προτεραιότητα στη χορήγηση νέων δικαιωμάτων και τα υψηλότερα ποσοστά ενίσχυσης για επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΜΠΟΝΙΔΗΣ