Μόνο το 2019, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου που συνδέεται με υψηλές και με χαμηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Neurology.

Σύμφωνα με τη μελέτη, από το 1990, ο αριθμός των εγκεφαλικών επεισοδίων που αποδίδονται σε υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνεται σε όλο τον κόσμο.

Οι άνδρες πλήττονται περισσότερο, αλλά οι ακραίες θερμοκρασίες επηρεάζουν άτομα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Για τη συγκεκριμένη μελέτη, ερευνητές από το Xiangya Hospital Central South University στην Κίνα εξέτασαν δεδομένα για το κλίμα (τις θερμοκρασίες την κάλυψη των νεφών και τις μεταβλητές του καιρού) και για εγκεφαλικά επεισόδια σε 204 χώρες και περιοχές και δημιούργησαν ένα μοντέλο που έδειξε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έπαθαν εγκεφαλικό λόγω υψηλών και χαμηλών θερμοκρασιών αυξήθηκε και ήταν σημαντικά μεγαλύτερος το 2019 σε σχέση με το 1990.

Το 2019, ήταν οι χαμηλές θερμοκρασίες που οδήγησαν στον μεγαλύτερο αριθμό εγκεφαλικών επεισοδίων.

Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται παράδοξο ως προς την υπερθέρμανση του πλανήτη, οι χαμηλές θερμοκρασίες συνοδεύουν εξίσου με τις υψηλές την κλιματική αλλαγή.

Αυτή τη στιγμή, οι θάνατοι από εγκεφαλικά που συνδέονται με ακραίες θερμοκρασίες είναι δυσανάλογα συγκεντρωμένοι σε μέρη του κόσμου με υψηλότερα επίπεδα φτώχειας και με ευάλωτα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, όπως στην Αφρική.

Η μελέτη ανέφερε ότι η ταχεία αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στην Κεντρική Ασία «χρειάζεται επίσης ιδιαίτερη προσοχή».

Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, λέει η μελέτη, το βάρος των εγκεφαλικών επεισοδίων λόγω της υψηλής θερμοκρασίας «αυξάνεται γρήγορα» και αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί «απότομα» στο μέλλον.

Οι θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφονται ήδη. Το περασμένο έτος ήταν το θερμότερο από τότε που οι επιστήμονες άρχισαν να καταγράφουν παγκόσμιες θερμοκρασίες (το 1850) και οι θερμοκρασίες αναμένεται να σπάσουν ακόμη υψηλότερα ρεκόρ στο εγγύς μέλλον. Μάλιστα, ο περασμένος Μάρτιος ήταν ο πιο καυτός που έχει καταγραφεί.

Το εγκεφαλικό είναι ήδη ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας.

Είναι η τρίτη κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως και μία από τις κύριες αιτίες θανάτου, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι όταν οι θερμοκρασίες είναι υπερβολικά υψηλές, είναι δύσκολο για το σώμα να αυτορυθμιστεί με την εφίδρωση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυτό που οι γιατροί ονομάζουν κατάσταση υπερπηκτικότητας του αίματος, όταν το αίμα πήζει ευκολότερα και αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να αφυδατωθούν, γεγονός που μπορεί να αναγκάσει την καρδιά να εργαστεί πολύ σκληρά, αυξάνοντας επίσης την πιθανότητα ενός ατόμου να υποστεί εγκεφαλικό ή καρδιακή προσβολή.

Οι ακραίες χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν αντίστοιχα να οδηγήσουν κάποιον σε εγκεφαλικό.

Όταν το σώμα εκτίθεται στο κρύο, διεγείρει τους υποδοχείς του κρύου στο δέρμα και ενεργοποιεί αυτό που είναι γνωστό ως συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αγγειοσυστολή, τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων στο δέρμα, τα χέρια και τα πόδια, οδηγώντας την αρτηριακή πίεση σε απότομη αύξηση και ενδεχομένως να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

Πηγή:dnews