Καταρρίπτοντας τους διατροφικούς μύθους…

Γράφει η Βότση Ειρήνη – Χρυσοβαλάντου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc.

ΜΥΘΟΣ. Άτομα με αυξημένο ουρικό οξύ πρέπει να ακολουθούν μία διατροφή χαμηλή σε πουρίνες (τμήμα των πρωτεϊνών των τροφών που μετατρέπονται σε ουρικό οξύ στον οργανισμό μας). Τρόφιμα που είναι πλούσια σε πουρίνες (150-1000mg/100g) και πρέπει να αποφεύγονται τόσο σε οξεία φάση όσο και σε φάση ύφεσης είναι: τα εντόσθια (συκώτι, μυαλά, νεφρά), ζωμός κρέατος, γλυκάδια, κυνήγι, χήνα, θαλασσινά (μύδια, χτένια αυγοτάραχο, χταπόδι, γαρίδες), σαρδέλες, σκουμπρί, ρέγκα, αντσούγιες, αυγοτάραχο, χαβιάρι και μαγιά.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα τρόφιμα όπως τα μανιτάρια, η ντομάτα, το σπανάκι, τα φασολάκια, τα φασόλια και ο αρακάς, τα οποία έχουν μέτρια περιεκτικότητα σε πουρίνες (50-150mg/100g) και μπορούν να καταναλωθούν σε μέτριες ποσότητες (μία μερίδα ημερησίως).

Συνεπώς η κατανάλωση 1 μεσαίας ντομάτας ή 1 φλιτζανιού μανιταριών κάποιες φορές μέσα στην εβδομάδα δεν επηρεάζει την αύξηση του ουρικού οξέος όσο οι τροφές που αναφέρθηκαν παραπάνω ως πλούσιες σε πουρίνες.