omiliaΜε πλήρη επισημότητα, για πρώτη φορά μετά από 2.178 χρόνια, η Κατερίνη τίμησε τους νεκρούς της μάχης της Πύδνας, στις 23 Ιουνίου 168 π.Χ, ανήμερα της μεγάλης σφαγής της Μακεδονικής φάλαγγας του τελευταίου βασιλιά της Μακεδονίας Περσέα από τις λεγεώνες του Ρωμαίου υπάτου Αιμίλιου Παύλου.

Την εκδήλωση ιστορικής μνήμης, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης,  διοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Κατερίνης και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Λιβαδιωτών και Κοκκινοπλιτών Κατερίνης, το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Γ. Ράπτη και η εταιρεία «ΠΑΙΔΕΙΑ» με έδρα τις Η.Π.Α

Ομιλητές ήταν ο τ. Υπουργός Στέλιος Παπαθεμελής, ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης και ο φιλόλογος- συγγραφέας Γιώργος Ράπτης.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους αρχαίους Ρωμαίους και Έλληνες συγγραφείς (Ποσειδώνιο, Τίτο Λίβιο, Πλούταρχο κ. ά) η μάχη διεξήχθη αμέσως ανατολικά από τις όχθες του Λεύκου ποταμού (σημερινού Πέλεκα στις παρυφές της Κατερίνης), η μεγάλη σφαγή έγινε στα υψώματά της και μέχρι την        Παραλία και τον Κορινό και η καταδίωξη έφτασε την ίδια μέρα, μέχρι τα τείχη της ιστορικής Πύδνας.

Οι ομιλίες

Συγκινητική ήταν η αναφορά στις λεπτομέρειες της μάχης και στην πολιτικο-κοινωνική κατάσταση από τον τ. Υπουργό Μακεδονίας –Θράκης Στέλιο Παπαθεμελή και από το Δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, βαθύ γνώστη τόσο των περιστατικών της μάχης, όσο και των συνεπειών της για τις μετέπειτα παγκόσμιες εξελίξεις.

Την όλη εικόνα συμπλήρωσε ο συγγραφέας Γιώργος Ράπτης, με αναφορές σε οπτικές γωνίες που θεμελιώνουν την άποψη ότι η μάχη αυτή σημάδεψε το τέλος του αρχαίου Κόσμου  για τον Ελληνισμό και είναι η πρώτη στον κόσμο ως παράδειγμα αποφυγής.

Οι χαιρετισμοί

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Νομάρχης Πιερίας Γ. Παπαστεργίου, ο Πρόξενος της Λιθουανίας Θ. Καντζόγλου, ο Πρόξενος της Αλβανίας, οι πρόεδροι των συνδιοργανωτών Συλλόγων Λιβαδιωτών και Κοκκινοπλιτών καθώς και ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας «Παιδεία» Γιώργος Αραβίδης.

Συγκινητικά τηλεγραφήματα Στρατηγών

Τη σημασία της μάχης της Πύδνας και την ανάγκη να αναδειχθεί το γεγονός προσδιόρισαν με σαφήνεια και συγκίνηση οι στρατηγοί: Σπήλιος Σπηλιοτόπουλος, τ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Γρυλλάκης, Γιώργος Αϋφαντής, Ιωάννης Χατζής και Χάρης Τσιρκινίδης, γνωστοί όλοι τους και για το σπουδαίο ιστορικό συγγραφικό τους έργο, με αναφορές και τεκμηρίωση από πηγές της ιστορίας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι πρώην Δήμαρχοι Κατερίνης Θεόφιλος Καμπερίδης και Σίμος Χαραλαμπίδης, αντινομάρχες, αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πολλοί δημότες.