Η πρόταση μελέτης για την τοποθέτηση Led φωτισμού παρουσιάστηκε από τον Κλέαρχο Λακασά στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Κολινδρού, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30 Ιουνίου. Αναλυτικά ο κ. Λακασάς αναφέρει στην πρότασή του τα ακόλουθα:

Τα τελευταία χρόνια άρχισε να αναπτύσσεται νέα φιλοσοφία σχετικά με το δημόσιο υπαίθριο φωτισμό ώστε αυτός να είναι περισσότερο αποδοτικός, οικονομικός και φιλικός προς το φυσικό περιβάλλον. Σε αυτό συνέβαλαν, η επέκταση των δραστηριοτήτων των κατοίκων της πόλης μέχρι αργά τη νύχτα, η συνειδητοποίηση ολοένα και περισσότερων δήμων ότι ο φωτισμός μπορεί να συμβάλει στην τουριστική προβολή των ιστορικών τους κέντρων και μνημείων μέσω αναβάθμισης του νυχτερινού τοπίου, η μέχρι σήμερα υψηλή κατανάλωση ενέργειας για το φωτισμό ανοιχτών χώρων καθώς και η εισαγωγή της νέας καινοτομίας λαμπτήρων LED με τα ενεργειακά και οικονομικά οφέλη που αυτή συνεπάγεται.

Στη χώρα μας δυστυχώς απουσιάζουν ή είναι λιγοστές εκείνες οι φωτοτεχνικές μελέτες, οι οποίες ικανοποιούν τρεις βασικές αρχές: εξοικονόμηση ενέργειας, επίτευξη ιδανικών τιμών φωτισμού για την ασφάλεια και την οπτική άνεση των πεζών και την ανάδειξη «τοπόσημων» ιστορικού ενδιαφέροντος. Στις ελληνικές πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά ο φωτισμός έχει διαπιστωθεί ότι, κατά κανόνα, είναι πολλαπλάσιος από τον καθορισμένο και συχνά η μη ομοιόμορφη κατανομή του δημιουργεί την ανάγκη για αύξηση της σπατάλης οδηγώντας σε ένα φαύλο κύκλο αυτής.

Στην Ευρώπη, πάνω από το 75% των εγκαταστάσεων φωτισμού τους να είναι άνω των 25 ετών, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια οι δήμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στρέφονται όλο και περισσότερο προς τη βελτίωση της αποδοτικότητας και τη μείωση του κόστους για την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες. Αυτός πρέπει να είναι ένας από τους κύριους στόχους και στους Δήμους της Ελλάδος!

Οι τρόποι για να επιτευχθεί μεγάλο ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας στον υπαίθριο φωτισμό, τόσο στον αστικό ιστό όσο και στις αρτηρίες μεγάλης κυκλοφορίας, με το ανάλογο ποιοτικό αποτέλεσμα, είναι οι κατάλληλες φωτοτεχνικές μελέτες, που θα δίνουν έμφαση στην ορθή χωροθέτηση των φωτιστικών σωμάτων και την κάλυψη των πραγματικών αναγκών φωτισμού καθώς και στην εφαρμογή της καλύτερης εξελισσόμενης τεχνολογίας.

Από την άλλη η εξοικονόμηση ενέργειας δεν θα πρέπει να είναι ο μοναδικός στόχος μίας πρότασης φωτισμού. Οι επιλογές πρέπει να έχουν τον κατάλληλο σχεδιασμό που αρμόζει στην “αισθητική” του έργου θα πρέπει πάντοτε να υπερισχύουν.

Μία ενεργειακή αναβάθμιση συνδυάζει ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Τα ποσοτικά χαρακτηριστικά είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, η μείωση του διοξειδίου του άνθρακα(CO2)και το οικονομικό όφελος ενώ ποιοτικά χαρακτηριστικά, θεωρείται το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα του νυχτερινού τοπίου,την ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα ενός χώρου και τη δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας για τους χρήστες του χώρου με σκοπό τη μέγιστη ικανοποίηση των αναγκών τους, όπως ξεκούραση, αναψυχή, κοινωνικές δραστηριότητες, αποφυγή εμποδίων και ασφάλεια.

