Scroll to top

Μόλις 7 τα νέα κρούσματα και κανένας νέος θάνατος το τελευταίο 24ωρο


- 22 Απριλίου 2020

 •  

   

  Μόλις 7 νέα κρούσματα, συνολικά 2408, και κανένα θάνατο το τελευταίο 24ωρο ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας. Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε πρόσφατη έρευνα των Πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Ζυρίχης που αφορούσε εξέταση ιστικών δειγμάτων και όπου εντοπίστηκε κορονοϊός στα εσωτερικά πολλών οργάνων ασθενών του Covid-19. «Το εύρημα θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε γιατί προσβάλει πολλά όργανα ταυτόχρονα» είπε ο κ. Τσιόδρας.

  Όπως ανέφερε, συζητείται αυτή τη στιγμή η στρατηγική άρσης των μέτρων στην επιτροπή, ενώ από 2 διαφορετικές μαθηματικές εκτιμήσεις επιβεβαιώνεται ότι το R0 είναι κάτω από το 1 στην Ελλάδα. «Φάνηκε ότι τα μέτρα έδρασαν και ατομικά και συνολικά στο να μειώσουν 80% και πάνω τη διασπορά της νόσου στην κοινότητά μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

  Αναφορικά με τη χρήση μάσκας, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι η επιτροπή συζήτησε το ενδεχόμενο χρήσης της μάσκας στον γενικό πληθυσμό ως μιας σύστασης. Θα αφορά κλειστούς χώρους και θα γίνεται με ειδική αναγνώριση των κινδύνων και της ψευδαίσθησης ασφάλειας, ενώ θα ακολουθήσουν ειδικές οδηγίες τις επόμενες δύο ημέρες.

  «Με βάση τις μαθηματικές μας εκτιμήσεις έχουμε φτιάξει προβλέψεις για το πώς θα επηρεαστεί η καμπύλη της επιδημίας. Με μεγάλη ασφάλεια μπορούμε να πούμε ότι σε 7 ή 15 ημέρες μετά από μια χαλάρωση ενός μέτρου μπορούμε να δούμε αυτό ή το άλλο» πρόσθεσε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του.

  Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ανέφερε: «Είναι σαφές ότι τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο. Ο ρόλος τους στη διασπορά δεν φαίνεται να είναι πολύ μεγάλος. Η κοινωνία πρέπει κάποια στιγμή να ανοίξει, και θα αρχίσει από τις λιγότερο ευπαθείς ομάδες. Το αν θα ανοίξουν αφορά το τι ακολουθεί το άνοιγμα των σχολείων. Αν οι οικογένειές τους έχουν ευπαθείς ομάδες. Αν υπάρχει τρόπος να απομακρυνθούν. Σήμερα συζητήσαμε το πόσο επέδρασε το κλείσιμο των σχολείων στην όλη αντιμετώπιση της πανδημίας. Είχε μια επίδραση της τάξεως 15-20% περίπου. Τα ειδικά κριτήρια και οι ειδικές προϋποθέσεις ανοίγματος όμως δεν αναιρούν τα μέτρα υγιεινής που θα πρέπει να προσέχουμε. Η επάνοδος στην κανονικότητα θα γίνει με τήρηση των μέτρων υγιεινής ακόμη της μάσκας, για να καλύψουμε και αυτό το ενδεχόμενο μετάδοσης από κάποιον ασυμπτωματικό».

  «Ναι έχουμε πετύχει τη μείωση της επιδημίας. Μπορεί να φτάσει στο μηδέν; Είναι αδύνατο όταν υπάρχει εισαγωγή της επιδημίας από άλλες περιοχές» συμπλήρωσε, ερωτηθείς σχετικά.

  Από τη μεριά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Κρανίδι. Ανάφερε ότι 177 δείγματα είναι σε φάση επεξεργασίας. Αφορούν δυνητικές επαφές των φιλοξενούμενων στη δομή και θα αξιολογηθούν τα μέτρα με βάση τα αποτελέσματα από τα δείγματα αυτά. Την ίδια στιγμή, έκανε έκκληση σε όλους τους κατοίκους της περιοχής να μείνουν στο σπίτι.

  «Σταδιακή άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να έχουμε κρούσματα. Θα χρειαστεί είτε να πατάμε φρένο είτε να ξαναπαίρνουμε περιοριστικά μέτρα ανάλογα με τις εξελίξεις» είπε σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, ενώ ανέφερε ότι οι συντάξεις και αυτό το μήνα θα καταβληθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

   

   

   

   

 • Δείτε επίσης...