Στόχος, όπως είπε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, είναι να γίνουν πάνω από 830.000 καθαρισμοί οικοπέδων.

Ευρεία σύσκεψη στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου συγκάλεσε ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας με τον Γιάννη Κεφαλογιάννη να αναλύει τις δράσεις της πολιτείας στη μάχη κατά των πυρκαγιών. Για τον καθαρισμό των οικοπέδων, ο υπουργός σημείωσε ότι «ήδη από την 1η Απριλίου ξεκινά το ζήτημα των καθαρισμών των οικοπέδων.

Θέλω να κάνω ακόμη μία δημόσια έκκληση προς όλους τους πολίτες, καθώς υπάρχει και ατομική ευθύνη: να προχωρήσουμε στον καθαρισμό των οικοπέδων μας, καθώς αυτό προστατεύει τόσο τη δική μας περιουσία όσο και, προφανώς, του γείτονά μας».

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η περσινή εμπειρία έδειξε πως, όπου υπήρξε καθαρισμένο οικόπεδο, η πυρκαγιά –ακόμη και αν πέρασε– δεν ήταν καταστροφική σε σύγκριση με ένα μη καθαρισμένο. Τόνισε δε πως, φέτος θα υπάρξει πολύ αυστηρός έλεγχος ενώ υπενθύμισε ότι την ευθύνη για τους ελέγχους, καθώς και για την επιβολή των ενδεχόμενων προστίμων, την έχουν οι Δήμοι.

Συνεπώς, θα πρέπει όλοι να μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 830.000 καθαρισμοί οικοπέδων. Ο στόχος για φέτος είναι να ξεπεραστεί αυτός ο αριθμός, ενώ παράλληλα θα γίνουν και εντατικοί έλεγχοι, με επιβολή προστίμων όπου διαπιστωθούν παραλείψεις».

Ο υπουργός σημείωσε επίσης ότι «συσσωρευτικά, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, θα φτάσουμε συνολικά τα 580 εκ. € δράσεων, όπου θα γίνει ένας καθαρισμός της υπαίθρου – αν μου επιτραπεί ο όρος – που είχε να γίνει εδώ και 50 χρόνια.

Ο ΔΕΔΔΗΕ με την δική του συνεισφορά στο κομμάτι των καθαρισμών και των αντιπυρικών ζωνών, το ίδιο και ο ΑΔΜΗΕ για την υψηλή και την υπερ-υψηλή τάση, και βεβαίως και η μεγάλη συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων. Είμαστε αυτή τη στιγμή σε μια τελική φάση προετοιμασίας και σε συνδυασμό βεβαίως και με την ενισχυμένη δύναμη την οποία θα έχει το Πυροσβεστικό Σώμα φέτος, συνολικά 18.000 άτομα που περιλαμβάνουν τους εποχικούς, αλλά και τα μόνιμα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, θεωρώ ότι μπαίνουμε με τις καλύτερες προοπτικές στην αντιπυρική περίοδο».

Στόχος κατά τον υπουργό είναι «να μπορέσουμε να μειώσουμε τις καταστροφικές συνέπειες, να αποτρέψουμε τις ανθρώπινες απώλειες και στο τέλος της περιόδου να έχουμε τα συμπεράσματα τα οποία θέλουμε, έτσι ώστε να προετοιμαστούμε ξανά για την επόμενη χρονιά».

Στη μάχη κατά των πυρκαγιών πέφτει και φέτος ο ΔΕΔΔΗΕ για την συντήρηση και τον καθαρισμό των δικτύων μέσης και χαμηλής τάσης, ενώ αντίστοιχα, από τον ΑΔΜΗΕ υλοποιείται ένα πρόγραμμα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ για τα δίκτυα υψηλής και υπερ-υψηλής τάσης ενώ, οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεισφέρουν στον καθαρισμό και στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

«Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι σε κρίσιμους ορεινούς όγκους της Αττικής, αυτή τη στιγμή, υλοποιούνται προγράμματα υπογειοποίησης, καθώς γνωρίζετε πολύ καλά ότι μια από τις βασικές αιτίες πυρκαγιών τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν και ζητήματα σχετικά με αυτό το πεδίο. Συνεπώς, όλες αυτές οι δράσεις θεωρούμε ότι θα έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και για τη φετινή περίοδο» συμπλήρωσε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Πάντως φέτος, το σύνολο του Εθνικού Στόλου θα αριθμεί περίπου 49 εναέρια μέσα που θα συμβάλλουν τόσο στην επιτήρηση όσο και στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Παράλληλα, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, θα υλοποιηθούν προγράμματα αξιοποίησης drones, ενισχύοντας περαιτέρω τις δράσεις πρόληψης και καταστολής.

Σε ερώτηση σχετικά με τις 3.000 πυρκαγιές που σημειώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2025 και το εάν προκαλεί ανησυχία ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, ο Υπουργός ανέφερε ότι η ύπαρξη της κλιματικής κρίσης είναι πλέον δεδομένη και το αποδεικνύουν τα ίδια τα στοιχεία.

Ακόμη και εκτός της τυπικής αντιπυρικής περιόδου, έχουν ήδη καταγραφεί εκατοντάδες περιστατικά.

Ευτυχώς, χάρη στην αποτελεσματική παρέμβαση του Πυροσβεστικού Σώματος, αποτρέψαμε την επέκταση των πυρκαγιών και περιορίσαμε σημαντικά τις ζημιές. Ωστόσο, τα δεδομένα αυτά αποτελούν ένα ισχυρό καμπανάκι για όλους.

Η σημερινή σύσκεψη ανέδειξε ότι όλοι οι συναρμόδιοι φορείς πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Παπαευσταθίου, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Γεώργιος Μαρκουλάκης, ο Επιτελάρχης του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Αθανάσιος Μπαλάφας, ο Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδας Αντιστράτηγος Χρήστος Πλατάς, ο Διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) Υποστράτηγος Δημήτριος Μπριόλας, ο Προϊστάμενος Κλάδου Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος Υποστράτηγος Σίμος Αποστόλου, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Δημήτρης Αλεξανδρής, ο Ειδικός Συνεργάτης Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Φοίβος Θεοδώρου, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Περιφέρειας Αττικής Αθανάσιος Φουντουλάκης καθώς και Γενικοί Διευθυντές, Σύμβουλοι και στελέχη των ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ.

 

 

 

Πηγή:dnews