Οι ανάγκες αστικού νυχτερινού φωτισμού αλλάζουν. Δεν πρόκειται απλώς για την παροχή επαρκούς φωτισμού στις πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά προκειμένου να διασφαλίζεται η ορατότητα και η ασφάλεια. Σήμερα, ο φωτισμός χρησιμοποιείται ολοένα περισσότερο για τη δημιουργία ενός νυχτερινού περιβάλλοντος μέσω του οποίου μια πόλη αποκτά νέα ταυτότητα, γίνεται πιο ελκυστική τουριστικά και η σχέση με τους κατοίκους της μπαίνει σε νέα βάση.
Με βάση τα παραπάνω, μια πρόταση για μελέτη φωτισμού Led μπορεί να συνδυάσει το τρίπτυχο της εξοικονόμησης ενέργειας, αισθητική-ποιοτική αναβάθμιση, επίτευξη ιδανικών τιμών έντασης φωτισμού για την ικανοποίηση των αισθημάτων ασφάλειας και άνεσης των πολιτών σε μια πλατεία και ένα δρόμο.

Στο τεχνικό κομμάτι της μελέτης προτείνω, την εξ ολοκλήρου αντικατάσταση του δικτύου φωτισμού που θα αφορά τα φωτιστικά και τις βάσεις αυτών με φωτιστικά τύπου Led όπου οι οδοί πιο μεγάλης κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών που θεωρούνται «κεντρικοί οδοί» όπως επίσης πάρκα και πλατείες, ο φωτισμός τους θα πρέπει να είναι πιο μεγάλης λαμπρότητας όπως αυτός υπολογίζεται από το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 13201-3.

Στο υπόλοιπο δίκτυο αστικού ιστού και πάντα με το ίδιο πρότυπο (ΕΛΟΤ ΕΝ 13201-3) θα πρέπει να είναι μικρότερης λαμπρότητας δίνοντας έτσι το εφικτό αποτέλεσμα στον έλεγχο τις κατανάλωσης και κατ’ επέκταση στο οικονομικό σκέλος.

Θα λειτουργεί ως ένα ολοκληρωμένο ελεγχόμενο σύστημα φωτισμού όπου θα υπάρχουν πίνακες πολλαπλών ζωνών ανά περιοχή και τα φωτιστικά θα είναι διευθυνσιοδοτούμενα, με αποτέλεσμα τον έλεγχο της λειτουργίας, της κατανάλωσης και τις ρυθμίσεις (π.χ. αυξομείωση ή σταδιακή αύξηση φωτεινότητας με βάση την ώρα κ.τ.λ.) όπου θα χρειάζονται, θα γίνονται από ένα κέντρο ελέγχου φωτισμού.

Ο στόχος θα είναι, η επίτευξη της μειωμένης κατανάλωσης αλλά και την μείωση του σημερινού κόστους συντήρησης.
Το Αποτέλεσμα, τα μειωμένα ανταποδοτικά τέλη με την Δ.Ε.Η. όπου θα έχουν ορατό αποτέλεσμα στα Δημοτικά τέλη του δημότη, είτε με την μείωση αυτών, είτε το ετήσιο «κέρδος» θα προσαρμόζεται στην δύσκολη καθημερινότητα.

Η οικονομία μπορεί να προέλθει όχι μόνο με διάφορες περικοπές που κάποιες φορές είναι άσκοπες και ανούσιες αλλά με καινοτόμες ιδέες που θα προσαρμόζονται εύκολα στην καθημερινότητα του πολίτη και ο Κολινδρός μπορεί να γίνει το παράδειγμα και η αφετηρία!

 

  • ΕΛΟΤ: Εθνικός Οργανισμός Τυποποίησης της Ελλάδας
  • ΕΝ: εθνικό πρότυπο, υιοθετημένο από αντίστοιχο ευρωπαϊκό