Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα στην Κίνα από τότε που η κυβέρνηση χαλάρωσε τα μέτρα περιορισμού και τα λοκ ντάουν πριν από περίπου τρεις εβδομάδες. 

Το Πεκίνο επισήμως δεν ανακοινώνει θανάτους αλλά εργαζόμενοι σε γραφεία κηδειών δηλώνουν ότι η ζήτηση για τις υπηρεσίες τους κατέγραψε άλμα την περασμένη εβδομάδα ενώ , σύμφωνα με τη βρετανική εταιρία έρευνας Airfinity, πάνω από 5.000 άνθρωποι πιθανόν πεθαίνουν κάθε μέρα λόγω της Covid-19 στην Κίνα.

Μάλιστα, η Airfinity ανέφερε ότι η ανάλυση κινδύνου θνητότητας υποδηλώνει ότι από 1,3 εκατ. έως 2,1 εκατ. άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν στο τωρινό ξέσπασμα κορωνοϊού στην Κίνα.  Αναλύσεις με βάση άλλα μοντέλα επίσης προβλέπουν ακόμα και 2,1 εκατ. θανάτους.

Ο κορωνοϊός σαρώνει την Κίνα, σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτος και μπροστά στο ζοφερό μέλλον, νοσοκομείο της Σανγκάης είπε στο προσωπικό του να ετοιμάζεται για μια «τραγική μάχη» καθώς αναμένει ότι οι μισοί από τα 25 εκατ. κατοίκων της πόλης θα μολυνθούν έως τα τέλη του έτους.

Το νοσοκομείο Shanghai Deji, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα WeChat αργά χθες, εκτίμησε ότι στην πόλη υπάρχουν 5,43 εκατ. πολίτες θετικοί στην Covid και ότι 12,5 εκατ. κάτοικοι στο βασικό εμπορικό κόμβο της Κίνας θα έχουν μολυνθεί έως τα τέλη του έτους.

«Η φετινή παραμονή Χριστουγέννων, η Πρωτοχρονιά και το Σεληνιακό Νέο Έτος μοιραία δεν θα είναι ασφαλείς», ανέφερε το νοσοκομείο. «Σε αυτή την τραγική μάχη, θα πέσει ολόκληρη η ευρύτερη Σανγκάη, και όλοι μας θα μολύνουμε το προσωπικό του νοσοκομείου! Θα μολύνουμε ολόκληρη την οικογένεια! Όλοι οι ασθενείς μας θα μολυνθούν! Δεν έχουμε άλλη επιλογή και δεν μπορούμε να ξεφύγουμε».

Η ανάρτηση (όπως ήταν αναμενόμενο) δεν ήταν πλέον διαθέσιμη στο WeChat σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα).

Πάντως, η Κίνα δεν ανακοίνωσε νέους θανάτους λόγω επιπλοκών της Covid για δεύτερη συνεχή ημέρα στις 21 Δεκεμβρίο ενώ έχει επιβεβαιώσει μόλις 389.306 κρούσματα με συμπτώματα.

Επίσης, η επίσημη καταμέτρηση των θανάτων στην Κίνα από τότε που ξεκίνησε η πανδημία πριν από τρία χρόνια είναι 5.241 –ένα ελάχιστο ποσοστό αυτού που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες χώρες.

Πηγή: skai.gr