Κορωνοϊός: Ζει στον οργανισμό έως και 37 μέρες από όταν νοσήσει ο ασθενής – Τι σημαίνει αυτό για τη θεραπεία
Όποιος κολλάει τη νόσο CONVID-19 (νέος κορωνοϊός) διατηρεί τον παθογόνο παράγοντα στην αναπνευστική του οδό για έως και 37 ημέρες, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Αυτό σημαίνει ότι ο νέος κορονοϊός παραμένει σε μολυσματικό στάδιο (δηλαδή ο ασθενής τον μεταδίδει σε άλλους ανθρώπους) για πολλές εβδομάδες.
Κορωνοϊός: Η έρευνα που έδειξε ότι ζει στον ανθρώπινο οργανισμό για 37 μέρες
Γιατροί στην Κίνα ανίχνευσαν το RNA του ιού σε αναπνευστικά δείγματα από επιζώντες μετά από 20 μέρες κατά μέσο όρο από την στιγμή που μολύνθηκαν.
Περιγράφουν την έρευνά τους σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet:
Δείτε το σχετικό άρθρο :iatropedia.gr
Ο νέος κορωνοϊός έχει εξαπλωθεί σε 118 χώρες και έχει μολύνει περίπου 125.000 ανθρώπους από την πρώτη εμφάνισή του στην πόλη Wuhan της Κίνας στα τέλη του περασμένου έτους. Οι προσπάθειες των τοπικών αρχών αποδείχτηκαν ανεπαρκείς και ο κορωνοϊός εξαπλώθηκε σε όλο τον πλανήτη.
Τα ευρήματα της έρευνας αυτής μπορεί να έχουν «σημαντικές επιπτώσεις τόσο για τη λήψη αποφάσεων απομόνωσης ασθενών όσο και για τη διάρκεια της αντιιικής θεραπείας», έγραψε ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Fei Zhou από την Κινεζική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών.
Επί του παρόντος, η συνιστώμενη περίοδος απομόνωσης μετά την έκθεση στον κορωνοϊό είναι 14 ημέρες. Αυτό αποσκοπεί στο να μην εξαπλωθεί ο ιός. Αλλά εάν οι ασθενείς παραμένουν μεταδοτικοί πολύ καιρό μετά την εξαφάνιση των συμπτωμάτων τους, μπορεί να μεταδώσουν άθελά τους τον ιό ακόμα και μετά από το πέρας της καραντίνας των δύο εβδομάδων.
Συγκριτικά, μόνο το ένα τρίτο των ασθενών με SARS εξακολουθούσαν να φέρουν τον ιό στην αναπνευστική τους οδό μετά από τέσσερις εβδομάδες. Η εν λόγω έρευνα βασίστηκε σε ιατρικά αρχεία και εργαστηριακά δεδομένα από 191 ασθενείς με CONVID-19, που υποβλήθηκαν σε θεραπεία στο νοσοκομείο Jinyintan και στο Πνευμονολογικό Νοσοκομείο της Wuhan, συμπεριλαμβανομένων 54 που εν τέλει πέθαναν από τον κορωνοϊό.
Πηγή:iatropedia.gr