Μια νέα πλατφόρμα ετοιμάζεται στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για τα στεγαστικά προγράμματα που ‘τρέχουν” ή θα “τρέξουν” το επόμενο διάστημα.

Η υπουργός Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη αναμένεται να ενεργοποιήσει νέα ιστοσελίδα όπου θα εντάξει όλα τα προγράμματα στεγαστικής πολιτικής και την εξέλιξη τους, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να αναζητήσουν και να υποβάλλουν αίτηση σε αυτά που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό θα ενεργοποιηθεί εντός του τρέχοντος έτους η Κοινωνική Αντιπαροχή, το πρόγραμμα που αφορά την ανέγερση 2.500 κατοικιών σε 5.000 ωφελούμενους νέους έως 39 ετών και τη διάθεσή τους ως προσιτές κατοικίες, εφαρμόζοντας ως μοντέλο διάθεσης είτε το ενοίκιο, ή την αγορά, ή το μοντέλο rent to own.

Αναλυτικότερα στην νέα πλατφόρμα θα υπάρχουν τα βασικά χαρακτηριστικά των προγραμμάτων, η διαδικασία υποβολής αίτησης και η επιλογή ανακατεύθυνσης, αλλά και ο απολογισμός αναφορικά με την πρόοδο του κάθε προγράμματος.

Αρχικά θα ενταχθούν εννέα δράσεις με συνολικά προϋπολογισμό 2,2 δισ. ευρώ και πάνω από 137.000 δικαιούχους:

• Πρόγραμμα «Σπίτι μου» για τη λήψη χαμηλότοκων ή άτοκων στεγαστικών δανείων σε νέα ζευγάρια 25-39 ετών, περίπου 10.000 νέοι απέκτησαν σπίτι.

• Πρόγραµµα «ΚΑΛΥΨΗ» που υλοποιείται ήδη με τη διάθεση 1.000 κατοικιών σε ευάλωτους.

• Πρόγραµµα «Στέγαση και Εργασία» για τους αστέγους.

• Πρόγραμμα «Ανακαινίζω- Νοικιάζω» για την ανακαίνιση και µίσθωση κενών κατοικιών

• Πρόγραμμα Κοινωνικής Αντιπαροχής για την αξιοποίηση ακινήτων της ΔΥΠΑ και Υπουργείου.

• Πρόγραμμα ανακαίνισης και διάθεσης 100 διαμερισμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε συνεργασία µε τους Δήµους.

• Πρόγραμμα «Εξοικονομώ- Ανακαινίζω» για νέους.

• Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα για την ενίσχυση των οικογενειών, που τα παιδιά τους σπουδάζουν σε άλλο νομό από αυτό της κύριας κατοικίας τους.

• Δημιουργία σύγχρονων φοιτητικών εστιών σε πανεπιστήμια.

Κοινωνική Αντιπαροχή
Εντός της άνοιξης αναμένεται να εκδοθεί και η ΚΥΑ του άρθρου 45 παρ. 2 ν.5006/2022 σχετικά με την «Κοινωνική αντιπαροχή», για την αξιοποίησης της αδρανούς ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, για την παροχή κατοικίας µε χαμηλό ενοίκιο.

Η δράση αφορά την ανέγερση 2.500 κατοικιών σε 5.000 ωφελούμενους νέους έως 39 ετών και τη διάθεσή τους ως προσιτές κατοικίες, εφαρμόζοντας ως μοντέλο διάθεσης είτε το ενοίκιο, ή την αγορά, ή το μοντέλο rent to own. Η δράση θα έχει μηδενικό κόστος για το Δημόσιο.

Μέσα στο 2024 αναμένεται να τρέξουν οι διαγωνισμοί και να επιλεχθούν οι ανάδοχοι βάσει των τεχνικών προδιαγραφών που θα οριστούν από τη ΔΥΠΑ, ενώ αναμένεται η ανέγερση των κατοικιών από τους ιδιώτες κατασκευαστές.

Από τη ΔΥΠΑ θα υπάρξει η πρόσκληση και η επιλογή των δικαιούχων βάσει κριτηρίων. Στη συνέχεια αναμένεται η μίσθωση σταδιακά του 50% των κατοικιών για λογαριασμό του Δημοσίου, με χαμηλό ενοίκιο, σε νέους βάσει κριτηρίων ενώ θα υπάρχει ειδική ποσόστωση για τρίτεκνους και πολύτεκνους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αναμένεται να αξιοποιηθούν ακίνητα του Δημοσίου, μέσω συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα, για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών.

Η ΔΥΠΑ θα παραχωρεί το αδόμητο οικόπεδο, για το οποίο θα επιλέγεται ο ανάδοχος μετά από διαγωνισμό που θα αναλαμβάνει να κατασκευάσει σύγχρονα κτίρια κατοικιών και εμπορικών χρήσεων, με βάση τις προδιαγραφές που προβλέπει η προκήρυξη.

Ο δημόσιος φορέας θα διατηρεί την κυριότητα των ακινήτων, ενώ ο ανάδοχος θα λαμβάνει ως αντάλλαγμα την παραχώρηση της εκμετάλλευσης μέχρι την κάλυψη του κόστους και με την προϋπόθεση ότι ποσοστό των κατοικιών θα διατίθεται με μειωμένο ενοίκιο στους δικαιούχους του προγράμματος κοινωνικής αντιπαροχής.

Η διάρκεια της παραχώρησης θα ορίζεται στην προκήρυξη κάθε διαγωνισμού καθώς δεν μπορεί να είναι ενιαία για όλες τις περιοχές και τις αξίες της γης, ενώ το ποσοστό εκμετάλλευσης του αναδόχου θα κυμαίνεται μεταξύ 30 και 60%, με σκοπό να διασφαλίζεται δημόσιο συμφέρον, αλλά και να είναι το πρόγραμμα ελκυστικό, ώστε οι ιδιώτες κατασκευαστές να χτίσουν σύγχρονες ποιοτικές κοινωνικές κατοικίες.

 

Πηγή:dnews.