Ο θερμοσίφωνας, ο φούρνος της κουζίνας και το κλιματιστικό βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις πιο ενεργοβόρες συσκευές που έχουμε στο σπίτι μας. Ο «γενικός κανόνας» ωστόσο που ισχύει όσον αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας από τους καταναλωτές, ενόψει και της κλιμακωτής επιδότησης ρεύματος που ανακοινώθηκε για τον Οκτώβριο, είναι η χρήση όλων των οικιακών συσκευών για όσο ακριβώς χρόνο τις χρειαζόμαστε.

«Η τελική επιβάρυνση είναι συνάρτηση της ισχύος της συσκευής και του χρόνου λειτουργίας της» σημείωνε στο CNN Greece, o πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών, Κώστας Λάσκος.

Αυτό σημαίνει ότι για παράδειγμα ο θερμοσίφωνας δεν πρέπει να μένει για ώρες «ξεχασμένος» αλλά να τον ανάβει κανείς μόνο για όσο είναι απαραίτητο. Όπως αντίστοιχα και το κλιματιστικό που μπορεί να ρυθμιστεί σε συγκριμένες θερμοκρασίες τόσο το καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα, ώστε να περιορίζεται η κατανάλωση ενέργειας.

Από την άλλη πλευρά βεβαίως, η χρήση άλλων ενεργοβόρων συσκευές όπως ο φούρνος της κουζίνας είναι περισσότερο δύσκολο να περιοριστεί, ωστόσο είναι χρήσιμο οι καταναλωτές να γνωρίζουν ότι η επιβάρυνση που δέχονται είναι σημαντική κάθε φορά που τον ανάβουν. Αντίστοιχα μεγάλη είναι και η κατανάλωση ενέργειας από το ψυγείο καθώς το μοτέρ της συσκευής δουλεύει συνολικά κατά το 1/3 της ημέρας, δηλαδή συνολικά 8 ώρες, η χρήση του οποίου ωστόσο δεν είναι δυνατό περιοριστεί.

Σημαντική είναι η κατανάλωση ενέργειας και από το σίδερο το οποίο βεβαίως δεν αποτελεί κατά κανόνα μία καθημερινή και μεγάλης διάρκειας συνήθεια ενώ όσον αφορά στο πλυντήριο, η μεγάλη επιβάρυνση έρχεται κυρίως όταν δουλεύει σε υψηλές θερμοκρασίες.

Οι υπόλοιπες οικιακές συσκευές που διαθέτει κανείς στο σπίτι (τηλεόραση, πιστολάκι μαλλιών, υπολογιστής κ.α) έχουν συγκριτικά μικρότερη κατανάλωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις ωστόσο χρήσιμο είναι να γνωρίζει κανείς ότι ακόμη και όταν βρίσκονται σε κατάσταση «stand by» συνεχίζουν να καταναλώνουν ενέργεια, όποτε καλό θα είναι, ο διακόπτης να παραμένει κλειστός ή να τις βγάζουμε από την πρίζα όταν δεν χρησιμοποιούνται.

Ιδιαίτερο σημαντική για την εξοικονόμηση ενέργειας είναι επίσης η αντικατάσταση των παλιών, ενεργοβόρων συσκευών με άλλες πιο αποδοτικές ενεργειακά και φιλικότερες προς το περιβάλλον. Ενδεικτικό είναι ότι μετά την αντικατάσταση των παλαιών λαπτήρων πυρακτώσεως, η κατανάλωση ρεύματος «πέφτει» έως 10-15 φορές με αποτέλεσμα τα αναμμένα φώτα στα σπίτι να επιβαρύνουν πλέον σε πολύ μικρότερο βαθμό, τον λογαριασμό.

Πηγή :cnn.gr