• Διευθύντρια στο κέντρο Συμπεριφορικής Υγείας Γυναικών, Νοσοκομείο Zucker Hillside, Northwell Health
  • Αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής, Μαιευτικής και Γυναικολογίας, Zucker School of MedicineHofstra/Northwell
  • Αναπληρώτρια καθηγήτρια, Ινστιτούτα Feinstein για την ιατρική έρευνα

Θα αρκεστώ στους τίτλους της Kristina γιατί το βιογραφικό της είναι 50 σελίδες και δεν θα μπορούσε να το χωρέσει αυτή η στήλη.

Όταν διάβασα πριν λίγο καιρό σε ένα blog για την Kristina και το έργο της, έσπευσα να έρθω σε επαφή μαζί της για να μας μιλήσει πιο συγκεκριμένα και να την γνωρίσουμε καλύτερα μιας και είναι παντρεμένη με τον Κώστα Δεληγιαννίδη, επίσης γιατρό στο επάγγελμα και οικογενειακό φίλο. Η πολύ αγαπητή οικογένεια Δεληγιαννίδη έχει καταγωγή από την Κατερίνη (και την Αθήνα) και μένει στην περιοχή της Βοστόνης εδώ και χρόνια.

Πολλές γυναίκες, συγκεκριμένα 1 στις 8, υποφέρουν από επιλόχειο κατάθλιψη και σε λίγο καιρό θα μπορούν να θεραπευτούν πιο άμεσα με την καινούρια φαρμακευτική αγωγή, πάνω στην οποία δουλεύει η ερευνήτρια Kristina Deligiannidis.

Προσπάθησα να της κάνω ερωτήσεις που θα βοηθήσουν όλους μας να καταλάβουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα και τη θεραπεία που θα επέλθει σύντομα.

Είμαι βέβαιη ότι το πολύτιμο έργο της θα επηρεάσει τις ζωές πολλών γυναικών.

Προσωπικά την ευχαριστώ δημόσια, ιδιαίτερα για το ήθος της, τη φιλικότητα και το ενδιαφέρον της να ανταποκριθεί στο αίτημά μου. Για εμένα, ο καλύτερος γιατρός είναι αυτός που πέρα από τις γνώσεις του είναι και κοντά στον άνθρωπο. Της εύχομαι ολόψυχα καλή συνέχεια στο πολύ σπουδαίο έργο της.

ΥΓ. Μπορείτε να παρακολουθείτε τη δουλειά της στο διαδίκτυο στην αγγλική γλώσσα.

Kristina, το ενδιαφέρον σου επικεντρώνεται στην ιατρική έρευνα και πράξη. Πώς προέκυψε το ενδιαφέρον αυτό στη ζωή σου; Πότε βγήκε στην επιφάνεια; Ποια ήταν η καλύτερη στιγμή στις σπουδές σου; Τι επίδραση είχε στη μετέπειτα αναζήτηση καριέρας στο ιατρικό επάγγελμα;

Ήδη από το Λύκειο λάτρευα τις φυσικές επιστήμες. Στο πανεπιστήμιο (5 έτη) επικεντρώθηκα στη νευροβιολογία και την ψυχολογία και τότε ξεκίνησα την έρευνά μου στις νευροεπιστήμες. Μετά την αποφοίτησή μου, εκπαιδεύτηκα στην έρευνα για τις νευροεπιστήμες στα ιατρικά ινστιτούτα National Institutes of Health στην Βηθεσδά, στο Maryland. Σε εκείνες τις τεράστιες εγκαταστάσεις ιατρικής έρευνας ήρθα σε επαφή με εξαιρετικούς ερευνητές και γιατρούς επιστήμονες και αποφάσισα να ξεκινήσω την καριέρα μου στην ιατρική και την κλινική έρευνα. Στην ιατρική σχολή (4 επιπλέον χρόνια σπουδών), μου άρεσε ιδιαίτερα η μαιευτική, η νευροβιολογία, η ψυχιατρική, η νευροακτινολογία και η ενδοκρινολογία. Αποφάσισα ότι η έρευνα για τον εγκέφαλο και την ενδοκρινολογία (νευροενδοκρινολογία) ήταν τομείς που με συνάρπαζαν γι’ αυτό επέλεξα να επικεντρωθώ κλινικά στην ψυχιατρική (4 επιπλέον χρόνια εκπαίδευσης).

