Lavipharm: Για πρώτη φορά διάθεση της φαρμακευτικής κάνναβης – Η σύμπραξη με την Ticun Olam και οι προσδοκίες

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, ακούστηκαν τα ελπιδοφόρα μηνύματα της φαρμακευτικής κάνναβης.
Τη διάθεση του πρώτου τοπικώς παραγόμενου συνταγογραφούμενου σκευάσματος φαρμακευτικής κάνναβης ανακοίνωσε η Lavipharm, πρωτοπόρος φαρμακευτική εταιρεία, με ιστορία για περισσότερο από έναν αιώνα.

Η φαρμακευτική κάνναβη (η εμπορική ονομασία θα είναι Maroxym), παράγεται από την Tikun Olam στις εργοστασιακές εγκαταστάσεις της, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας Κορινθία και η Lavipharm ανέλαβε τη διανομή των προϊόντων. Το προϊόν είναι εισπνεόμενο και συνοδεύεται από μια ειδική συσκευή εγκεκριμένη από την ΕΕ., για τη χρήση του φαρμάκου.

Ήδη τους προηγούμενους μήνες βρίσκεται στα φαρμακεία το CBD, συμπλήρωμα διατροφής κάνναβης, το πρώτο προϊόν της σύμπραξης Lavipharm – Tikun Olam, με πηγές από την εταιρεία να δηλώνουν ικανοποίηση από την πορεία της συνεργασίας.

«Γιορτάζουμε για όλους τους ασθενείς που η ζωή τους θα αλλάξει ριζικά.

Τα συνταγογραφούμενα σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης δεν είναι απλά θεραπεία, αλλά μια νέα ευκαιρία για ελπίδα, ανακούφιση και ένα καλύτερο αύριο», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο εκ των βασικών μετόχων της Lavipharm Τηλέμαχος Λαβίδας, κατά την εκδήλωση παρουσίασης της έναρξης της διανομής των προϊόντων στη χώρα μας, και χαρακτήρισε τη στιγμή ως «ένα ακόμα ορόσημο στην ιστορία της Lavipharm».

Ανέφερε ότι «πρόκειται για ιστορική στιγμή, η οποία σηματοδοτεί ένα άλμα προς τα εμπρός στην προσέγγισή μας στον τομέα της υγείας» αφιερώνοντας την εκδήλωση σε όλους τους επιστήμονες, ρυθμιστικές αρχές, φορείς, ομάδες ασθενών, που με την επιμονή και τη συμβολή τους την έκαναν πραγματικότητα.

Μια πραγματικότητα που γίνεται εφικτή χάρις την πρωτοπόρο εταιρεία Tikun Olam και το έργο της στην έρευνα και παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης, τα σκευάσματα της οποίας θα κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά από τη Lavipharm.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Λαβίδας τόνισε ότι «απόψε γιορτάζουμε για όλους τους ασθενείς, των οποίων η ζωή θα αλλάξει για πάντα από αυτήν τη στιγμή. Για εκείνους, τα συνταγογραφούμενα σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης δεν είναι απλά ένας τρόπος θεραπείας – είναι μια νέα ευκαιρία, που τους προσφέρει ελπίδα, ανακούφιση και ένα καλύτερο αύριο».

O Νίκος Μπέης, CEO της Tikun Olam στην Ευρώπη, τόνισε: «…είναι μεγάλη τιμή και υπερηφάνεια που βρισκόμαστε εδώ στην τελετή έναρξης της κυκλοφορίας του πρώτου συνταγογραφούμενου τελικού προϊόντος φαρμακευτικής κάνναβης της Tikun Olam στην Ελλάδα, μετά από 6 σχεδόν χρόνια σκληρής και απαιτητικής προσπάθειας. Η σημερινή μέρα είναι σταθμός για την εταιρεία μας. Μια ιστορική μέρα για τη χώρα μας».

Έκανε λόγο για μια τεράστια επένδυση στην Ελλάδα, το ύψος της οποίας ξεπερνά τα 47 εκατ. ευρώ, σε μια ιδιόκτητη έκταση 60 στρεμμάτων, με 21.000 τ.μ. υβριδικών θερμοκηπίων τελευταίας τεχνολογίας και πάνω από 3.500 τ.μ. πρότυπης φαρμακευτικής μονάδας με δυνατότητα παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης σε διάφορες φαρμακοτεχνικές μορφές, κάτω από αυστηρά πρότυπα.

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο καθετοποιημένο εργοστάσιο φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη, από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Θέτει τη χώρα μας στο επίκεντρο των εξελίξεων σε μια ραγδαίως αναπτυσσόμενη παγκόσμια αγορά, η οποία προσελκύει επενδύσεις, δημιουργεί νέες εξειδικευμένες θέσεις εργασίας και συμβάλει στην πρόοδο της οικονομίας.

Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε την ανάπτυξη και άλλων εξαιρετικά υψηλής ποιότητας φαρμακευτικών σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης», συμπλήρωσε ο κ.Μπέης.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι η φαρμακευτική κάνναβη μπορεί να βοηθήσει πολλούς ασθενείς, αλλά παράλληλα αποτελεί και μια σημαντική αναπτυξιακή ευκαιρία για τη χώρα.

