Η καταδικαστική απόφαση του πρώην Μητροπολίτη Αμβρόσιου, ως προς το σκέλος της ενοχής του με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο, επικυρώθηκε με τη «βούλα» του Αρείου Πάγου.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση αναίρεσης του πρώην Μητροπολίτη και υιοθέτησε την πρόταση του αρμόδιου αντεισαγγελέα, ο οποίος είχε εισηγηθεί την επικύρωση της ενοχής για το σκέλος που αφορά στον αντιρατσιστικό νόμο.

Παράλληλα, ο Άρειος Πάγος αποφάσισε την απαλλαγή του πρώην Μητροπολίτη , λόγω αλλαγής του Ποινικού Κώδικα, σχετικά με το αδίκημα της κατάχρησης εκκλησιαστικού αξιώματος.

Οο πρώην μητροπολίτης Καλαβρύτων προσέφυγε στον Άρειο Πάγο, ζητώντας την αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης για ρητορική μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ και κατάχρηση του εκκλησιαστικού του αξιώματος σε κείμενο που δημοσίευσε στο ιστολόγιό του, για το οποίο έγινε μηνυτήρια αναφορά από εννέα ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστές.

Ο Μητροπολίτης αρχικά αθωώθηκε, στη συνέχεια όμως κάθισε και πάλι στο εδώλιο μετά την έφεση που άσκησε ο αρμόδιος εισαγγελέας. Τον Ιανουάριο του 2019, το Τριμελές Εφετείο Αιγίου τον έκρινε ένοχο και τον καταδίκασε σε συνολική ποινή φυλάκισης 7 μηνών, με τριετή αναστολή.

«Είναι μια ιστορική απόφαση για την Ελλάδα και απολύτως εναρμονισμένη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Είναι η πρώτη φορά που σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο τίθεται όριο στον εμπρηστικό, ρατσιστικό λόγο, όριο στο λόγο που υποκινεί το μίσος και τη βία.

Η απόφαση αυτή συνιστά δικλείδα ασφαλείας και ασπίδα προστασίας για την ισότητα, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια. Θεωρώ την απόφαση τομή για την προστασία των δικαιωμάτων στη χώρα μας» αναφέρει η συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας, Κλειώ Παπαπαντολέων.

 

 

 

Πηγή: dikaiologitika.gr