Σύμφωνα με το Global Biodiversity Outlook του ΟΗΕ από τους 20 στόχους μόνο έξι έχουν «μερικώς επιτευχθεί».

Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχουσες χώρες ανέφεραν πως πάνω από το 1/3 των εθνικών στόχων είναι στον δρόμο για την επίτευξή τους, οι μισοί εξ αυτών σημειώνουν βραδύτερη πρόοδο, το 11% δεν σημειώνουν σημαντική πρόοδο και το 1% εξ αυτών κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση.

 

https://www.instagram.com/p/CFzv59Gs-w9/?utm_source=ig_embed

 

Πριν από 10 χρόνια οι ηγέτες από 196 χώρες είχαν συγκεντρωθεί στην Ιαπωνία, όπου συμφώνησαν σε μια λίστα από στόχους με στόχο να σωθεί το περιβάλλον. Τα Aichi Biodiversity Targets παρουσίασαν ένα δεκαετές πρόγραμμα για την προστασία της βιοποικιλότητας, την προώθηση της βιωσιμότητας και την προστασία των οικοσυστημάτων, μέσω μιας σειράς φιλόδοξων στόχων με σκοπό την αποτροπή της εξαφάνισης επαπειλούμενων ειδών και τη βελτίωση της κατάστασής τους ως το 2020.

 

Ωστόσο, η προθεσμία έληξε, και κανένας από αυτούς τους στόχους δεν έχει επιτευχθεί πλήρως, σύμφωνα με την αναφορά Global Biodiversity Outlook, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα. «Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι ως προς την κληρονομιά που αφήνει σε μελλοντικές γενιές» προειδοποιεί η αναφορά. «Η βιοποικιλότητα υποχωρεί με άνευ προηγουμένου ρυθμό, και η πίεση πίσω από αυτή την υποχώρηση εντείνεται».

Η μόλυνση είναι ακόμα ανεξέλεγκτη, με πλαστικά στους ωκεανούς και ζιζανιοκτόνα στα οικοσυστήματα. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι πεθαίνουν, ενώ η ζήτηση για φυσικούς πόρους αυξάνεται. Οι κοινότητες ιθαγενών βρίσκονται εκτός των συζητήσεων αυτών και οι γνώσεις τους ως προς τη βιώσιμη διαχείριση πόρων δεν λαμβάνονται υπόψιν στις εθνικές νομοθεσίες. Επίσης, έχουμε εισέλθει στην έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών, καθώς οι πληθυσμοί των άγριων ζώων έχουν μειωθεί κατά πάνω από 2/3 από το 1970, και συνεχίζουν να μειώνονται την τελευταία δεκαετία.

 

Πηγή:jenny.gr