Σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη από την 1η Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα του Market Pass για ψώνια στο σούπερ μάρκετ. Πώς, όμως, θα διαμορφωθεί η επιδότηση;
Το ποσό της επιδότησης, που θα είναι 10% μηνιαίως, θα διαμορφωθεί ανάλογα με το σύνολο των μελών της εκάστοτε οικογένειας κι όχι ατομικά, όπως ήταν το fuel pass, σε συμφωνία με το πλαφόν, που έχει ορίσει η κυβέρνηση για την εκάστοτε ομάδα.

Συγκεκριμένα:

Άγαμος: το ανώτατο ποσό επιδοτούμενων μηνιαίων αγορών καθορίζεται στα 220 ευρώ/μήνα και κατά συνέπεια το ποσό του Market Pass είναι 22 ευρώ/μήνα ή 132 ευρώ το εξάμηνο.
Έγγαμος χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με 1 παιδί: το ανώτατο όριο επιδοτούμενων αγορών έχει καθοριστεί στα 320 ευρώ/μήνα και η μηνιαία επιδότηση σε 32 ευρώ ή 192 ευρώ το εξάμηνο.
Έγγαμος δικαιούχος με 1 παιδί ή για μονογονεϊκή οικογένεια με 2 παιδιά: το ανώτατο επιδοτούμενο ποσό αγορών ανέρχεται σε 420 ευρώ/μήνα και άρα η μηνιαία επιδότηση θα διαμορφωθεί σε 42 ευρώ, με 252 ευρώ το εξάμηνο.
Έγγαμος με 2 παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με 3 παιδιά: το ανώτατο ποσό επιδοτούμενων μηνιαίων αγορών διαμορφώνεται σε 520 ευρώ και η μηνιαία επιδότηση σε 52 ευρώ ή 312 ευρώ το εξάμηνο.
Αντίστοιχα για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού το ανώτατο ποσό μηνιαίων επιδοτούμενων αγορών αυξάνεται κατά 100 ευρώ και η μηνιαία επιδότηση κατά 10 ευρώ.
Το ως άνω ποσά, ισχύουν με την χρήση της αύλης ψηφιακής κάρτας. Σε περίπτωση επιλογής κατάθεσης του market pass σε τραπεζικό λογαριασμό, η επιδότηση μειώνεται κατά 20%.

Έτσι, τα ποσά διαμορφώνονται στη κλίμακα του 6μήνου:

Άγαμος: 105,6 ευρώ.
Έγγαμος χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με 1 παιδί: 153,6 ευρώ.
Έγγαμος δικαιούχος με 1 παιδί ή για μονογονεϊκή οικογένεια με 2 παιδιά: 201,6 ευρώ.
Έγγαμος με 2 παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με 3 παιδιά: 249,6
Πλαφόν για κάθε ομάδα
Η κυβέρνηση έχει ορίσει συγκεκριμένο μηνιαίο πλαφόν εξόδων για κάθε ομάδα της επιδότησης. Αυτό σημαίνει, ότι σε περίπτωση, που ξεπεραστεί το εν λόγω όριο, ο δικαιούχος δεν θα λάβει παραπάνω χρήματα, αλλά τα ανώτατα προβλεπόμενα.

Για παράδειγμα:

Σε περίπτωση, που κάποιος άγαμος «ξοδέψει» περισσότερα από 220 ευρώ μηνιαίως, π.χ. 300, δεν θα πάρει 30 ευρώ επιδότηση, που είναι το 10%, αλλά 22, το ανώτατο, δηλαδή όριο, που προβλέπει για την κατηγορία του το πρόγραμμα.

Τώρα, αν κάποιος ξοδέψει λιγότερα από το πλαφόν, το «περίσσευμα» προστίθεται στον επόμενο μήνα.

 

 

Πηγή:dikaiologitika.gr