Ανακοίνωση σχετικά με την εξάρθρωση σπείρας η οποία μοίραζε διπλώματα έναντι αμοιβής σε πολίτες, εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στην υπόθεση εμπλέκονται ιδιοκτήτες σχολών οδηγών, υπάλληλοι Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών αλλά και πρόεδρος Δημοτικής Ενότητας.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη της σπείρας παρέμβαιναν στη διαδικασία ορισμού των εξεταστών θεωρητικής και πρακτικής εξέτασης εξασφαλίζοντας έτσι την επιτυχή έκβαση της εξέτασης των υποψηφίων Μάλιστα, φρόντιζαν να εκδίδουν και ψευδείς ιατρικές γνωματεύσεις με τη συνδρομή ιατρών.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην έκδοση αδειών οδήγησης και Πιστοποιητικών Επαγγελματικής Ικανότητας, χωρίς να τηρείται η προβλεπόμενη διαδικασία.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά (14) άτομα, μεταξύ των οποίων (6) υπάλληλοι Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας στη Βόρεια Ελλάδα, (7) ιδιοκτήτες σχολών εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών και διαμεσολαβητές, καθώς και Πρόεδρος Δημοτικού Διαμερίσματος (Κοινότητας).

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα (2) υπάλληλοι της ίδιας Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών, Ειδικός Φρουρός και (216) ιδιώτες.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες που περιήλθαν στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, για χρηματισμό υπαλλήλων και παρατυπίες, κατά τη διαδικασία των εξετάσεων, με την εμπλοκή και σχολών εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας ενώθηκαν τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2020, επιδιώκοντας παράνομο οικονομικό όφελος. Σκοπός τους ήταν να εφοδιάζουν υποψήφιους οδηγούς παράνομα με άδειες οδήγησης όλων των κατηγοριών και Πιστοποιητικά Επαγγελματικής Ικανότητας (Π.Ε.Ι.) παρεμβαίνοντας στα στάδια της έγκρισης φακέλου, του ορισμού των εξεταστών και της πραγματοποίησης των θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων.

Συγκεκριμένα, η εγκληματική ομάδα παρεμβαίνοντας στη διαδικασία ορισμού των εξεταστών θεωρητικής και πρακτικής εξέτασης εξασφάλιζε την επιτυχή έκβαση της εξέτασης των υποψηφίων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, κατά τη θεωρητική εξέταση, οι εξεταστές – μέλη της εγκληματικής ομάδας, βοηθούσαν τους υποψηφίους να περαιώσουν επιτυχώς την εξέτασή τους είτε υποδεικνύοντας τις σωστές απαντήσεις, είτε επιτρέποντας να χρησιμοποιήσουν οι εξεταζόμενοι το βιβλίο ύλης, είτε γράφοντας οι ίδιοι (οι εξεταστές) τις απαντήσεις που χρήζουν ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο της πρακτικής εξέτασης των υποψηφίων η παράκαμψη της διαδικασίας από του εξεταστές – μέλη της εγκληματικής ομάδας, πραγματοποιείτο είτε με εικονική (μη μετάβαση στον χώρο εξέτασης) είτε με πλημμελή (υποτυπώδης και για μικρό χρονικό διάστημα) περαίωση της εξέτασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υποψήφιοι από άλλους νομούς, που δεν υπάγονταν στη δικαιοδοσία της συγκεκριμένης Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών, προκειμένου να επωφεληθούν από την παράνομη δράση της εγκληματικής οργάνωσης και να προβούν στην έκδοση άδειας οδήγησης, μετέβαλαν τον τόπο κατοικίας τους χρησιμοποιώντας ψευδή δικαιολογητικά, ενώ επιπλέον η εγκληματική οργάνωση προέβαινε και στην έκδοση ψευδών ιατρικών γνωματεύσεων με τη συνδρομή ιατρών (παθολόγου-οφθαλμίατρου).

Από την έρευνα διαπιστώθηκαν σε τουλάχιστον (37) περιπτώσεις, η καταβολή αθέμιτων ωφελημάτων και σε τουλάχιστον (86) περιπτώσεις η ψευδής βεβαίωση περί της επάρκειας των οδηγικών ικανοτήτων των υποψηφίων οδηγών, είτε στην πρακτική, είτε στη θεωρητική εξέταση.

Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021, συνελήφθησαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες έρευνες στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών, καθώς και σε οικίες, γραφεία και οχήματα.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

124.421 ευρώ,
67 χρυσές λίρες,
19 κινητά τηλέφωνα,
4 ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
κυνηγετικό όπλο,
κενές βεβαιώσεις μόνιμης διαμονής υπογεγραμμένες και θεωρημένες και
βιβλιάρια τραπεζών, επιταγές, χειρόγραφες σημειώσεις και ατζέντες με καταγραφές ονομάτων και τηλεφωνικών αριθμών.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία – κατά περίπτωση – για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία και δωροδοκία, ψευδή βεβαίωση, νόθευση κ.λπ., καθώς και παράβαση καθήκοντος.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.