Ο φανταστικός κόσμος του Ευγένιου Τριβιζά Ζωντάνεψε στην Κατερίνη στην έναρξη ομιλιών της Σχολής Γονέων για το 2016.

Συνδιοργανωτής της εκδήλωσης ήταν η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης.

 

ΜΑΓΕΨΕ ο κοσμαγάπητος παραμυθάς Ευγένιος Τριβιζάς στην έναρξη ομιλιών της Σχολής Γονέων για το 2016. Ο Ευγένιος Τριβιζάς ήταν ο επίτιμος καλεσμένος τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου στη Σχολή Γονέων Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, με θέμα ομιλίας «Η σφαγή των νηπίων: Φαντασία, Παιδί και Εξουσία». Συνδιοργανωτής της εκδήλωσης ήταν η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης.
Και ποιος δεν ξέρει τον Πίκο Απίκο από την ονειρεμένη ΦΡΟΥΤΟΠΙΑ… τον φαλακρό σκαντζόχοιρο με καλαμάκια για αγκάθια…τον Αχυρούλη το σκιάχτρο, τη μάγισσα Φρικαντέλα που μισούσε τα κάλαντα και προτιμούσε τα κάκαντα…και…την πασχαλίτσα με τη μία κουκκιδίτσα…αν όχι όλοι,  τότε σίγουρα οι περισσότεροι. Ο Ευγένιος Τριβιζάς είναι αδιαμφισβήτητα ο καλύτερος παραμυθάς που διαθέτει η χώρα μας.
Ο Ευγένιος Τριβιζάς ξεκίνησε την ομιλία του με ένα απόσπασμα από το δραματοποιημένο μυθιστόρημα του Κάρολου Ντίκενς «Δύσκολοι Καιροί» (εκδ. Κέδρος), ένα δριμύ κατηγορώ εναντίον ενός εκπαιδευτικού συστήματος στο οποίο η φαντασία εξοβελίζεται και τη θέση της παίρνει η συσσώρευση γνώσεων. Το μυθιστόρημα του κορυφαίου συγγραφέα δείχνει ότι αυτός ο τρόπος διαπαιδαγώγησης διαμορφώνει άτομα με υπερτροφική λογική, στραγγαλισμένη φαντασία και ευνουχισμένο συναίσθημα με ολέθριες συνέπειες στη μετέπειτα ζωή τους.
Ο αγαπημένος μας Ευγένιος Τριβιζάς τόνισε ότι τόσο οι γονείς όσο και το εκπαιδευτικό σύστημα θα πρέπει να προάγουν τη φαντασία και όχι να την εξοστρακίζουν.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Νούτσιο Όρντινε,  ο οποίος στο βιβλίο του «Η χρησιμότητα του άχρηστου» (εκδ. Άγρα)  παραθέτει στοχασμούς συγγραφέων και φιλοσόφων με παρόμοιες απόψεις, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η λατρεία της χρησιμότητας διαβρώνει θεμελιώδεις ανθρωπιστικές αξίες. Χαρακτηριστικά ανέφερε το παράδειγμα του Στιβ Τζομπς,  του γνωστού δημιουργού ηλεκτρονικών υπολογιστών, ο  οποίος σπούδασε καλλιγραφία,  κάτι που αν και φαινομενικά άχρηστο,  είχε ανεκτίμητο αντίκτυπο στην επιχειρηματική του επιτυχία.

Η φαντασία,  εκτός από τη συμβολή της στη διάπλαση ολοκληρωμένων χαρακτήρων,  έχει άμεση σχέση με την επιστημονική πρόοδο,  την τεχνολογική καινοτομία και την οικονομική ευημερία. Ο Ευγένιος Τριβιζάς ανέφερε χαρακτηριστικά τα λόγια του Αϊνστάιν «Η Φαντασία είναι σπουδαιότερο εφόδιο από τη γνώση, επειδή η γνώση περιορίζεται σε αυτό που καταλαβαίνουμε μια συγκεκριμένη στιγμή,  ενώ η φαντασία αγκαλιάζει αυτά που θα κατανοήσουμε στο μέλλον»,  καθώς και τα λόγια του Έντισον «Για να εφεύρεις δε χρειάζεσαι τίποτα άλλο εκτός από φαντασία και ένα σωρό σκουπίδια», και έδωσε,  μεταξύ άλλων, τα παραδείγματα της ηλεκτρικής σκούπας Hoover, του velcro και των postit.

Αναφέρθηκε, επίσης, στον ρόλο των παραμυθιών στην ανάπτυξη της φαντασίας,  παραθέτοντας μια ακόμα ρήση του Αϊνστάιν «Αν θέλεις τα παιδιά σου να γίνουν έξυπνα, διάβαζέ τους παραμύθια.  Αν θέλεις να γίνουν ακόμα πιο έξυπνα, διάβαζέ τους ακόμα περισσότερα παραμύθια». Στο τέλος της εκδήλωσης, έως περασμένα μεσάνυκτα πια, ο κ.  Τριβιζάς υπέγραψε όλα τα βιβλία που οι ακροατές και φίλοι της Σχολής του έφερναν.  Και δεν υπέγραφε απλά, ζωγράφιζε, συνομιλούσε, άκουγε προσεκτικά τον καθένα/καθεμιά, υπομονετικά, φιλικά, αγαπητικά. Για 5  ώρες ανταποκρίθηκε στην αγάπη του κοινού της Κατερίνης. Η υπόσχεση του είναι να ξανα έρθει σύντομα για τους μικρούς φίλους του της Κατερίνης πλέον.