_Το φετινό Πάσχα η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα σημείωσε πτώση 20% με 30%, σε σχέση με την περσινή περίοδο που οι έμποροι της πόλης απώλεσαν άλλο ένα 15% από την αγοραστική δύναμη. Δηλαδή, μέσα σε  δύο χρόνια (Πάσχα 2010 και Πάσχα 2011) η αγορά υπέστη «καθίζηση», καθώς ο τζίρος μειώθηκε 45%. «Η κατρακύλα συνεχίζεται…», ήταν το πρώτο σχόλιο του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης, αναφερόμενος στην πορεία της πασχαλινής αγοράς. Οι μεγάλοι «χαμένοι» είναι οι κλάδοι ένδυσης και υπόδησης. Η τραγική εικόνα που παρουσιάζει η αγορά είναι αποτέλεσμα όλων αυτών των μέτρων που έχουν επιβληθεί στα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά και ο φόβος που υπάρχει για το αύριο, αναφέρει ο κ. Ρέχας, ενώ για ακόμη μία φορά επισημαίνει τη ζημία που κάνουν στην αγορά μέσω των ειδήσεων που  παρουσιάζουν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Έρχονται
νέα «λουκέτα»
Σχεδόν σίγουρο θεωρεί ο κ. Ρέχας πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλα λουκέτα στην αγορά της Κατερίνης, με αποτέλεσμα την διόγκωση της ανεργίας. «Πολλοί συνάδελφοι προσπαθούν να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους, αλλά αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση σύντομα θα αναγκαστούν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες», ανέφερε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης.
Οι τιμές
Όσον αφορά τις τιμές στην αγορά της πόλης, ο κ. Ρέχας είπε πως κυμάνθηκαν στα περσινά επίπεδα, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε αύξηση. Μάλιστα, πρόσθεσε, πως οι έμποροι θα αναγκαστούν και πάλι να προβούν σε προσφορές ώστε να μπορέσουν να δουλέψουν οι επιχειρήσεις τους.   
Μειωμένος κατά 15% ήταν ο τζίρος της πασχαλινής αγοράς εφέτος
Μειωμένος κατά 15% ήταν εφέτος ο τζίρος των καταστημάτων στην πασχαλινή αγορά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στα είδη ένδυσης και υπόδησης, στα είδη σπιτιού ενώ σημαντική ήταν η πτώση και στα τρόφιμα.
Αναφορικά με τις λιανικές πωλήσεις της φετινής εορταστικής αγοράς, τα πρώτα στοιχεία που έχει συλλέξει το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ δείχνουν ότι ο μέσος όρος του πασχαλινού τζίρου μειώθηκε και εφέτος κατά ποσοστό 15%, σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2010, ο οποίος είχε παρουσιάσει μείωση κατά 7% .
Πιο αναλυτικά, ο τζίρος στα είδη διατροφής μειώθηκε περαιτέρω από 5,5% πέρυσι στο -11% φέτος, ενώ στα οικιακά είδη από -13% πέρυσι στο -20% φέτος.
Η ένδυση και η υπόδηση κατέγραψε για άλλη μια φορά τη μεγαλύτερη μείωση από -11% πέρυσι, στο -25% φέτος, με μοναδική εξαίρεση τα παιδικά ρούχα και παπούτσια, όπου η κίνηση μειώθηκε περίπου κατά 15%.
Τέλος, στα είδη δώρων και παραδοσιακών αγαθών, όπως λαμπάδες και παιχνίδια, καταγράφεται μικρότερη μείωση (-10%), σε σύγκριση πάντα με την περσινή, επίσης φτωχή, πασχαλινή περίοδο.
Τα μόνα θετικά στοιχεία της πασχαλινής περιόδου, όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ, είναι ότι το πασχαλινό τραπέζι ήταν εφέτος κατά 4%-5% φθηνότερο από πέρυσι και καταναλώθηκαν περισσότερα εγχώρια προϊόντα, παρά την αύξηση του κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Επιπλέον, οι καθιερωμένοι έλεγχοι, από το χωράφι ως το ράφι, έδειξαν ότι φέτος παρατηρήθηκαν λιγότερα περιστατικά παραβατικότητας στην ελληνική αγορά.
Η ΕΣΕΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι οι δελεαστικές τιμές σε τρόφιμα, παιχνίδια, δώρα, ένδυση και γενικά οι προσφορές σε παραδοσιακά πασχαλινά είδη δεν βρήκαν την ανάλογη ανταπόκριση από τους Έλληνες καταναλωτές. Ένας στους δύο έχει υποστεί δραματική μείωση εισοδήματος, ενώ 850.000 συμπολίτες μας είναι άνεργοι και 1.200.000 βρίσκονται σε κατάσταση ανέχειας.
Η απώλεια του δώρου και οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις είχαν ως αποτέλεσμα την αγορά αγαθών και δώρων μικρότερης αξίας ανά τεμάχιο.
Το Πάσχα συνέπεσε φέτος με την επέτειο ενός χρόνου από την υπογραφή της Συμφωνίας Στήριξης που απέτρεψε αρχικά την χρεοκοπία της χώρας μας, προσθέτει η ΕΣΕΕ ‘’όμως, η εφαρμογή των όρων του Μνημονίου μόνο στήριξη στην ελληνική οικονομία και κοινωνία δεν προσέφερε, αφού μαράζωσε την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, συρρίκνωσε τα οικογενειακά εισοδήματα, περιέκοψε κοινωνικές παροχές και προκάλεσε στην ελληνική κοινωνία απογοήτευση, αβεβαιότητα και αγανάκτηση’’.
Στην ανακοίνωση της ΕΣΕΕ αναφέρεται ότι τα συγκριτικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας από την αντίστοιχη περσινή πασχαλινή περίοδο δείχνουν φέτος περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ κατά 4,5% έναντι 2% πέρυσι. Η ιδιωτική κατανάλωση παρουσιάζει ανάλογη μείωση με τ
ο ΑΕΠ στο 4,5 φέτος από 2,2% πέρυσι. Η ανεργία ξεφεύγει στο 15,1% έναντι του 11,3% και οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές των εργαζομένων έχουν μειωθεί κατά 7,7%, δημιουργώντας μια πρωτόγνωρη αγοραστική αδυναμία στα ελληνικά νοικοκυριά.
Τέλος η ΕΣΕΕ αναφέρει ότι ‘’οι Έλληνες έμποροι δεν είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν σιωπηρά μια διαδρομή προς το άγνωστο.
Η μέχρι σήμερα τακτική «βλέποντας και κάνοντας» έχει κουράσει αγορά και καταναλωτές, δεν έχει διορθώσει τα κακώς κείμενα και ούτε δείχνει να έχει καταλήξει σε ένα σχέδιο ανακούφισης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας από την πρωτοφανή ύφεση στην οποία έχουν εισέλθει’’.
(πηγή: www.express.gr)