Τη βοήθεια του γνωστού συντοπίτη μας, Βασίλη Έξαρχου, Γεωπόνου – M.s.c. – Υποψήφιου Διδάκτωρ Εδαφολογίας, ζήτησε Ακτινιδιοπαραγωγός από την Κομοτηνή για ένα νεόφυτο κτήμα Ακτινιδίων 55 στρεμμάτων!!! Το οποίο δεν πάει ιδιαίτερα καλά. Σύμφωνα με τον κ. Έξαρχο, που κάθε φορά ανταποκρίνεται στα καλέσματα για βοήθεια, τα τελευταία χρόνια υπάρχει πληθώρα κτημάτων Ακτινιδιάς τα οποία δεν έχουν ιδιαίτερη ανάπτυξη και μένουν στάσιμα.

Οι λόγοι: Λάθος επιλογή σημείου εγκατάστασης της φυτείας τόσο από άποψη εδάφους (π.χ. υψηλά pH, υψηλό ανθρακικό ασβέστιο, βαριά αργιλώδη εδάφη κ.α.) όσο και από άποψη κλίματος της περιοχής (π.χ. πρώιμη και όψιμοι παγετοί, ισχυροί άνεμοι, κ.α.). Άλλος βασικός λόγος είναι η συνολική λάθος διαχείριση του παραγωγού, όπως: βαθιά φύτευση, κακό πότισμα (π.χ. όχι συχνό, μπεκάκια περιστρεφόμενα τα οποία αντί να πετάνε το νερό κοντά στο νερό το πετάνε στον διάδρομο κ.α.). Μολυσμένα φυτά από τα φυτώρια (π.χ. προσβεβλημένα από την φυτόφθορα).

Ο λόγος πάντα που τα τελευταία χρόνια είναι πιο σύνηθες το φαινόμενο αυτό, πάντα σύμφωνα με τον κ. Έξαρχο, είναι: Η κλιματική αλλαγή (το κλίμα μας έγινε πιο ξηροθερμικό), η οποία καταπονεί τα νεαρά ειδικά το καλοκαίρι πιο πολύ. Και δεύτερον, τα όχι τόσο καλά νεαρά φυτά που μας παρέχουν τα φυτώρια είτε γιατί είναι μολυσμένα, είτε διότι δεν έχουν καλό πλούσιο ριζικό σύστημα για να μπορέσουν να προσαρμοστούν στις δύσκολες συνθήκες στο χωράφι. Στην φωτογραφία βλέπετε τον κ. Έξαρχο μαζί με τον Ακτινιδιοπαραγωγό που μόλις ολοκλήρωσαν μια επιτυχημένη εδαφοληψία και λήψη νερού της πομόνας άρδευσης με σκοπό να γίνουν οι αναλύσεις και να ξεκινήσει από εκεί το ψάξιμο για το ποια είναι η αιτία του προβλήματος ώστε να δούμε τις ανάλογες λύσεις

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΜΠΟΝ