Η παραγωγή πλαστικών μίας χρήσης αναμένεται να αυξηθεί κατά 30% μέσα στην επόμενη πενταετία σύμφωνα με επιστήμονες που χθες Τρίτη, δημοσιοποίησαν και μία λίστα των εταιρειών που παρασκευάζουν και χρηματοδοτούν πλαστικά μίας χρήσης.

Το Plastic Waste Makers Index, δόθηκε στη δημοσιότητα από τον αυστραλιανό οργανισμό Minderoo Foundation. Αποκαλύπτει πως είκοσι εταιρείες, κυρίως ενεργειακοί και χημικοί κολοσσοί βρίσκονται πίσω από τα μισά απορρίμματα πλαστικών μίας χρήσης παγκοσμίως. Τα πλαστικά μίας χρήσης, όπως οι μάσκες προσώπου, ο ιατρικός εξοπλισμός, οι σακούλες, τα ποτήρια του καφέ και οι μεμβράνες φαγητού, παρασκευάζονται από πολυμερή για τα οποία, η βασική ύλη είναι τα ορυκτά καύσιμα. Το 2019, απορρίφθηκαν σε όλον τον κόσμο 130 εκατ. μετρικοί τόνοι πλαστικών μίας χρήσης.

Σύμφωνα με το Plastic Waste Makers Index το 35% κάηκε, το 31% θάφτηκε σε οργανωμένους χώρους ταφής και το 19% πετάχτηκε σε στεριές και θάλασσες. Το Plastic Waste Makers Index χρησιμοποίησε μία σειρά από δείκτες για να υπολογίσει τη ροή των πλαστικών μίας χρήσης κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους – από πολυμερή έως ολοκληρωμένα αγαθά και ύστερα απορρίμματα και προσδιόρισε πού έγινε η παραγωγή τους, η μεταποίησή τους, η κατανάλωσή τους και τέλος η απόρριψή τους.

Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται η ExxonMobil με τη «συνεισφορά» της το 2019 να ανέρχεται σε 5,9 εκατ. τόνους σύμφωνα με τον πίνακα που δημιουργήθηκε από τη συμβουλευτική Wood Mackenzie και ερευνητές σε δεξαμενές σκέψεις και πανεπιστήμια. Σε απάντησή της η εταιρεία ανέφερε πως «συμμερίζεται τις ανησυχίες της κοινωνίας για τα πλαστικά απορρίμματα και συμφωνεί πως το ζήτημα πρέπει να διευθετηθεί» ενώ ζητά συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων, κυβερνήσεων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και καταναλωτών.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι προβαίνει σε δράσεις για να αυξήσει την ικανότητα των υλικών να ανακυκλώνονται ενώ υποστηρίζει κινήσεις για την συγκομιδή των πλαστικών απορριμμάτων. Σύμφωνα με την έρευνα σχεδόν το 60% της εμπορικής χρηματοδότησης για τη βιομηχανία πλαστικών μίας χρήσης προέρχεται από είκοσι παγκόσμιες τράπεζες που έχουν δανείσει σχεδόν 30 δισεκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή πολυμερών από το 2011.

Στον πρόλογο της έκθεσης ο Αλ Γκορ, πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ανέφερε πως η κλιματική κρίση και η κρίση των πλαστικών απορριμμάτων «αλληλοσυνδέονται», με την ατμόσφαιρα να αντιμετωπίζεται ως ένας «ανοιχτός υπόνομος» για τις εκπομπές αερίων και τις θάλασσες ως μία «ανοιχτή χωματερή» για τα πλαστικά απορρίμματα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ολόκληρος ο κύκλος ζωής των πλαστικών μίας χρήσης αντιπροσώπευε, το 2019, το 1,5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Κατά την τρέχουσα τάση ανάπτυξής τους, τα πλαστικά μίας χρήσης θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνα για το 5% έως 10% των ετήσιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2050, εάν ο πλανήτης επιτύχει τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης.

Το Minderoo Foundation δήλωσε ότι οι εταιρείες πετροχημικών πρέπει να είναι υποχρεωμένες να αποκαλύπτουν το «αποτύπωμα των πλαστικών αποβλήτων» και να δεσμεύονται να παράγουν πλαστικά μέσω ανακύκλωσης και όχι από ορυκτά καύσιμα. Κάλεσε επίσης τις τράπεζες και τους επενδυτές να ανακατευθύνουν τα χρήματά τους από τις εταιρείες που παράγουν πλαστικά από ορυκτά καύσιμα σε εκείνες που χρησιμοποιούν υλικά που προέρχονται από ανακύκλωση.

Διαβάστε αναλυτικά το Plastic Waste Makers Index ΕΔΩ.

 

Πηγή: lifo.gr

Πηγή φωτό: pexels.com