Έκανε μια αναδρομή στις τεράστιες δυσκολίες που παρουσιάστηκαν, ενώ παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που άνοιξε πρώτη το δρόμο για αυτή την επένδυση και η κυβέρνηση Μητσοτάκη την υλοποίησε, αποτελώντας, όπως είπε, μια όχι και τόσο συνηθισμένη διακομματική συνέχεια του κράτους.

“Θέλω να έχουμε περισσότερες εταιρείες που θα παράγουν φαρμακευτική κάνναβη στην Ελλάδα. Έχω αδειοδοτήσει και ενθαρρύνει και άλλες εταιρείες να κάνουν εργοστάσια και οραματιζόμαστε να γίνει η Ελλάδα εξαγωγική χώρα φαρμακευτικής κάνναβης.

Να αποτελέσει η φαρμακευτική κάνναβη ένα ακόμη προϊόν που θα συμβάλλει στην αύξηση των εξαγωγών και της ανταγωνιστικότητας της χώρας”, επισήμανε ο υπουργός Υγείας.

Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες, η Lavipharm με συντηρητικές εκτιμήσεις αναμένει ότι τα προϊόντα κάνναβης θα συμβάλουν κατά 8,5 εκατ. ευρώ στις πωλήσεις, ενώ για το 2025 αυτές θα ανέλθουν στα 10,6 εκατ. ευρώ και το 2026 στα 15,7 εκατ. ευρώ.

Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι πωλήσεις της φαρμακευτικής κάνναβης έχουν υψηλό περιθώριο κέρδους, ενώ δεν έχουν υποχρεωτικές επιστροφές και clawback.

Σημειώνεται ότι η Lavipharm είναι από τις παλαιότερες ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, καθώς ιδρύθηκε πριν από 112 χρόνια και εισήλθε στο Χρηματιστήριο το 1995. Η διαδερμική τεχνολογία αποτελεί ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Lavipharm, καθώς διαθέτει ένα από τα ελάχιστα εργοστάσια στον κόσμο που έχουν δυνατότητα ανάπτυξης και παραγωγής διαδερμικών συστημάτων, τα οποία εξάγει σε πολλές χώρες εδώ και δεκαετίες.

Ποια είναι η Tikun

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο site της εταιρείας «η Tikun είναι πρωτοπόρος εταιρεία στην έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, παγκοσμίως.

Καθορίζοντας την αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης το 2005 ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στο Ισραήλ, και στην πορεία του χρόνου επεκτάθηκε με παραγωγικές μονάδες στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ασία (Ισραήλ) και την Ευρώπη (με έδρα την Ελλάδα)».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες «με περισσότερα από 15 χρόνια κλινικών και εργαστηριακών μελετών και μεγάλη βάση δεδομένων με δεκάδες χιλιάδες ασθενείς παγκοσμίως, τα καινοτόμα φαρμακευτικά σκευάσματα της Tikun βασίζονται σε στελέχη κάνναβης, τα οποία έχουν βραβευτεί διεθνώς.

Τα φάρμακά της προσφέρουν υποστήριξη σε σοβαρές καταστάσεις, όπως, παρενέργειες από χημειοθεραπεία, νευροπαθητικός πόνος, σκλήρυνση κατά πλάκας, καχεξία, επιληψία, νόσος του Πάρκινσον, νόσος του Crohn, Αυτισμός κ.α.».

Ιδρύθηκε, δε, στην Ελλάδα το 2018 με στόχο να εξυπηρετήσει 31 χώρες στην ΕU και αποτελεί θυγατρική της Tikun Olam Cannbit Pharmaceuticals, μετά από σχετική εξαγορά το 2019.

Το εργοστάσιο

Πέντε χρόνια χρειάστηκαν για να πάρει σάρκα και οστά το εργοστάσιο παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης της ισραηλινής εταιρείας Tikun Olam Europe στην Ελλάδα, στην περιοχή των Εξαμιλίων στην Κόρινθο, με την εταιρεία να βρίσκεται σε πλήρη παραγωγή.

Στο εργοστάσιο εργάζονται 100 άτομα από διάφορες ειδικότητες όπως γεωπόνοι, χημικοί μηχανικοί, φαρμακοποιοί, τόσο από την εγχώρια αγορά, όσο και από την Αθήνα, με στόχο τον διπλασιασμό του προσωπικού μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η πρότυπη, αυτή, βιομηχανική μονάδα, είναι, δε, σε θέση να παράγει ετησίως 10 τόνους ξηρού άνθους καναβης, προϊόν το οποίο είναι βασικό συστατικό για την παραγωγή όλων των σχετικών προϊόντων, ενώ διαθέτει όλα τα μηχανήματα για την πλήρη επεξεργασία του.

Εξάλλου, ανάλογα με την πορεία της αγοράς τα επόμενα χρόνια υπάρχει και η δυνατότητα επέκτασης του εργοστασίου σε έκταση όμορη στα Εξαμίλια της Κορινθίας.

 

 

Πηγή:businessnews