Η Κυβέρνηση οφείλει να σταθεί αρωγός τους με πράξεις

Εκτός χρηματοδοτικών προγραμμάτων στήριξης από τις επιπτώσεις της πανδημίας, έχουν μείνει χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, με αποτέλεσμα, πολλές από αυτές να είναι αντιμέτωπες με λουκέτα. Είναι χαρακτηριστικό όπως αναφέρει σε ερώτησή της η Βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, την οποία συνυπογράφουν 37 ακόμη βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ότι το λιανεμπόριο είναι από τους κλάδους που επλήγησαν βαρύτερα, σημειώνοντας μεγάλη κάμψη,  της τάξης του  70-80%. Στην Ερώτηση επισημαίνεται σε όλους τους τόνους, η ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του λιανεμπορίου από πόρους του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, έτσι ώστε να μπορέσει να επιβιώσει ένας κλάδος στον οποίο δραστηριοποιούνται συνολικά περίπου δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι.

Εκτός προγραμμάτων η πλειοψηφία των επιχειρήσεων σε λιανεμπόριο. Το παράδειγμα της ένδυσης – υπόδησης

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και οι Περιφέρειες ενεργοποίησαν δράσεις για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, αξιοποιώντας πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020, μεταξύ αυτών και η οικονομική ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν ανεπάρκεια ρευστότητας και υφίστανται σημαντικές ζημίες με την ενίσχυση της ρευστότητάς τους μέσω όλων των Περιφερειών της χώρας. Τα επιδοτούμενα προγράμματα στόχευαν στην ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων με έλλειψη ρευστότητας λόγω της πανδημίας Covid-19, είχαν τη μορφή επιδότησης για κεφάλαια κίνησης,  με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης €5.000 και μέγιστο €50.000. Η χρηματοδότηση θα κάλυπτε κεφάλαιο κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων που είχε εκάστη επιχείρηση το 2019 και τα επιδοτούμενα ποσά επρόκειτο να δοθούν με βάση μοριοδότηση, εξαρτώμενη από τον αριθμό των εργαζομένων, την κερδοφορία και τον κύκλο εργασιών (τζίρο) κάθε επιχείρησης.

Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων στον κλάδο της ένδυσης υπόδησης στον οποίο δραστηριοποιούνται 36.000 επιχειρήσεις και 180.000 εργαζόμενοι έμεινε εκτός των προγραμμάτων, καθώς οι επιχειρήσεις αυτές δυστυχώς δεν κατόρθωσαν στην πλειοψηφία τους να ικανοποιήσουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας που τέθηκαν από τα προγράμματα. Το λιανεμπόριο είναι από τους κλάδους που επλήγησαν βαρύτερα εξαιτίας των οικονομικών συνεπειών της παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης, σημειώνοντας μεγάλη κάμψη, για παράδειγμα ο κλάδος της ένδυσης – υπόδησης κατά 70-80%, ενώ οι  προσδοκίες των ανθρώπων του λιανεμπορίου για “ανάταση” της αγοράς έστω και κατά την περίοδο των εκπτώσεων πέφτουν συνεχώς στο κενό.

Το κράτος αρωγός στη πράξη και όχι στα λόγια

«Όταν το κράτος σπεύδει να είναι αρωγός της επιβίωσης της αγοράς, πρέπει αυτό να γίνεται και πράξη, όχι απλώς να εξαγγέλλεται ή να ευνοούνται (ελπίζουμε) τυχαία κάποιοι κλάδοι, ενώ άλλοι να μένουν αβοήθητοι», επισημαίνει χαρακτηριστικά η κα Σκούφα και ζητά ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς για το  ποσοστό των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επιδοτήθηκε και συγκριτικά προς τους άλλους επιδοτηθέντες κλάδους, καθώς και τι υστέρηση σημειώθηκε. Επίσης για ποιους λόγους σημείωσαν οι  μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις τόσο χαμηλές βαθμολογίες όσον αφορά την επιδότησή τους, εάν εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να εκπονήσει νέα συμπληρωματικά προγράμματα / δράσεις, καθώς επίσης και το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αμβλύνει περαιτέρω και οριζοντίως την καθίζηση του κύκλου εργασιών των μικρών και πολύ μικρών ελληνικών επιχειρήσεων με την αναβολή ως το  2023 ή ακόμη και με την αναστολή επ’ αορίστω της υποχρέωσης καταβολής του οφειλομένου μέρους του μέτρου της επιστρεπτέας καταβολής.