Για την πορεία της πανδημίας, τα εμβόλια και τους αυξημένους θανάτους στη χώρα μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Είναι σωστό ότι η στρατηγική των επαναλαμβανόμενων δόσεων δεν είναι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική, με την έννοια ότι δεν γίνεται να οργανώνονται τόσο συχνά οι εμβολιαστικοί σταθμοί», διευκρίνισε ο κ. Τζανάκης. Υπενθυμίζεται ότι χθες η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου Covid-19, ανέφερε ότι οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί δεν είναι βιώσιμη στρατηγική και πρέπει να βρεθεί ένα εμβόλιο που να σταματά τη μετάδοση του ιού.

«Η επιστήμη πρέπει να ψάξει μια λύση σε επίπεδο ετήσιο ή διετίας, δεν σημαίνει ότι η 3η δόση δεν είναι ενδεικνυόμενη. Το τείχος ανοσίας με τόσες πολλές παραλλαγές και έχοντας παρασκευάσει ένα εμβόλιο βασιζόμενοι στο αρχέγονο στέλεχος, το wild type, μας δίνει μια αποτελεσματικότητα ενάντια στη βαριά και κρίσιμη νόσο που υπερβαίνει το 90%. Τα τελευταία στελέχη της Δέλτα και της Όμικρον, κυρίως, υπερβαίνουν την ανοσολογική απάντηση ως προς τη μόλυνση, ένας εμβολιασμένος μπορεί να μολυνθεί σε ένα αρκετό υψηλότερο ποσοστό από ό,τι παλαιότερα. Όμως εξακολουθεί να προστατεύεται από τη μόλυνση σε σχέση με έναν ανεμβολίαστο.

Με λίγα λόγια, θα προτιμήσουμε να μας βρει ο ιός εμβολιασμένους με 3 δόσεις, μετά με 2 δόσεις και μετά ανεμβολίαστους. Το εμβόλιο δεν το κάνουμε για να μην κολλήσουμε, αλλά για να μη διασωληνωθούμε και πεθάνουμε», ανέφερε.

«Δεν πρέπει να λέμε ποτέ εφόσον δεν ξέρουμε πώς θα πορευτεί η πανδημία. Πιστεύω ότι μέχρι την άνοιξη η πανδημία θα έχει τιθασευτεί σε μεγάλο ποσοστό και σε πολλές χώρες, επομένως δεν θα χρειαστεί σε μαζικό επίπεδο να κάνουμε την 4η δόση. Εάν βγει ένα εμβόλιο επιτυχές και μονιμότερο και στοχευμένο στα υπάρχοντα στελέχη, δεν αποκλείεται να κάνουμε έναν ετήσιο εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο εμβόλιο», δήλωσε σχετικά με την 4η δόση του εμβολίου.

 

Πηγή: iefimerida.gr