Κατερίνη – Έξυπνη πόλη, θα τα καταφέρουμε; Του Βασίλη Αγιαννίτη
Κάποιοι έχετε ακούσει για τις έξυπνες πόλεις, κάποιοι όχι κι αρκετοί που προσπαθήσατε να ενημερωθείτε, ίσως να διαβάσατε κείμενα που τις περιγράφουν με υπερβολικά τεχνικούς όρους κι άλλοι έχουν κάνει μετάβαση στην μελλοντολογία, αναφέροντας την ύπαρξη τεχνολογίας που δεν υπάρχει ακόμη.
Η προσφορά που μπορεί να αποδώσει μια έξυπνη πόλη στον πολίτη της, είναι εξωπραγματικά μεγάλη. Μπορεί να του γλυτώσει χρόνο, ταλαιπωρία και κυρίως να του προσφέρει υπηρεσίες ως δεδομένες, όπου μέχρι πριν λίγα χρόνια, ήταν αδιανόητες. Αυτό που ουσιαστικά προσφέρει μία έξυπνη πόλη είναι η διασύνδεση και ο συντονισμός μιας πλειάδας υπηρεσιών που διευκολύνουν την καθημερινότητα του πολίτη.
Προσωπικά, εκτιμώ ότι το πρωταρχικό συστατικό των smart cities, θα πρέπει να είναι η σωστή διαχείριση της ενέργειας, των σκουπιδιών και των ανθρωποωρών των δημοτικών υπαλλήλων. Θέλω να είμαι ρεαλιστής και ειλικρινής. Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων που από την Παρασκευή το μεσημέρι έχουν αφήσει, ηθελημένα και μη, το κλιματιστικό ρυθμισμένο κι ανοιχτό, ώστε την Δευτέρα το πρωί να βρουν την επιθυμητή θερμοκρασία. Σπαταλάμε πολύτιμη ενέργεια που πληρώνουμε όλοι μας.
Το ίδιο βέβαια έχει γίνει και σε δικαστικά μέγαρα, νοσοκομεία κι άλλα δημόσια κτήρια. Η έξυπνη πόλη εξασφαλίζει μέσω συστημάτων Building Management Systems (BMS) ότι θα γίνεται βέλτιστη χρήση της ενέργειας, είτε για θέρμανση, είτε για ψύξη, είτε για φωτισμό. Συνήθως αυτά τα συστήματα BMS αποσβένονται από τις οικονομίες που προσφέρουν σε λιγότερο από 2 χρόνια. Σκεφτείτε αυτό το όφελος όχι μόνο στο Δημαρχείο, αλλά στα δεκάδες ή εκατοντάδες κτίρια που διαχειρίζεται ένας μεσαίος ή μεγάλος Δήμος.
Η έξυπνη πόλη κερδίζει χρόνο για τον πολίτη με ποικίλους τρόπους. Π.χ. να διαθέτει αισθητήρες που ενημερώνουν το κινητό για το πόσες θέσεις πάρκινγκ είναι διαθέσιμες στα πάρκινγκ του Δήμου. Έχει δωρεάν WIFI στις πλατείες, πάρκα, στις στάσεις και τα δημοτικά λεωφορεία. Έχει φωτισμό με ΛΑΜΠΕΣ LEDκι όχι ΕΠΑΓΩΓΗΣ που αυξομειώνουν την ένταση του φωτισμού ανάλογα με τις συνθήκες. Διαθέτουν θέσεις για φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Μια έξυπνη πόλη επίσης προστατεύει τον πολίτη από την εγκληματικότητα, όταν μια κοπέλα που περπατάει μόνη το βράδυ αν νιώσει κίνδυνο μπορεί να πιέσει ένα κουμπί πάνω σε ένα στύλο φωτισμού και να συνδεθεί με το κέντρο του δήμου να μιλήσει με κάποιον που βρίσκεται σε βάρδια, ενώ η δημοτική ή η κανονική αστυνομία θα πάρει την ίδια στιγμή σήμα με ακριβές γεωγραφικό στίγμα για να πάει άμεσα στο σημείο εκείνο, ενώ μια κάμερα θα ενεργοποιείται για να καταγράψει τυχόν εγκληματική συμπεριφορά και να ζυγίσει το επείγον της κατάστασης από το κέντρο ο αρμόδιος υπάλληλος.
Όταν ξανακούσετε λοιπόν για Έξυπνες Πόλεις, κάντε μου μια χάρη και μην φαντάζεστε ιπτάμενα αυτοκίνητα ούτε κυλιόμενα πεζοδρόμια και ρομπότ στο ληξιαρχείο!
Σκεφτείτε μειωμένα κόστη λειτουργίας της πόλης σε ρεύμα, πετρέλαιο και ανθρωποώρες και κυρίως εξοικονόμηση χρόνου και πονοκεφάλων για τους πολίτες μέσω βολικών υπηρεσιών εξυπηρέτησης της καθημερινότητας τους. Έξυπνη Πόλη κυρίως σημαίνει υψηλών αποδόσεων δημοτικές υπηρεσίες.
Αφήστε την μικροπολιτική και την αντιπολιτευτική διάθεση στην άκρη κι ελάτε να μιλήσουμε για επίτευξη στόχων και πραγματικών προκλήσεων. Τα μεγάλα έργα, φέρουν και μεγάλες ευθύνες, όχι μεγάλα λόγια.
*Ο κ. Αγιαννίτης Βασίλειος είναι Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟ» του Γιάννη Ντούμου. Είναι ο Πρόεδρος Εστίασης/Διασκέδασης Κατερίνης κι επιχειρηματίας της πόλης.