Τον πρώτο χρόνο της ειδικότητάς μου στην ψυχιατρικής κούραρα μία γυναίκα, η οποία μετά τον τοκετό, ανέπτυξε διπολική διαταραχή με ψύχωση (επιλόχεια ψύχωση), κατάσταση κατά την οποία οι συνδέσεις του εγκεφάλου δεν επικοινωνούν σωστά και η γυναίκα χάνει τη σύνδεση με την πραγματικότητα. Η νεαρή γυναίκα παρουσίαζε παρανοϊκές ψευδαισθήσεις (παρανοϊκές αυταπάτες) και η συμπεριφορά της είχε αποδιοργανωθεί, καθόταν σε κουνιστή καρέκλα για ώρες κρατώντας το μωρό της αλλά δεν ήξερε πώς να το φροντίσει ούτε πώς να επικοινωνήσει μαζί του. Τις πρώτες πρωινές ώρες, την έβρισκαν να περιπλανιέται στη γειτονιά με τις πιτζάμες της, κρατώντας το νεογέννητο που έκλαιγε μέσα στο κρύο. Η νεαρή γυναίκα δεν ήξερε πού βρισκόταν ούτε τι έκανε και την έφεραν στο νοσοκομείο που εργαζόμουν εγώ. Έμεινα άναυδη με το γεγονός πώς οι ορμονικές αλλαγές που συσχετίζονται με τη γέννηση ενός παιδιού μπορούν να επιφέρουν τέτοια ραγδαία εγκεφαλική δυσλειτουργία και εκείνη η στιγμή σηματοδότησε την πορεία μου να αφιερώσω τη ζωή μου όχι μόνο θεραπεύοντας γυναίκες που αναπτύσσουν εγκεφαλικές διαταραχές (ψυχιατρικές διαταραχές όπως κατάθλιψη, άγχος, ψύχωση) κατά την εγκυμοσύνη ή έπειτα από τη γέννα αλλά αποφάσισα να ερευνήσω πώς οι ορμόνες μπορούσαν να πυροδοτήσουν αυτές τις εγκεφαλικές αλλαγές και να αναπτύξω νέες θεραπείες για τέτοιου είδους καταστάσεις.

Με ποιον τρόπο επηρέασαν οι ενδελεχείς σπουδές σου την άποψή σου για το ανθρώπινο σώμα; Θα υποθέσω ότι τρέφεις μεγάλο σεβασμό για την ανθρώπινη φύση.

Συνεχίζει να με συναρπάζει ο ανθρώπινος εγκέφαλος και όλες οι συνδέσεις του. Αποτελεί το πιο περίπλοκο όργανο του ανθρώπινου σώματος και το όργανο για το οποίο γνωρίζουμε τα λιγότερα. Γι’ αυτό πολλοί άνθρωποι πάσχουν από εγκεφαλικές διαταραχές όπως άνοια, πολλαπλή σκλήρυνση, επιληπτικές κρίσεις και ημικρανίες και άλλες διαταραχές του κυκλώματος του εγκεφάλου, όπως η κατάθλιψη, το άγχος και οι ψυχωσικές διαταραχές. Οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε για να κατανοήσουμε καλύτερα τον εγκέφαλο θα βοηθήσει στη μείωση της ταλαιπωρίας των ανθρώπων που πάσχουν από τις ασθένειες αυτές.

Κατεύθυνες την έρευνά σου στις γυναίκες και στα ιδιαίτερα ζητήματά τους. Πες μας με λίγα λόγια τις ανησυχίες σου και την προσπάθειά σου να φέρεις κάποιου είδους θεραπεία.

