Από τον γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας

Την παρέμβαση του ΕΣΡ για την υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό, που έπεσε θύμα βιασμού και μαστροπείας ζητά ο γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης.

Στην επιστολή του ο κ. Σταμάτης ζητά από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να παρέμβει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, προκειμένου να διασφαλίσει όσα προβλέπει η νομοθεσία για την προστασία τόσο του 12χρονου θύματος, όσο και όλων των ανηλίκων που εκτίθενται στην προβολή σχετικών ειδήσεων.

Ο κ. Σταμάτης σημειώνει την έκταση που έχει λάβει από τα ΜΜΕ η υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό, «χωρίς ουσιαστικά να λαμβάνονται υπόψη τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της ίδιας από την εκτεταμένη προβολή του θέματος αλλά και όλων των ανηλίκων που εκτίθενται στην προβολή σχετικών ειδήσεων, πληροφοριών, ενημερώσεων και αναλύσεων».

Για αυτό, καλεί το ΕΣΡ να παρέμβει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του «προκειμένου να διασφαλίσει όλα όσα προβλέπονται στα νομοθετικά κείμενα, με γνώμονα πάντα τη προστασία των ανηλίκων, θυμάτων και μη».

Υπενθυμίζεται ότι έχει προκαλέσει δημόσια κατακραυγή η διαρροή φωτογραφιών από την υπόθεση. Χθες, στην εκπομπή «Πρωινό» του ΑΝΤ1, κάποια στιγμή ο Γιώργος Λιάγκας, κοιτάζοντας το κινητό τηλέφωνό του, ουσιαστικά αποκάλυψε ότι έχει στη διάθεσή του τέτοιο υλικό.

«Θέλω να διορθώσω το ρεπορτάζ, γιατί βλέπω φωτογραφίες, και δεν μπορώ να το διαχειριστώ κιόλας γιατί είμαι και πατέρας… Σας είπα ότι στο υπόγειο που ζούσε τη φρίκη το παιδάκι, αυτός που το βίαζε τράβαγε φωτογραφίες. Και σας είπα ότι στις φωτογραφίες που είχε η αστυνομία δεν φαινόταν το πρόσωπό του. Στη φωτογραφία που τώρα είδα τέλος πάντων, φαίνεται το πρόσωπό του Ηλία Μίχου, φαίνεται να έχει και κάμερα, και φαίνεται και όλη η σεξουαλική πράξη, ο βιασμός με το ανήλικο το 11χρονο», είπε ο παρουσιαστής της εκπομπής.

Αναλυτικά η επιστολή του γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας:

«Διασφάλιση της παιδικής προστασίας – Σεβασμός στα δικαιώματα των παιδιών

Η υπηρεσία μας, αρμόδια για θέματα παιδικής προστασίας βάσει του π.δ. 134/2017 (Α 168), παρατηρώντας την έκταση που έχει λάβει κατά την τρέχουσα περίοδο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης η υπόθεση της ανήλικης, που υπέστη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση, χωρίς ουσιαστικά να λαμβάνονται υπόψη τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της ίδιας από την εκτεταμένη προβολή του θέματος αλλά και όλων των ανηλίκων που εκτίθενται στην προβολή σχετικών ειδήσεων, πληροφοριών, ενημερώσεων και αναλύσεων,

έχοντας υπόψη:

(α). τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του παιδιού, όπως αυτή κυρώθηκε με τον ν. 2101/1992 και ειδικότερα το άρθρο 39 (του άρθρου 1): « Τα Συμβαλλόμενα Κράτη παίρνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για να διευκολύνουν τη σωματική και ψυχολογική ανάρρωση και την κοινωνική επανένταξη κάθε παιδιού θύματος οποιασδήποτε μορφής παραμέλησης, εκμετάλλευσης ή κακοποίησης, βασανισμού ή κάθε άλλης μορφής απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας ή ένοπλης σύρραξης. Η ανάρρωση αυτή και η επανένταξη γίνονται μέσα σε περιβάλλον, που ευνοεί την υγεία, τον αυτοσεβασμό και την αξιοπρέπεια του παιδιού»,

(β). τον ν. 4479/2021 «Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 10ης Μαρτίου 2010 για τον συντονισμό ορισμένων νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών σχετικά με την παροχή υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων, όπως έχει τροποποιηθεί με την Οδηγία (ΕΕ) 2018/1808 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Νοεμβρίου 2018 και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης» και ειδικότερα το άρθρο 9 – Προστασία των ανηλίκων (άρθρο 6α της Οδηγίας (ΕΕ)2010/13) και

(γ). το π.δ. 77/2003 « Κώδικας δεοντολογίας ειδησεογραφικών και άλλων δημοσιογραφικών και πολιτικών εκπομπών» και ειδικότερα το άρθρο 10- Προστασία Ανηλίκων,

καλεί την ανεξάρτητη αρχή να παρέμβει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, προκειμένου να διασφαλίσει όλα όσα προβλέπονται στα ανωτέρω νομοθετικά κείμενα, με γνώμονα πάντα τη προστασία των ανηλίκων, θυμάτων και μη».

 

 

 

Πηγή: lifo.gr