Αν είστε λάτρεις του ιστορικού μυθιστορήματος, η Μασάντα του Γιάννη Ζυγούλη είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση των εκδόσεων 24 γράμματα, για το καλοκαίρι. Καταιγιστική δράση, συνωμοσίες και ανατροπές με φόντο την οδυνηρή πλευρά της ιστορίας.

Το τέλος της πρώτης Ιουδαϊκής επανάστασης είναι σκληρό για τους Εβραίους που μάχονται πλέον απελπισμένα -το 74 μ.Χ.- στο τελευταίο τους οχυρό:

«Η νύχτα ήταν ζεστή και ο θεός Βέντι είχε μαζέψει στο σακούλι του όλους τους ανέμους, σαν να κρατούσε την ανάσα του από περιέργεια για την πτώση του οχυρού. Από πάνω, η θεά Λούνα είχε φορέσει το χρυσαφένιο της φόρεμα και μας χάριζε απλόχερα τη λάμψη της. Έκανε βόλτες πάνω από τη Μασάντα για να θυμίζει στους επαναστάτες ότι τις νύχτες με πανσέληνο δεν μπορεί να κρυφτεί κανείς».

Ο Λεύκιος Αιμίλιος Μίλων, ο Αετοφόρος της Δεκάτης Ρωμαϊκής Λεγεώνας, της «Fretensis», είναι έντιμος άνθρωπος και υπηρετεί πιστά τον Αετό του, τον Καίσαρα και τους θεούς:

«Συμμετείχα στην επιχείρηση ανακατάληψης της Μασάντα και έπραξα το καθήκον μου σύμφωνα με τους όρκους που είχα δώσει σε ό,τι πίστευα μέχρι εκείνη τη βραδιά. Μέχρι τις «ειδούς» του Απριλίου του έτους 827 από κτήσεως Ρώμης. Διότι εκείνη τη νύχτα, η μοίρα αποφάσισε να αστειευτεί μαζί μου…».

Κι έτσι απρόσμενα, σαν αστείο του Γιούπιτερ, ο κόσμος γύρισε ανάποδα κι ο Λεύκιος βρέθηκε παγιδευμένος σε μια συνωμοσία κατά του Καίσαρα Βεσπασιανού:

«Καθώς με έσερναν το βλέμμα μου έπεσε πάνω στον Αετό μου. Τον ένδοξο Αετό της Δεκάτης Λεγεώνας, της επονομαζόμενης Νικηφόρου. Με τη σκέψη τον χαιρέτησα, ίσως τον έβλεπα για τελευταία φορά. Με κοίταξε κι αυτός αλλά δεν κατάλαβα αν με θαύμασε, αν με λυπήθηκε ή αν με χλεύασε…».

Ο γενναίος στρατιώτης, για πρώτη φορά στη ζωή του πρέπει να αντιμετωπίσει εχθρούς που δεν μπορεί να τους ξεχωρίσει από τους φίλους. Αλλά δεν θα είναι εύκολος αντίπαλος, ίσως επειδή έχει για σύμμαχό του την Εσθήρ:

«Έριξα λίγες σταγόνες νερό στα χείλη του και ο ετοιμοθάνατος στρατιώτης άνοιξε τα μάτια του. Τον είδα και με είδε, οι ματιές μας συναντήθηκαν στον αέρα, πιάστηκαν και χόρεψαν μαζί, στροβιλίστηκαν από τον άνεμο και πέταξαν ως τον ουρανό… Δεν ξέρω αν κατάλαβε που βρισκόταν, με κοίταξε για μία μόνο στιγμή, μου χαμογέλασε και έπεσε ξανά σε λήθαργο. Αυτή η στιγμή, ήταν αρκετή για μένα…».

Μαζί, θα ταξιδέψουν από την αιματοβαμμένη Ιουδαία, στο κέντρο του πανίσχυρου Ρωμαϊκού κράτους και από εκεί θα φτάσουν στα πέρατα του κόσμου. Θα αντιμετωπίσουν τα χτυπήματα της μοίρας, θα υπομείνουν μαρτύρια και θα δοκιμάσουν τις αντοχές τους. Θα τα καταφέρουν; Ποιος ξέρει… Για να σταθούν όρθιοι θα πρέπει να γίνει ένα θαύμα. Αλλά όπως λέει και η Εσθήρ: «Τα θαύματα γίνονται όταν τα πιστεύεις…»

 

 

Βιογραφικό του συγγραφέα:

Ο Γιάννης Ζυγούλης γεννήθηκε στη Στυλίδα Φθιώτιδος και ζει στο Ηράκλειο της Κρήτης. Είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ). Έχει εργαστεί ως ρεπόρτερ, συντάκτης ύλης και αρχισυντάκτης ύλης σε Μέσα Ενημέρωσης των Αθηνών. Στη δημοσιογραφική του πορεία περιλαμβάνονται, η εφημερίδα «Καθημερινή», το περιοδικό «ΕΝΑ», ο ραδιοφωνικός σταθμός «Σκάι», η εφημερίδα «Ημερησία», η ιστοσελίδα hellas-live.gr κ.α.

 

Τίτλος: Μασάντα

Συγγραφέας: Γιάννης Ζυγούλης – [email protected]

Κατηγορία: Ιστορικό μυθιστόρημα

Εκδότης: 24 γράμματα – www.24grammata.com

Σελίδες: 506

ISBN: 9-786185-469726