Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, δεν είναι και τόσο… αισιόδοξα για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, όπως παρουσιάστηκαν σήμερα στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

Ρίχνοντας μια ματιά στην ποσοστιαία μεταβολή, στη μέση συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα ανά 100.000 κατοίκους, κατά την εβδομάδα 52/2022 (26 Δεκεμβρίου–01 Ιανουαρίου 2023) σε σχέση με την εβδομάδα 51/2022, δείχνουν μια έκρηξη κρουσμάτων στην Πάτρα αλλά και μια αξιοσημείωτη αύξηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Τα αποτελέσματα του δικτύου συνοψίζονται στον πίνακα:

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, της Πάτρας, των Ιωαννίνων και της Κέρκυρας. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των κατά τόπους Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΜΕΛ) και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Συμπεράσματα:

Την εβδομάδα 26 Δεκεμβρίου 2022 μέχρι 1 Ιανουαρίου 2023, παρατηρήθηκε αυξητική τάση σε σχέση με την εβδομάδα 19 μέχρι 25 Δεκεμβρίου 2022, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε τρεις από τις οκτώ (3/8) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, πτωτικές τάσεις επίσης σε τρεις από τις οκτώ (3/8) περιοχές του ΕΔΕΛ και σταθεροποίηση σε μία περιοχή (1/8).

Καθαρά αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στην Πάτρα (+79%), ενώ οριακή αύξηση παρατηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη (+27%). Αύξηση στο μέσο εβδομαδιαίο φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε και στην πόλη των Ιωαννίνων, αλλά η αύξηση αυτή δεν ήταν ποσοτικοποιήσιμη, λόγω εργασιών αναβάθμισης της μεθόδου.

Καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στα Χανιά (-30%), ενώ οριακή ήταν η μείωση στον Άγιο Νικόλαο (-27%) και στο Ηράκλειο (-26%). Σταθεροποίηση παρατηρήθηκε στην Αττική (+8%). Ανιχνεύσιμο παρέμεινε το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην πόλη της Κέρκυρας, αλλά η τάση μεταβολής του μέσου εβδομαδιαίου όρου δεν μπορεί ακόμα να ποσοτικοποιηθεί ασφαλώς, καθώς το ιικό φορτίο την
εβδομάδα 12-18/12/2022 ήταν μη ανιχνεύσιμο.

Πηγή: dikaiologitika