Υλικά
Για το κέικ:
250 ml γάλα φρέσκο, πλήρες
14 γρ. μαγιά ξηρή
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
80 γρ. βούτυρο αγελάδος
700 γρ. αλεύρι τύπου φαρίνα
1 πρέζα αλάτι
2 αυγά
1 λεμόνι, το ξύσμα
αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για το άνοιγμα της ζύμης
Για τη γέμιση:
150 γρ. ζάχαρη καστανή
1 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
100 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σκόνη
βούτυρο, για το ταψί
Για το γλάσο:
100 γρ. ζάχαρη άχνη
5-10 ml χυμό λεμονιού
Διαδικασία
Κέικ: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το γάλα, τη μαγιά, τη ζάχαρη και ομογενοποιούμε με το εξάρτημα του αυγοδάρτη. Προσθέτουμε το βούτυρο, το αλεύρι, το αλάτι, τα αυγά, το ξύσμα λεμονιού και χτυπάμε με γάντζο σε δυνατή ταχύτητα για 8΄-10΄. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα – η ζύμη είναι αρκετά κολλώδης. Κατόπιν μεταφέρουμε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε με έναν πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα 40×60 εκ.
Γέμιση: Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει μια πάστα. Απλώνουμε την πάστα σε όλη την επιφάνεια της ζύμης και τυλίγουμε σε ρολό από τη μεγάλη πλευρά. Κόβουμε το ρολό σε 16 κομμάτια και τα μεταφέρουμε σε βουτυρωμένη στρογγυλή φόρμα, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, το ένα δίπλα στο άλλο. Πιέζουμε απαλά με τα χέρια μας ώστε να έχουν όλα το ίδιο ύψος. Καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε για περίπου 30΄ να διπλασιαστούν σε όγκο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα και ψήνουμε για 30΄ μέχρι να ροδίσει το κέικ και να ψηθεί καλά.
Γλάσο: Σε ένα μπολ βάζουμε την άχνη και προσθέτουμε λίγες σταγόνες από τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη και προσθέτουμε όσο χυμό λεμονιού χρειάζεται μέχρι να γίνει ένα παχύρρευστο γλάσο. Απλώνουμε πάνω από το κέικ κανέλας και σερβίρουμε.
Πηγή: olivemagazine.gr