Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Την πρώτη Μαρτίου πολλοί φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι φτιαγμένο από άσπρη και κόκκινη κλωστή. Πρόκειται για τον «Μάρτη», ένα παμπάλαιο έθιμο, που έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου οι μύστες έδεναν μια κλωστή, την κρόκη, στο δεξί τους χέρι.
Σύμφωνα με το έθιμο στις μέρες μας, την 1η του Μάρτη οι μητέρες φορούν στον καρπό του χεριού των παιδιών τους το βραχιολάκι για να τα προστατεύει από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, που είναι ιδιαίτερα έντονος.
Πότε όμως πρέπει να το βγάλουμε;
Υπάρχουν πολλές γνώμες. Μερικοί λένε στο τέλος του μήνα, άλλοι στις 21 Μαρτίου που έχουμε ισημερία.
Άλλοι πάλι το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές, έτσι ώστε τα μάγουλά τους να γίνουν κόκκινα, όπως τα τριαντάφυλλα!
Μερικοί το αφήνουν σε κλαδιά δέντρων για να το παραλάβουν τα χελιδόνια, που έρχονται τώρα την άνοιξη και θα το χρησιμοποιήσουν για να στερεώσουν την νέα φωλιά που θα φτιάξουν.
Τέλος, μια άλλη γνώμη, τοπική εδώ στην Πιερία, είναι ότι φοράμε τον Μάρτη μέχρι να δούμε τον πρώτο πελαργό.
Κι επειδή μέσα στην Κατερίνη δεν έρχονται πια πελαργοί, πολλοί είναι εκείνοι που πηγαίνουν στο Κίτρος, στο πιο κοντινό μέρος όπου υπάρχουν φωλιές πελαργών, μόνο 16 χλμ. από την Κατερίνη. Εκεί, στην πλατεία του χωριού, είναι η περίφημη ταβέρνα του Αδάμου, κάτω από τον γραφικό πλάτανο. Κι ακριβώς από πάνω είναι μια μεγαλοπρεπής φωλιά πελαργών.
Φωλιές πελαργών υπάρχουν, βέβαια, και σε πολλά άλλα κοντινά μέρη, όπως λ.χ. στον Άνω Αγιάννη, τη Γανόχωρα, το Αιγίνιο κ.ά.
Το Κίτρος, όμως, και η ταβέρνα του Αδάμου συνδυάζουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Καθώς απολαμβάνεις μια από τις νόστιμες σπεσιαλιτέ της κυρίας Κωνσταντίας στην ταβέρνα, κάτω από τον πλάτανο, βλέπεις πάνω στη φωλιά των πελαργών την αγαπημένη οικογένεια με τα ασπρόμαυρα φτερά και το μακρύ πορτοκαλί ράμφος.
Πότε-πότε ο μπαμπάς-πελαργός ή η μαμά-πελαργίνα καταφτάνουν και προσγειώνονται στη φωλιά, και αμέσως τα μικρά πελαργάκια ανοίγουν το στόμα τους για να φάνε κάποιο μεζέ.
Οι σπιτικές σπεσιαλιτέ της κυρίας Κωνσταντίας είναι γνωστές, πεντανόστιμα μαγειρευτά στη γάστρα (τρικαλινό με πράσο, πέρδικα που λιώνει στο στόμα, κ.ά.), οι περίφημες πίτσες που έχουν βραβευτεί με το διεθνές βραβείο γευσιγνωσίας κλπ. (συν το εκπληκτικό επιδόρπιο κυδώνι στο φούρνο με σαντιγί περιχυμένο με κόκκινο λικέρ).
Κάτω ακριβώς από την ταβέρνα, στο υπόγειο, είναι το κελάρι του οινοποιού Γιώργου Αδάμου, ο οποίος με καμάρι θα σε ξεναγήσει και θα σου προτείνει να δοκιμάσεις τα βραβευμένα με διεθνή χρυσά και αργυρά κρασιά του (Δεσποτικό, Βασίλισσα, Πριγκίπισσα κ.ά.).
Το σίγουρο είναι ότι, αν πας μια φορά, θα ευχαριστηθείς και θα ενθουσιαστείς τόσο πολύ, που θα πηγαίνεις ξανά και ξανά, ακόμα και μετά τον Σεπτέμβριο που οι πελαργοί αποχαιρετάνε τη φωλιά τους, τους πελάτες της ταβέρνας και το Κίτρος, και πηγαίνουν να ξεχειμωνιάσουν κάπου στην Αφρική,
Η ταβέρνα του Αδάμου λειτουργεί καθημερινά μετά τις 6 μ.μ. και μπορείς, εκτός από αυτά που θα απολαύσεις στο τραπέζι σου, να πάρεις πακέτο και για το σπίτι.
Τηλ, 2351071990, 6947989707.