Καμπανάκι επιστημόνων για την καταπόνηση της Ευρώπης από τις ακραίες θερμοκρασίες

Η Ευρώπη όλο και συχνότερα αντιμετωπίζει κύματα καύσωνα, με τόσο ακραίες θερμοκρασίες που ο ανθρώπινος οργανισμός καταπονείται, καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζει την καταστροφική της πορεία, έκρουσαν σήμερα το «καμπανάκι» η ευρωπαϊκή υπηρεσία παρακολούθησης του κλίματος Copernicus και ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.

Σε έκθεση για το κλίμα της Ευρώπης, η Copernicus και ο WMO εστίασαν στις ακραίες συνθήκες του περασμένου έτους, συμπεριλαμβανομένου του καύσωνα τον Ιούλιο, ο οποίος ώθησε το 41% της νότιας Ευρώπης σε ακραία θερμική καταπόνηση – η μεγαλύτερη περιοχή της Ευρώπης υπό τέτοιες συνθήκες που έχει ποτέ καταγραφεί σε διάρκεια μίας ημέρας.

Η ακραία ζέστη εγκυμονεί ιδιαίτερους κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων σε εξωτερικούς χώρους, των ηλικιωμένων και των ατόμων με καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη.

Αυξήθηκαν οι θάνατοι στην Ιταλία
Σε τμήματα της Ιταλίας τον περασμένο Ιούλιο καταγράφηκαν 7% περισσότεροι θάνατοι. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και έναν 44χρονος άνδρας που εκτελούσε εργασίες διαγράμμισης δρόμων, ο οποίος κατέρρευσε και πέθανε.

Το θερμικό στρες μετρά τον αντίκτυπο που έχει το περιβάλλον στο ανθρώπινο σώμα, συνδυάζοντας παράγοντες όπως η θερμοκρασία, η υγρασία και η αντίδραση του σώματος, για να καθοριστεί το «real feeling» της θερμοκρασίας.

Στο «κόκκινο» και η Ελλάδα, αυξάνονται οι θάνατοι στην Ευρώπη
Τμήματα της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας βίωσαν έως και δέκα ημέρες ακραίας θερμικής καταπόνησης το 2023, η οποία ορίζεται ως μια «αίσθηση» θερμοκρασίας άνω των 46 βαθμών Κελσίου, οπότε πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποφυγή θερμοπληξίας και άλλων προβλημάτων υγείας.

Οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη έχουν αυξηθεί κατά περίπου 30% στην Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση.

«Καμπανάκι» για συστήματα υγείας
Η περιβαλλοντική υπηρεσία της ΕΕ προέτρεψε τον περασμένο μήνα τις κυβερνήσεις να προετοιμάσουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης για την κλιματική αλλαγή και ζήτησε τη θέσπιση κανόνων για την προστασία των εργαζομένων σε εξωτερικούς χώρους από την ακραία ζέστη.

Το περασμένο έτος ήταν το θερμότερο στον κόσμο από τότε που άρχισαν οι καταγραφές, ενώ η Ευρώπη είναι η ήπειρος που θερμαίνεται ταχύτερα.

Εκπομπές αερίων
Σύμφωνα με την έκθεση, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ήταν η μεγαλύτερη αιτία της περσινής εξαιρετικής ζέστης. Παράγοντες όπως το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο.

Η ζέστη τροφοδότησε ακραία καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρών, καθώς η θερμότερη ατμόσφαιρα μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία, προκαλώντας πιο ισχυρές βροχοπτώσεις όταν απελευθερώνεται.

Κάηκαν… δύο Αθήνες πέρυσι στην Ελλάδα
Οι πλημμύρες στη Σλοβενία πέρυσι επηρέασαν 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους. Η Ελλάδα υπέστη τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί ποτέ στην ΕΕ, η οποία, με 960 τετραγωνικά χιλιόμετρα καμένες εκτάσεις, δύο φορές η Αθήνα σε μέγεθος.

Οι παγετώνες στις Αλπεις έχασαν το 10% του εναπομείναντος όγκου τους κατά τη διάρκεια του 2022 και του 2023.

«Ορισμένα από τα γεγονότα του 2023 εξέπληξαν την επιστημονική κοινότητα λόγω της έντασής τους, της ταχύτητας εμφάνισής τους, της έκτασης και της διάρκειάς τους», δήλωσε ο Carlo Buontempo, διευθυντής της υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus.

Δραματική αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών
Η δραματική αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών ανησυχεί τους επιστήμονες, οι οποίοι ζητούν να ενισχυθεί η έρευνα για τις αλλαγές που προκαλούνται, εκφράζοντας φόβους για καταστροφικές επιπτώσεις στο κλίμα στο σύνολό του.

«Οι αλλαγές γίνονται τόσο γρήγορα που δεν είμαστε σε θέση να παρακολουθήσουμε τον αντίκτυπο» που έχουν, αναγνωρίζει ο Βίνταρ Χέλγκεσεν, εκτελεστικός γραμματέας της Διακυβερνητικής Ωκεανογραφικής Επιτροπής της UNESCO, ο οποίος τονίζει ότι «επείγει η αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης των ωκεανών».

Στα 38 τρισ. δολάρια ετησίως μέχρι το 2050 οι ζημιές από την κλιματική αλλαγή
Οι ζημιές στις καλλιέργειες, τις υποδομές, την παραγωγικότητα και την υγεία από την κλιματική αλλαγή θα κοστίζουν έως και 38 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το 2050 και το ποσό αυτό είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξηθεί, καθώς από την ανθρώπινη δραστηριότητα εκπέμπονται περισσότερα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σύμφωνα με μια έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Οι οικονομικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητές και οι οικονομολόγοι συχνά διαφωνούν ως προς την έκτασή τους.

Η μελέτη του Ινστιτούτου Πότσδαμ για την Έρευνα των Κλιματικών Επιπτώσεων (PIK), που στηρίζεται από τη γερμανική κυβέρνηση, ξεχωρίζει λόγω της σοβαρότητας των ευρημάτων της. Υπολογίζεται μεταξύ άλλων ότι η κλιματική αλλαγή θα μειώσει κατά 17% το παγκόσμιο ΑΕΠ μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Το κόστος των μέτρων για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου, σε σύγκριση με τη θερμοκρασία της προβιομηχανικής εποχής, εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 6 τρισεκ. δολάρια μέχρι το 2050. Το ποσό αυτό θα είναι μικρότερο από το ένα έκτο του κόστους των ζημιών που θα προκαλούνταν εάν η υπερθέρμανση ξεπερνούσε αυτό το επίπεδο, σύμφωνα με τη μελέτη.

 

 

Με πληροφορίες από Reuters

Πηγή:dnews