Από την παρέμβαση του Λευτέρη Μωυσιάδη, μέλους της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, στην εκδήλωση της Γραμματείας Παραγωγικών Τομέων.

«Να ευχαριστήσω για την ευγενική πρόσκληση και να συγχαρώ συνάμα για την εξαιρετικά σημαντική και χρήσιμη δουλειά που γίνεται από την Γραμματεία Παραγωγικών Φορέων της ΝΔ.

Η μεγαλύτερη ανταγωνίστρια χώρα των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών είναι η Ελλάδα!

Μέσα στο σουρεαλιστικό πολιτικό περιβάλλον που ζούμε τα τελευταία 3,5 χρόνια, η Ελλάδα δυστυχώς εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο ναρκοπέδιο αντικινήτρων, τουλάχιστον στη γηραιά ήπειρο και με αρνητικό πρόσημο στο διεθνές τοπίο.

Άκουσα με προσοχή τον Τομεάρχη Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, για τις στοχευμένες δημόσιες επενδύσεις και τις απαραίτητες βασικές υποδομές ανά περιφερειακή ενότητα κοστολογημένα και χρονολογημένα.

Άκουσα με θρησκευτική ευλάβεια τον Βασίλη Ξυπολυτά, ο οποίος τόνισε την απλότητα της πολιτικής απόφασης για τις θερμοκοιτίδες νεοφυούς επιχειρηματικότητας, τις οικονομίες κλίμακας (clustering). Θα σταθώ σε μια αποστροφή για την ατομική ευθύνη του καθενός.

Και θα κάνω χρήση ενός πολύ πρόσφατου παραδείγματος.

Ένα μήνα πριν, πείστηκε η Google να έρθει στην Πιερία. Πείστηκε από την ιδιοτέλειά μας βέβαια, να επιλέξουμε το πιο απομακρυσμένο χωριό που έχει 5 κατοίκους το χειμώνα και 50 το καλοκαίρι, που έχει όμως τις προδιαγραφές εκείνες για να γίνει τουριστικός προορισμός. Και έτσι βρεθήκαμε στην Πέτρα Ολύμπου. Εκεί, προς έκπληξη των περισσότερων, βρέθηκαν 180 συμμετέχοντες οι οποίοι αγωνιούν για το αύριο, διψούν για συνεχή εκπαίδευση και διεκδικούν μια θέση στο αύριο με αξιώσεις. Γιατί υπάρχουν ακόμη Έλληνες που έχουν κίνητρο.

Η καταγωγή μου είναι από την Πιερία. Εκεί το μοντέλο της οικονομίας είναι τρίγωνο και ισοσκελές.

Τουρισμός – Αγροτοδιατροφικος τομέας και η βιομηχανία – βιοτεχνία. Το ΑΕΠ χωρίζεται περίπου ισομερώς σε τρία τρίτα (3/3).

Είναι μια μικρογραφία της Ελληνικής οικονομίας. Η Πιερία έχει τα πάντα. Φύσει και θέσει. Παράγει εξαιρετικά αγροτικά προϊόντα που εξάγονται παντού, η ελιά της και το λάδι της έχουν αποσπάσει εξαιρετικές διακρίσεις σε κρίσιμες αξιολογήσεις, διεθνείς κριτές γράφουν ύμνους για τους οίνους της παρολυμπίας περιοχής, οι ξενοδοχειακές μας μονάδες εκσυγχρονίζονται, νέες επενδύσεις έρχονται, με μεγάλες δυσκολίες αλλά έρχονται,   έχουμε ανθρώπινο δυναμικό που θέλει να μείνει στην Ελλάδα, έχουμε και μερικούς «παλαβούς» που επιμένουν και επενδύουν στην Ελλάδα… Τα έχουμε σχεδόν όλα. Δεν έχουμε κίνητρο.

«More than innovation we need motivation». Περισσότερο από την καινοτομία χρειαζόμαστε το κίνητρο.

Και εμείς οφείλουμε μεταλαμπαδεύσουμε το κίνητρο αυτό στον κάθε ένα ξεχωριστά.

Δεν έχει κανείς το άλλοθι της άγνοιας πλέον. Και όπως είπε ο Βασίλης Ξυπολυτάς, δεν υπάρχει διακύβευμα αριστερά ή δεξιά. Υπάρχει μόνο αλήθεια ή ψέμα.

Πρέπει να αποφασίσουμε ο κάθε ένας για τον εαυτό του και όλοι μαζί στο τέλος, αν θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τη σήψη γύρω μας ή αν θα παίξουμε ρόλο στο αισιόδοξο αύριο της Ελλάδας, που μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να εγγυηθεί.

Σας ευχαριστώ».