Κουνουπίδι: Το superfood που καταπολεμά τον καρκίνο
Το κουνουπίδι βοηθάει στην καταπολέμηση του καρκίνου ενώ αποτελεί superfood για τον οργανισμό μας.
Όλα τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το κουνουπίδι θεωρούνται υπερτροφές για τα υψηλά επίπεδα βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών τους.
Το κουνουπίδι είναι μέλος της οικογένειας των σταυρανθών λαχανικών.
Μοιάζει με μια λευκή εκδοχή του μπρόκολου, που είναι επίσης ένα σταυρανθές λαχανικό.
Μία μερίδα ωμού κουνουπιδιού έχει:
25 θερμίδες
0,25 γραμμάρια λίπους
5 γραμμάρια υδατάνθρακες
2 γραμμάρια διαιτητικών ινών
2 γραμμάρια ζάχαρη
2 γραμμάρια πρωτεΐνης
30 χιλιοστόγραμμα νατρίου
Όσον αφορά τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά, μια μερίδα κουνουπίδι έχει:
57% της ημερήσιας αξίας (DV) βιταμίνης C
14% DV βιταμίνης Κ
2% DV ασβεστίου και σιδήρου
7% DV καλίου
4% DV μαγνησίου
15% DV φυλλικού οξέος
12% DV βιταμίνης Β6
14% DV βιταμίνης Β5
9% DV χολίνης
Το κουνουπίδι, όπως αναφέρει το healthstat.gr, αποτελείται από 92% νερό. Αυτό σημαίνει ότι αυτό το λαχανικό μπορεί να σας βοηθήσει να ενυδατωθείτε. Εκτός αυτού, το κουνουπίδι έχει πολλά οφέλη όπως:
Βελτίωση πέψης
Ως σταυρανθές λαχανικό, το κουνουπίδι είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη διατήρηση της υγιούς πέψης, μειώνοντας τον κίνδυνο πεπτικών διαταραχών.
Προωθεί επίσης την ανάπτυξη καλών βακτηρίων στο έντερο σας. Η υγιής ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου βοηθά στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα σας και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, άνοιας και παχυσαρκίας.
Καταπολεμά τον καρκίνο
Πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του κουνουπιδιού λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι οι ουσίες που βοηθούν στην προστασία του οργανισμού σας από κυτταρική βλάβη που συνδέεται με ασθένειες όπως ο καρκίνος.
Συγκεκριμένα, το κουνουπίδι περιέχει μια ένωση που ονομάζεται ιώδιο-3-καρβινόλη (I3C). Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το I3C εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού όγκων. Υπάρχει επίσης σουλφοραφάνη, η οποία σύμφωνα με μελέτες μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα.
Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς
Η έρευνα δείχνει ότι η σουλφοραφάνη βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, η οποία μπορεί να κρατήσει τις αρτηρίες σας καθαρές από τη συσσώρευση λίπους. Αυτό προάγει την υγιή αρτηριακή πίεση και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Οι διαιτητικές ίνες του κουνουπιδιού έχουν παρόμοιες ιδιότητες μείωσης της χοληστερόλης.
Υποστηρίζει το νευρικό σύστημα
Το κουνουπίδι είναι μια από τις καλύτερες πηγές χολίνης, ενός θρεπτικού συστατικού που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετά.
Η χολίνη είναι απαραίτητη για πολλές υγιείς λειτουργίες του νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης της διάθεσης, της μνήμης και του ελέγχου των μυών.
Πότε δεν πρέπει να τρώτε κουνουπίδι
Άτομα με ορισμένες παθήσεις πρέπει πρώτα να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους για να καταναλώσουν κουνουπίδι.
Προβλήματα θυρεοειδούς
Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας στο λαιμό σας που παράγει σημαντικές ορμόνες. Για να κάνει τη δουλειά του χρειάζεται ιώδιο. Η κατανάλωση πολλών κουνουπιδιών μπορεί να εμποδίσει τον θυρεοειδή σας να απορροφήσει ιώδιο και να παράγει ορμόνες.
Πεπτικά ή γαστρεντερικά προβλήματα
Τα σταυρανθή λαχανικά μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και αέρια, ειδικά σε άτομα με παθήσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD), η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα.
Πηγή:dnews