Εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, η οποία θα ενημερώνει τον χρήστη αν έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα κορωνοϊού τις τελευταίες 14 ημέρες, ετοιμάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το tracing app, εφαρμογή ιχνηλάτησης, θα είναι διαθέσιμο σε smartphones τόσο με λογισμικό IOS όσο και Android και θα λειτουργεί με την τεχνολογία Bluetooth. Μάλιστα, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στον Μάρτιο.

Οι πολίτες θα πρέπει να «κατεβάσουν» το app στη συσκευή τους, θα ενεργοποιείται το Bluetooth και σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί θετικός στον ιό, μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας, θα εντοπίζονται όλα τα άτομα που έχουν έρθει σε επαφή μαζί του, σε ακτίνα μικρότερη των 2 μέτρων και θα ξεκινά η διαδικασία ιχνηλάτησης.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, μέσω της εφαρμογής δίνεται η δυνατότητα εντοπισμού και προειδοποίησης των επαφών ώστε να περιοριστεί η διασπορά ή ακόμα και να προληφθεί το ενδεχόμενο σοβαρής νόσησης. Η ειδοποίηση θα ενημερώνει ότι υπάρχει κίνδυνος να έχετε εκτεθεί.

Η ενημέρωση θα γίνεται με ένα γραπτό μήνυμα (SMS) στα κινητά, ενώ δεν θα παρέχεται κανένα στοιχείο για το «κρούσμα», ούτε το όνομα του ούτε ο χρόνος και ο χώρος, στον οποίο εκτέθηκαν. Ωστόσο, για να φέρει αποτελέσματα η εφαρμογή, εκτιμάται ότι πρέπει να την χρησιμοποιεί περίπου το 60% του πληθυσμού της χώρας.