Την αξίωση του δημοσίου έναντι ιδιωτικών ακινήτων στην κοινότητα του Παντελεήμονα του Δήμου Δίου – Ολύμπου Πιερίας, αναδεικνύει ερώτηση 9 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ με επικεφαλής τον βουλευτή Νίκο Παπά.

Το «ιδιοκτησιακό» των κατοίκων του Παντελεήμονα, η αδυναμία μεταβίβασης ή  ένταξης σε αναπτυξιακά προγράμματα, ο κίνδυνος να απενταχθούν επιχειρήσεις από αναπτυξιακά προγράμματα  και άλλα προβλήματα που προκύπτουν από τους χειρισμούς της πολιτείας, ερεύνησε, κατέγραψε και ενημέρωσε τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο πρώην Βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ κ. Αθανάσιος (Σάκης)Γκούνας. Ως εκ τούτου,  το θέμα έφτασε στην Ελληνική Βουλή, μετά την ερώτηση που κατατέθηκε σήμερα 30-1-2024 από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο που κατατέθηκε στην Βουλή από τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2024

Ερώτηση
Προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Θέμα: «Αξίωση του δημοσίου έναντι ιδιωτικών ακινήτων στην κοινότητα του Παντελεήμονα του Δήμου Δίου – Ολύμπου Πιερίας»

Στην ευρύτερη περιοχή του Παλαιού Παντελεήμονα, ενός ιστορικού ορεινού χωριού της Νότιας Πιερίας, άρχισε να χτίζεται οικισμός (σ.σ.: ανατολικότερα του παλαιού χωριού, παράλληλα στην Παλαιά Εθνική Οδό και απέναντι από το Ενετικό κάστρο του Πλαταμώνα) εντός δασικής έκτασης, εξαιτίας ιστορικών και άλλων αιτίων.

Το 1963, η Πολιτεία συνέταξε ρυμοτομικό σχέδιο για μια δασική έκταση 180 περίπου στρεμμάτων, το οποίο επέκτεινε διαδοχικά το 1972 και το 1979. Η εν λόγω έκταση παραχωρήθηκε σταδιακά, με ειδικούς όρους και εξαγορά, στους κατοίκους της Κοινότητας με τρείς διαδοχικές κληρώσεις και εξοφλήθηκε απ’ όλους, σύμφωνα με το τίμημα που καθόριζε το κοινοτικό συμβούλιο και για τις τρείς διανομές. Τα συγκεκριμένα οικόπεδα δομήθηκαν έκτοτε σχεδόν στο σύνολό τους για διάφορες χρήσεις.

Το 1982, το δασαρχείο Πιερίας, κατ’ εφαρμογή του νόμου 998/1979 (ΦΕΚ Α΄ 289/1979), αναγκάστηκε να το χαρακτηρίσει Δημόσια Αστική Περιουσία και έτσι, με πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής, μεταξύ δασαρχείου και υπουργείο Οικονομικών, παραδόθηκε στον έφορο Δημοσίων Κτημάτων στις 12/11/1982.

Με το άρθρο 27 του νόμου 4778/2021 (ΦΕΚ 26 Α΄/19-02-2021), το δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα, εφόσον δεν έχει εκδοθεί και κοινοποιηθεί στους νομείς αυτών ή στους δικαιοπαρόχους τους Πρωτόκολλο Διοικητικής Αποβολής ή Πρωτόκολλο Καθορισμού Αποζημίωσης Αυθαίρετης Χρήσης λόγω του πρώην δασικού χαρακτήρα τους και δεν προβάλλονται δικαιώματα του δημοσίου εξ άλλης αιτίας. Η εν λόγω ρύθμιση αφορούσε μόνο το πρώτο ρυμοτομικό σχέδιο (ΦΕΚ Δ΄ 132/28-08-1963) και μόνο την πρώτη διανομή. Τα ακίνητα των δύο επόμενων διανομών (δύο επεκτάσεις του ρυμοτομικού σχεδίου) ανήκουν ακόμα στην περιουσία του ελληνικού δημοσίου.

Επειδή πλήττεται το κοινό περί δικαίου αίσθημα και η εμπιστοσύνη του πολίτη προς την συντεταγμένη Πολιτεία, καθώς οι κάτοικοι του Παντελεήμονα πίστευαν ότι είχαν την πλήρη κυριότητα των οικοπεδικών αυτών εκτάσεων.

Επειδή τα συγκεκριμένα οικόπεδα δεν μπορούν σήμερα να μεταβιβασθούν, δεν μπορεί γι’ αυτά να εκδοθεί νέα οικοδομική άδεια, δεν μπορούν να τροποποιηθούν ή να επεκταθούν και δεν μπορούν να ενταχθούν σε νέα αναπτυξιακά προγράμματα (σ.σ.: η περιοχή εξελίχθηκε σε τουριστικό προορισμό).

Επειδή υπάρχει κίνδυνος για επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε αναπτυξιακά προγράμματα (ΕΣΠΑ, κ.λπ.) να απενταχθούν από αυτά και όχι μόνο για όσες δεν παρήλθε ο χρόνος που προβλέπεται από την ολοκλήρωση.

Επειδή κάποια εξ αυτών δεν μπορούν καν να δηλωθούν στο Εθνικό Κτηματολόγιο, κ.λπ.

Επειδή οι δικαιούχοι υποχρεούνται πλέον να υποβάλλουν αντιρρήσεις – ενστάσεις, προκειμένου να διασώσουν τις περιουσίες τους, ενέργειες οι οποίες απαιτούν ταλαιπωρία, δαπάνη χρόνου, κόστος με αβέβαιο αποτέλεσμα.

Ερωτάται ο υπουργός:

  1. Έχει ισχύ ή όχι η ρύθμιση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των πρώην δασικών ακινήτων, που βρίσκονται εντός ρυμοτομικού σχεδίου στον οικισμό του Νέου Παντελεήμονα, η οποία ψηφίστηκε την 17η Φεβρουαρίου 2021η από την κυβέρνηση της Ν.Δ.;
  2. Θα δρομολογηθούν άμεσα οι κατάλληλες ενέργειες, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα στο σύνολό του;
  3. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμα των ενεργειών σας, ώστε να εκλείψει η αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί στους δημότες του Νέου Παντελεήμονα και να γίνουν και τυπικά κύριοι των ιδιοκτησιών τους, χωρίς να είναι αναγκασμένοι να εμπλακούν σε μακροχρόνιες και δαπανηρές δικαστικές αγωγές;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Παππάς Νικόλαος

Ζαμπάρας Μιλτιάδης

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κώστας

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Πούλου Παναγιού

Τζάκρη Θεοδώρα

Χρηστίδου Ραλλία