Ολοκληρώθηκε η καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη της έξαρσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα, από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα καταγράφηκαν 16 νέα κρούσματα και κανένας νέος θάνατος. To σύνολο των θανάτων παραμένει 130 (34 γυναίκες), με μέση ηλικία τα 74 έτη. Το 90% εκ των θανόντων είχε υποκείμενο νόσημα.

Διασωληνωμένοι είναι 47 ασθενείς, με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη (13 εξ αυτών γυναίκες). Το 89,4% εξ αυτών έχουν υποκείμενο νόσημα.

Ο καθηγητής ανακοίνωσε ότι εξήλθαν από τις ΜΕΘ 63 άτομα. Με τα 16 νέα κρούσματα, το σύνολο ανέρχεται 2.506. Μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα έχουν γίνει 63.087 εργαστηριακά τεστ για κορωνοϊό.

 

Τσιόδρας: Δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα εγκλωβισμένοι

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη προσπάθεια που έχει γίνει από τον ελληνικό λαό: «Δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα εγκλωβισμένοι. Η άρση των μέτρων, όμως, θα γίνει με μεγάλη προσοχή και ιδιαίτερη επαγρύπνηση. Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε αυστηρά μέτρα υγιεινής. Αν δεν χαλαρώσουμε, θα επιτύχουμε».

 

Η αισιόδοξη μελέτη στην Ελβετία

Στη συνέχεια, ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε σε μια μελέτη που λαμβάνει χώρα στην Ελβετία με δείγματα από 36 χώρα και όλες τις Ηπείρους. «Στην Ελβετία αναλύουν τα δείγματα από 36 χώρες και όλες τις Ηπείρους. Οι μικροδιαφορές ανάμεσα στους ιούς μπορούν να μας βοηθήσουν. Παραδείγματος χάριν, ένα στέλεχος ιού που ανιχνεύθηκε στην Ελλάδα μπορεί να μας πει από που προήλθε ο ιός στην Ελλάδα. Στις ΗΠΑ τα κρούσματα ήταν τόσο από την Κίνα, όσο και από την Ευρώπη. Στην Ισλανδία ήταν από τις ΗΠΑ.

Αυτό μας δείχνει ότι μια εξέλιξη στην μια άκρη της γης μπορεί να επηρεάσει την άλλη άκρη. Με τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται βραδύς ρυθμός δημιουργίας μεταλλάξεων του. Σύμφωνα με την Ελβετία, ο ιός δεν θα αλλάξει σημαντικά τα επόμενα έτη και ένα πιθανό εμβόλιο θα μας προστατέψει μακροχρόνια».

 

Χαρδαλιάς: Μην σκεφτείτε εκδρομή την Πρωτομαγιά

Με επιμονή, με υπομονή με ξεχωριστή καρτερικότητα συμμετέχουμε όλοι σε μια συλλογική προσπάθεια, η οποία όμως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία του κορωνοϊού ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Δεδομένου ότι σήμερα παρατηρήθηκε αυξημένη κίνηση και λόγω του καιρού, υπενθύμισε ότι τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν απολύτως και στο ακέραιο έως τις 4 Μαΐου, όπως ισχύουν και τα προβλεπόμενα πρόστιμα. «Και το λέω ώστε να μην ετοιμάζονται και να μην κάνει κανείς σκέψη για εκδρομές την Πρωτομαγιά» επισήμανε. Σημείωσε ότι το τελευταίο 24ωρο παρατηρήθηκαν άσκοπες μετακινήσεις, ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

 

Την επόμενη εβδομάδα θα γνωρίζετε τι ανοίγει και πότε

Περαιτέρω ανέφερε πως μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του ιού, η καθημερινότητά μας δεν θα είναι ίδια όπως την ξέραμε.

Σε ό,τι αφορά το τι ανοίγει και πότε, τόνισε ότι θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση τις πρώτες ημέρες της ερχόμενης εβδομάδας και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κινείται με σχέδιο μελετώντας όλα τα δεδομένα. Ξεκαθάρισε εκ νέου ότι η επόμενη φάση θα είναι η σταδιακή επιστροφή σε μια νέα καθημερινότητα.

Ενημέρωσε επίσης ότι η μετακίνηση από Δευτέρα προς τα ειρηνοδικεία και τα υποθηκοφυλακεία για τη διαδικασία της συναινετικής προσομοίωσης θα γίνεται με χρήση του κωδικού Β2 στο 13033.

 

Ελπιδοφόρα μηνύματα από τα νέα φάρμακα

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Παρασκευή, ανακοινώθηκαν 27 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα καθώς και 5 νέοι θάνατοι από τον κορωνοϊό. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 74 έτη και το 90% παρουσίαζε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε, ωστόσο, και στα ελπιδοφόρα μηνύματα που καταφθάνουν από τις έρευνες επιστημόνων για τα νέα φάρμακα, ενώ μίλησε συγκεκριμένα για τη ρεμδεσιβίρη και τη χλωροκίνη.