Μετά το Πάσχα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» μέσω του ΕΣΠΑ για παιδιά ηλικίας από 6 μηνών ως 2,5 ετών σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας. Ωστόσο έντονες ενστάσεις εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών η οποία κάνει λόγο για αστοχία της κυβέρνησης.

Το πρόγραμμα αυτό αφορά κυρίως τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από έξι μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων -κυρίως- γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και γενικά της οικογένειας οριζόντια, για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους, είτε εντός της οικογενειακής εστίας είτε σε έναν άλλο χώρο με άλλα παιδάκια. Η “νταντά” μπορεί να είναι ένας πιστοποιημένος φορέας ή ένα πρόσωπο.

Σύμφωνα με την Υφυπουργό Εργασίας Μαρία Συρεγγέλα θα πραγματοποιηθεί με τη χορήγηση voucher σε μητέρες ή με οικονομική ενίσχυση με άλλον τρόπο, ώστε να βοηθούν μητέρες με μικρά παιδιά για να μπορούν να εργαστούν.

Αυτό, όπως είπε θα είναι εφικτό με ένα πρόγραμμα που θα στηρίζει «τις νταντάδες της γειτονιάς», παιδαγωγών-φυλάκων που θα κρατούν στο σπίτι της μητέρας παιδιά από 6 μηνών έως 2,5 χρόνων ή θα κρατούν σε δικό τους χώρο έως τρία παιδιά εργαζόμενων μητέρων, ηλικίας έως 2,5 ετών, ώστε οι μητέρες να μπορούν να εργάζονται με πλήρες ωράριο και να μην αναγκάζονται να ζητούν μείωση του ωραρίου τους.

Το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» ξεκινάει η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ΤΣ και ΕΚΤ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» εμπίπτει στον άξονα δράσεων υπέρ της συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ή/και προσωπικής ζωής, ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την ισότητα, για τα επόμενα χρόνια.

Θα υλοποιηθεί, σε πιλοτικό αρχικά επίπεδο μετά το Πάσχα με στόχο την καθολική εφαρμογή του στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Το πρόγραμμα προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων -κυρίως- γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και γενικά της οικογένειας οριζόντια, για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους, είτε εντός της οικογενειακής εστίας είτε στο σπίτι μιας/ενός παιδαγωγού-φύλακα.

Η μέθοδος εφαρμογής του προγράμματος θα προκύψει μετά από τεχνική μελέτη προσαρμογής καλών πρακτικών στα ελληνικά δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες, τις ελλείψεις και τη δυναμική των εμπλεκομένων μερών σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και η ασφάλεια των βρεφών.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών

Αστοχία χαρακτηρίζει το μέτρο αυτό η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών σημειώνοντας ότι “στην πράξη, για μία ακόμη φορά, αποδεικνύεται ότι αυτοί που δηλώνουν αρμόδιοι αγνοούν βασικές αρχές ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ – ΑΓΩΓΗΣ – ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗΣ του παιδιού και ιδιαίτερα του ΒΡΕΦΟΥΣ…”.

Η ΠΟΣΙΠΣ τόνισε τις αρνητικές συνέπειες πολλές φορές και με κάθε τρόπο προς όλες τις κατευθύνσεις. Οι υπεύθυνοι σημείωσαν ότι πρόσφατα τότε δήλωσαν «αν τελικά προχωρήσει η πρότασή μας θα εφαρμοστεί μόνο στην Περιφέρεια και συγκεκριμένα στα σημεία που δεν λειτουργούν Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, ούτε Δημοτικοί ούτε Ιδιωτικοί».

Κατόπιν αυτό η Ομοσπονδία ρώτα τους αρμόδιους:

Α) όταν το ίδιο το Υπουργείο μελετάει τη δημιουργία ΦΟΡΕΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ και έχει συστήσει Επιτροπή για Πρόγραμμα Προσχολικής Αγωγής, ποιος είναι ο στόχος του νέου θεσμού;

Β) το ποσό των 95.000.000 € που προβλέπεται για το νέο μέτρο δε μπορεί να δοθεί στους Γονείς ως κίνητρο για δική τους επιλογή;

Γ) Υπάρχει αρμόδιος να απαντήσει;”.

 

Πηγή: dikaiologitika.gr