Στη δραστική μείωση κατά 80% των χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία καταφεύγει η κυβέρνηση, καθώς η πανδημία επελαύνει.

Με εσωτερικό έγγραφο που υπογράφεται από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, δίνεται οδηγία στα νοσοκομεία για τον περιορισμό των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων έως και 80%.

Από την οδηγία εξαιρούνται μονάχα «οι αυστηρώς έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις καιθώς και τα ειδικά νοσοκομεία». Παράλληλα και σύμφωνα με την οδηγία, συνεχίζονται τα θεραπευτικά προγράμματα ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας.

 

 

Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑΚ αναφέρει «Δύο χρόνια μετά πάλι τα ίδια. Με σημερινή απόφαση της Αν. Υπουργου Υγείας κ. Γκάγκα καλούνται τα νοσοκομεία να προβούν σε μείωση τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων έως 80%.

Η απόφαση αυτή έρχεται την ώρα που καλά καλά τα νοσοκομεία δεν έχουν ανακάμψει από την προηγούμενη αντίστοιχη απόφαση για μειώσεις. Την ίδια ώρα που η πανδημία του κορωνοιου καλπάζει για μια ακόμα φορά με δεκάδες νεκρούς καθημερινά, εξίσου φονική φαίνεται να γίνεται και η “πανδημία” της λοιπής νοσηρότητας πλην Covid.

Χιλιάδες ασθενείς παραμένουν στις λίστες αναμονής των νοσοκομείων χωρίς ορατή προοπτική να χειρουργηθουν για χρόνια σημαντικά πρόβλημα. Καταδικαζονται σε σοβαρή υποβάθμιση του επιπέδου ζωής τους ή ωθουνται αναγκαστικα στον ιδιωτικό τομεα για να χειρουργηθουν. Ποιος δε θυμάται την τεράστια αύξηση κερδών των ιδιωτικών κλινικών από τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις που δεν μπορούσαν να γίνουν στα δημόσια νοσοκομεία στην προηγούμενη έξαρση της πανδημίας;

Εδώ και τώρα επιτέλους πρέπει να ενισχυθούν με το αναγκαίο προσωπικό τα δημόσια νοσοκομεία. Να προσληφθούν όλοι οι γιατροί που έχουν εκδηλώσει επιθυμία για θέση στο ΕΣΥ. Να μονιμοποιηθουν χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλοι οι επικουρικοί γιατροί που υπηρετούν. Εδώ και τώρα Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας, υποδομές και εξειδικευμένο προσωπικό, για να δωθει η μάχη της πανδημίας. Καμία περιστολή των ήδη μειωμενων χειρουργικών επεμβάσεων στο ΕΣΥ».

 

Πηγή:dikaiologitika.gr