Η Ελλάδα  ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πρόβειου κρέατος στην Ε.Ε., καθώς αποτελεί συνήθως το 12% της μηνιαίας παραγωγής της Ε.Ε. Ωστόσο, τα διαθέσιμα στοιχεία  έρευνας  για τους πρώτους πέντε μήνες του 2022 έδειξαν ότι η παραγωγή της Ελλάδας μειώθηκε κατά 6% (-1.600 τόνοι) από πέρυσι. Εάν αυτή η τάση συνεχιζόταν τον Ιούνιο, αυτό θα μεταφραζόταν σε χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για την Ε.Ε. συνολικά για το πρώτο 6μηνο του έτους. Η Ισπανία (+7%), η Ιρλανδία (+8%) και η Ιταλία (+5%) αύξησαν τα επίπεδα παραγωγής τους, ενώ η Πολωνική παραγωγή παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό σταθερή τα τελευταία χρόνια.

Τα στοιχεία για την παραγωγή πρόβειου κρέατος στην Ελλάδα είναι ελλιπή για τον μήνα Ιούνιο, επομένως ασφαλή συμπεράσματα και συγκρίσεις μπορούμε να έχουμε τους πρώτους 5 μήνες του έτους. Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου, η συνολική παραγωγή πρόβειου κρέατος στην Ε.Ε. αυξήθηκε κατά 1% από έτος σε έτος σε περίπου 182.000 τόνους. Στοιχεία που ασφαλώς και πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη στους ανθρώπους που διαφεντεύουν τις τύχες του αγροκτηνοτροφικού τομέα στην χώρα μας!!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΜΠΟΝΙΔΗΣ