Μια νέα επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει αυτό που εισπνέουμε κάθε φορά που χρησιμοποιούμε σεσουάρ, ισιωτικό σίδερο και άλλα προϊόντα περιποίησης μαλλιών και δεν είναι καλό…

Πρόσφατα οι ερευνητές μελέτησαν τις εκπομπές αέρα από προϊόντα και εργαλεία ισιώματος των μαλλιών σε εσωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, τα προϊόντα περιποίησης για λαμπερά μαλλιά χωρίς φριζάρισμα εκπέμπουν υψηλά επίπεδα ουσιών που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία. Επιπλέον, τα θερμαινόμενα εργαλεία styling μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα, καθώς η παραγόμενη θερμότητα κάνει τις εκπομπές ακόμα πιο ανθυγιεινές.

Σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Environmental Science & Technology, υπαίτειες για το πρόβλημα είναι οι χημικές ενώσεις γνωστές ως σιλοξάνια.

Αυτές οι ουσίες λειαίνουν και προσθέτουν λάμψη στα μαλλιά και είναι πανταχού παρούσες στα προϊόντα περιποίησης μαλλιών.

Παρά την συχνή χρήση τους, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι τα σιλοξάνια δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς για τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία. Μάλιστα, μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα υπέδειξαν ότι τα σιλοξάνια μπορούν να συσσωρευτούν στον οργανισμό και να προκαλέσουν βλάβες στο ήπαρ, τους πνεύμονες και το νευρικό σύστημα.
Παρά την συχνή χρήση τους, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι τα σιλοξάνια δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς για τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία. Μάλιστα, μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα υπέδειξαν ότι τα σιλοξάνια μπορούν να συσσωρευτούν στον οργανισμό και να προκαλέσουν βλάβες στο ήπαρ, τους πνεύμονες και το νευρικό σύστημα.

Όμως ακόμη δεν έχει γίνει σαφές πώς επηρεάζουν τους ανθρώπους, ειδικά κατά τη διάρκεια της περιποίησης των μαλλιών που συνήθως γίνεται σε μικρούς στενούς χώρους και περιλαμβάνει θερμαινόμενα εργαλεία styling.
Σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν περισσότερα σε σχέση με τις επιπτώσεις των σιλοξάνιων στον ανθρώπινο οργανισμό, οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα σ’ ένα μικροσκοπικό νοικοκυριό, εξοπλισμένο με ανεμιστήρα, απορροφητήρα μπάνιου και φορητό κλιματιστικό.

Μέσα σε διάστημα δύο μηνών ζήτησαν από υγιείς εθελοντές ηλικίας 18 έως 65 ετών να επαναλάβουν τις ρουτίνες περιποίησης των μαλλιών τους, χρησιμοποιώντας προϊόντα και εργαλεία styling, ακριβώς όπως κάνουν και στον προσωπικό τους χώρο. Τα αποτελέσματα προέρχονται από 46 δοκιμές.

Καθώς οι εθελοντές έφτιαχναν τα μαλλιά τους, οι ερευνητές παρακολουθούσαν τις εκπομπές πτητικών οργανικών ενώσεων (VOC) με ένα φασματόμετρο μάζας.

Οι εκπομπές σιλοξάνης κυμαίνονταν μεταξύ του 71% και του 99% των εκπομπών πτητικών οργανικών ενώσεων κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, ενώ κάθε φορά που χρησιμοποιούνταν θερμαινόμενα εργαλεία styling αυξάνονταν ακόμα περισσότερο.

Οι ρουτίνες περιποίησης μαλλιών που περιλαμβάνουν θερμότητα παρήγαγαν περισσότερες εκπομπές πτητικών οργανικών ενώ το ίσιωμα των μαλλιών αύξησε τις εκπομπές περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο styling. Αυτό πιθανώς οφείλεται στην παρατεταμένη επαφή του ισιωτικού με τα μαλλιά και τα φρεσκοεφαρμοσμένα προϊόντα, υποθέτουν οι ερευνητές.
Κατά τη διάρκεια ενός πειράματος, οι συμμετέχοντες εφάρμοσαν τα προϊόντα στα μαλλιά τους χωρίς θερμότητα και στη συνέχεια με θερμαινόμενα εργαλεία styling σε δύο υψηλότερες θερμοκρασίες. Αν και οι εκπομπές υπήρχαν ακόμα και χωρίς θερμότητα, ήταν έως και 3,1 φορές υψηλότερες στην υψηλότερη ρύθμιση θερμότητας των εργαλείων. Όσοι είχαν μακριά μαλλιά δημιούργησαν περισσότερες εκπομπές από εκείνους που είχαν πιο κοντά μαλλιά.

Οι εκπομπές που παράγονται κατά τη θερμαινόμενη περιποίηση των μαλλιών ήταν σημαντικά υψηλότερες από εκείνες που μετρήθηκαν σε προηγούμενες μελέτες που εξέτασαν άλλα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, όπως τα σαμπουάν, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να ξεπλένονται, γράφουν οι ερευνητές.

Αν και η ύπαρξη του ανεμιστήρα κατά τη διάρκεια της ρουτίνας περιποίησης των μαλλιών βοήθησε σημαντικά στη μείωση της έκθεσης, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι δόσεις έκθεσης στη σιλοξάνη εξακολουθούσαν να είναι υψηλές.

Επισημαίνουν ότι απαιτούνται επειγόντως μελέτες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της έκθεσης σε σιλοξάνιο στην ανθρώπινη υγεία. Τα προϊόντα μπορεί επίσης να επηρεάσουν την ατμόσφαιρα στις αστικές περιοχές.

 

Με στοιχεία από το The Washington Post.

Πηγή:lifo.gr