Εκπαιδεύτηκα σε μια υποειδικότηταπου λέγεται «αναπαραγωγική ψυχιατρική», ένα τομέα της ψυχιατρικής που επικεντρώνεται στην ψυχιατρική υγεία των γυναικών κατά την αναπαραγωγή, καταστάσεις μοναδικές για τις γυναίκες. Τα γεγονότα αυτά περιλαμβάνουν τον κύκλο της έμμηνου ρύσης, την περιγεννητική περίοδο και την περιεμμηνοπαυσιακή περίοδο. Οι γυναίκες πάσχουν από κατάθλιψη σε ποσοστό διπλάσιο σε σύγκριση με τους άντρες, ιδιαίτερα από την πρώτο κύκλο της έμμηνου ρύσης μέχρι τον τελευταίο κύκλο της εμμηνόπαυσης. Επικεντρώθηκα, επομένως, στον τρόπο που τα διαφορετικά αυτά ορμονικά στάδια μπορούν να πυροδοτήσουν κατάθλιψη ή άγχος κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών σταδίων στη ζωή μιας γυναίκας.

Περίγραψέ μας σύντομα την εξειδικευμένη έρευνα για τη θεραπεία των διαταραχών διάθεσης και αγχώδους διαταραχής που συνδέονται με τις γυναίκες.

Η έρευνά μου εξετάζει πώς οι ορμόνες του γυναικείου φύλου επηρεάζουν το εγκεφαλικό κύκλωμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και έπειτα από την έρευνα για να κατανοήσω γιατί 1 στις 8 γυναίκες παρουσιάζει περιγεννητική κατάθλιψη. Η έρευνά μου χρησιμοποιεί τεχνικές της ενδοκρινολογίας, της νευροαπεικόνισης, της ψυχιατρικής και της γενετικής. Συνεργάζομαι επίσης με φαρμακευτικές εταιρίες για τη δοκιμή νέων φαρμάκων σε γυναίκες με βαριάς μορφής επιλόχεια κατάθλιψη.

Πες μας πώς είναι μια ημέρα στη δουλειά σου. Πόσο απαιτητικός είναι ο ρόλος σου ως γιατρός και μητέρα δύο παιδιών;

Μου αρέσει που κάθε ημέρα είναι διαφορετική. Τις περισσότερες ημέρες ασκούμαι τα πρωινά και ετοιμάζω τα δύο παιδιά μου για το σχολείο και η ημέρα μου συνεχίζεται με συνδυασμό συμμετοχής σε τοπικές και εθνικές επιτροπές ή συναντήσεις σχετικές με την έρευνα, εποπτεία των εκπαιδευόμενων ερευνητών, αξιολόγηση των γυναικών που συμμετέχουν στις ερευνητικές μελέτες για την περιγεννητική κατάθλιψη, διαχείριση διοικητικών θεμάτων του προγράμματος, σύνταξη εγγράφων και επιχορηγήσεων και έλεγχος, προετοιμασία εκπαιδευτικών συναντήσεων για πολλούς επαγγελματίες μαθητές (νοσοκόμες, ιατροί) και την κοινότητα, συνεντεύξεις σε διάφορα μέσα και φροντίδα περιγεννητικών ασθενών στο ιατρεία μου. Οι δραστηριότητές μου μετά τη δουλειά περιλαμβάνουν δείπνο με την οικογένειά μου, παιχνίδια που παίζουμε σαν οικογένεια και κάποιες φορές βόλτες στη γειτονιά. Μου αρέσει πολύ να ταξιδεύω με την οικογένειά μου. Μου αρέσουν οι παραλίες που έχουμε στην περιοχή μας, η φωτογραφία, οι ξένες γλώσσες, η τζαζ και τα βιβλία μυστηρίου. Μεταξύ του δικού μου προγράμματος και του προγράμματος του συζύγου μου (επίσης γιατρός στο επάγγελμα), δεν έχουμε πολύ χρόνο για χαλάρωση πέραν της ώρας που περνάμε με την οικογένεια. Τα σαββατοκύριακα είναι γεμάτα με αθλητικά παιχνίδια των παιδιών, εκκλησία, ψώνια, καθαρισμό σπιτιού και μαγείρεμα.

Kristina, πολλές φορές οι γυναίκες βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. Αν έπρεπε να τις πεις κάτι σημαντικό για να τους ενθαρρύνεις, τι θα έλεγες;

Στις γυναίκες πρέπει να δίνεται κίνητρο να φροντίζουν τη σωματική και την ψυχική τους υγεία. Όταν οι γυναίκες φροντίζουν την υγεία τους, το αποτέλεσμα είναι καλύτερη υγεία για τα παιδιά τους και την οικογένειά τους.