Με την εφαρμογή αυτού του μέτρου, δεν αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στον χρόνο καταβολής των επιδομάτων.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το σχέδιο επεξεργασίας της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης για την καταβολή κοινωνικών επιδομάτων, μέσω τραπεζικής κάρτας. Δηλαδή, τα περισσότερα κοινωνικά επιδόματα θα ενταχθούν στη διαδικασία, κατά την οποία τουλάχιστον το 50% του ποσού που αντιστοιχεί σε κάθε ένα από αυτά θα πρέπει να δαπανηθεί μέσω POS ή άλλης ηλεκτρονικής συναλλαγής. Από τα κοινωνικά επιδόματα, μόνο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα δίνεται μέσω προπληρωμένης κάρτας, με τη δυνατότητα των δικαιούχων να καταναλώνουν το 50% αυτού σε μετρητά.

Από τις αρχές του 2024 και μέχρι τα μέσα του έτους τα περισσότερα επιδόματα που χορηγούνται από τον ΟΠΕΚΑ και τη ΔΥΠΑ αναμένεται να ακολουθήσουν το ίδιο μοντέλο. Επίσης επισημαίνεται πως στην κάρτα του δικαιούχου θα καταβάλλεται ολόκληρο το ποσό της παροχής. Όμως, ο δικαιούχος θα μπορεί να εκταμιεύει το 50%, ενώ το υπόλοιπο θα πρέπει να το καταναλώνει πληρώνοντας μέσω POS ή άλλης ηλεκτρονικής συναλλαγής. Προκειμένου μάλιστα όλο και μεγαλύτερο ποσό να διακινείται ηλεκτρονικά, θα υπάρχει κινητροδότηση.

Με την εφαρμογή αυτού του μέτρου, δεν αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στον χρόνο καταβολής των επιδομάτων. Ωστόσο οι δικαιούχοι των επιδομάτων και των παροχών αυτών θα πρέπει να επισκεφτούν την τράπεζα όπου διαθέτουν λογαριασμό και να ζητήσουν την έκδοση της σχετικής κάρτας. Αν όμως κάποιοι επιθυμούν να κάνουν χρήση και νέων τεχνολογιών, όπως για παράδειγμα ψηφιακά πορτοφόλια ,αυτό δεν θα αποκλείεται, αλλά δεν θα μπορεί η τράπεζα να υποχρεώνει τον δικαιούχο για κάτι τέτοιο. Και δεν αναμένεται να υπάρξουν και περιορισμοί στο πού θα μπορεί ο δικαιούχος να καταναλώνει το ποσό, με μοναδική εξαίρεση τον τζόγο, ενώ το συνολικό ποσό θα μετράει για το χτίσιμο του αφορολογήτου ορίου.

Σε δεύτερο χρόνο εξετάζεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα και η πληρωμή έκτακτων επιδομάτων, τύπου market pass.

Το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να χρηματοδοτήσει φορολογικά κίνητρα, προκειμένου κατά την πρώτη φάση της διαδικασίας οι δικαιούχοι να χρησιμοποιούν την κάρτα για πάνω από το 50% του ποσού. Παράλληλα, βέβαια, επιδιώκεται να ενισχυθεί η διαφάνεια των συναλλαγών και να συμπληρωθεί ο έλεγχος όσον αφορά τους πραγματικά δικαιούχους των συγκεκριμένων επιδομάτων, καθώς την ίδια στιγμή σχεδιάζεται η δημιουργία ενιαίας πλατφόρμας δικαιούχων, μέσω της οποίας θα ελέγχεται σε πραγματικό χρόνο ο αριθμός των ωφελούμενων και το ύψος των παροχών που λαμβάνουν.

Οι εξαιρέσεις

Ωστόσο το μέτρο αυτό δεν προβλέπεται να ισχύσει για:

Τα επιδόματα απολύτου αναπηρίας: Οι δικαιούχοι του επιδόματος δυσκολεύονται να κάνουν χρήση της κάρτας προκειμένου να καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες, όπως για παράδειγμα τις αμοιβές οικιακών βοηθών.
Το επίδομα στέγασης: Δεν υπάρχει μηχανισμός μεταφοράς από τον δικαιούχο στον ενοικιαστή.
Το επίδομα των ανασφάλιστων υπερηλίκων: Κυρίως λόγω ηλικίας των δικαιούχων.
Το επίδομα απομακρυσμένων ορεινών περιοχών: Δεν υπάρχουν τραπεζικά καταστήματα για την εκταμίευση των ποσών που αντιστοιχούν στα μετρητά.
Τα επιδόματα αφερεγγυότητας εργοδότη και διαθεσιμότητας : Αυτά τα πληρώνει η ΔΥΠΑ.

Οι αλλαγές στη φορολοταρία

Στη κλήρωση της φορολοταρίας θα μπαίνουν οι δικαιούχοι για τα ποσά που καταναλώνουν μέσω της κάρτας τους και αντιστοιχούν στο επιπλέον του υποχρεωτικού 50%. Παράλληλα, στελέχη των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες προκειμένου να προβλεφθούν στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και επιπλέον κίνητρα για την κατανάλωση όσο το δυνατόν υψηλότερου ποσού από το προβλεπόμενο.